Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

8 ελληνικές παραλίες στις καλύτερες «μυστικές» παραλίες της Ευρώπης, από τις 52 που επέλεξε η βρετανική εφημερίδα Telegraph

traganou


Οι παραλίες είναι το «κλειδί» για αξέχαστες διακοπές, όμως η τέλεια παραλία δεν εντοπίζεται μόνο κατά τύχη. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph εντόπισε τις καλύτερες «μυστικές» παραλίες στην Ευρώπη και μάλιστα επέλεξε 52 σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελλάδα. 8 ελληνικές παραλίες βρίσκονται στην λίστα και σίγουρα πρέπει να τις επισκεφθείτε σύντομα.

Δείτε αναλυτικά τις 8 καλύτερες «μυστικές» παραλίες:

1. Καραβοστάσι
karavostasi
Παραλία μήκους 500 μ. στα παράλια της Ηπείρου, με άμμο και γαλανά νερά, σε απόσταση μερικών χλμ από τη λεωφόρο που ενώνει τα Σύβοτα με την Πάργα. Στο νότιο άκρο της διακρίνεται στον ορίζοντα η Κέρκυρα. Παρότι οργανωμένη προσφέρει μία αίσθηση απομόνωσης

2. Γάρδενος, Κέρκυρα
gardenos
 «Η τελευταία μεγάλη παραλία στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού.  Η αμμώδης, μεγάλη σε έκταση, παραλία καταλήγει σε ένα μικρό αγκυροβόλιο. Υπάρχουν λίγες ξαπλώστρες με ομπρέλες, αλλά όχι θαλάσσια σπορ, όχι beach bar και
κυρίως, όχι πλήθη λουόμενων (εκτός από τον Αύγουστο). Επίσης, δύο ταβέρνες. Τα νερά βαθαίνουν απότομα, οπότε η παραλία δεν είναι ιδανική για μικρά παιδιά».

3. Βουτούμι, Αντίπαξοι
voutoumi
 «Το μικρότερο από τα νησιά του Ιονίου είναι ο ορισμός της ευτυχίας. Μετά τις βοτσαλωτές παραλίες των Παξών, βρίσκεται το αμμώδες Βουτούμι, με τα καταπληκτικά τυρκουάζ και λουλακί νερά της και τις φιλόξενες ταβέρνες. Ο τοπικός πληθυσμός κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 κατοίκους. Υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα και κάποια καταστήματα. Ψηλά, πάνω από την παραλία (στα 200 βήματα) είναι η ταβέρνα Bella Vista με την καλύτερη θέα από όλες»

4. Πετανοί, Κεφαλονιά
petanoi
 Το μεγαλύτερο από τα νησιά του Ιονίου έχει δύο διάσημες παραλίες, τον Μύρτο και την Αντίσαμο. Αλλά, οι Πετανοί στη χερσόνησο της Παλικής, είναι ένα «… ανέγγιχτο στολίδι. Ο φιδωτός κατηφορικός δρόμος προς την παραλία είναι τόσο απότομος που ακόμη και μία κατσίκα μπορεί να βρει πρόβλημα». Αυτά γράφει η Telegraph. Οι Πετανοί είναι μία παραλία 850 μέτρων, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, στα γαλαζοπράσινα νερά της οποίας χύνονται πηγές με γλυκό νερό, αλλά και ένας τόπος ζωσμένος με μύθους για νεράιδες.

5. Λυγαριές Σκιάθος
lygaries
Η Σκιάθος έχει περισσότερες από 50 παραλίες. Η παραλία της Λυγαριάς ή Αλυγαριές βρίσκεται στην βόρεια ακτογραμμή του νησιού, οπότε προτείνεται για κολύμβηση όταν δεν φυσούν βόρειοι άνεμοι. «Για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται 4Χ4. Η Λυγαριά έχει μια αμμώδη παραλία 200 μέτρων, πασπαλισμένη με βότσαλο και μια εξαιρετική ταβέρνα. Εάν δεν τη βρίσκετε αρκετά απομονωμένη, συνεχίστε στον μικροσκοπικό όρμο της Κεχριάς, που έχει μόνο μια απλή καντίνα». 

6. Κέα, Κυκλάδες
kea
 «Το νησί έχει σταθερούς επισκέπτες -«θαμώνες» -που πηγαίνουν στο νησί για φαγητό και ξεκούραση, είτε στις παραλίες, είτε στα θερινά καταλύματα τους. Δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ακόμη λιγότερα άσχημα κτίσματα. Αντί να κατασκευάζουν νέους δρόμους για τις απομακρυσμένες παραλίες, οι ντόπιοι προτιμούν να αποκαθιστούν τα αρχαία μονοπάτια και να τα σηματοδοτούν για τους πεζοπόρους».

7. Κουφονήσια
Koufonisia
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Independent αποθέωνε τα Κουφονήσια, τα «μυστικά νησιά», όπως τα αποκαλούσε. Τώρα, η Telegraph τα συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τις 52 μυστικές παραλίες της Ευρώπης.
«Κρυμμένα ανάμεσα στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, Νάξο και Αμοργό, τα Κουφονήσια είναι δύο μικρά νησάκια, το Πάνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι, που χωρίζονται από ένα θαλάσσιο κανάλι 200 μέτρων. Η άμμος, η θάλασσα και ο ήλιος θυμίζουν κάτι από την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Τα Κουφονήσια είναι το ιδανικό μέρος για να επαναφέρετε το ρολόι του σώματός σας στους κανονικούς ρυθμούς…» αναφέρει το δημοσίευμα.

8. Τραγανού, Ρόδος
traganou
Τέσσερα χιλιόμετρα από το Φαληράκι, βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Τραγανού ή Τραουνού, γνωστή, εκτός από τα καθαρά νερά της και για τη σπηλιά της, που έχει είσοδο και διά ξηράς και διά θαλάσσης. Μια μικρή καντίνα προσφέρει ομπρέλες, ξαπλώστρες και σνακς. Ο υπέροχος αυτός ορμίσκος έχει βραβευθεί με Γαλάζια Σημαία. 


Δείτε μερικές από την υπόλοιπη Ευρώπη


Ισπανία
Cíes Islands, Γαλικία

Viveiro, Γαλικία

Llafranc, Costa Brava

Mónsul, Ανδαλουσία

Es Grau, Menorca

Cala Pregonda, Menorca

Cala Llombards, Μαγιόρκα

Γαλλία
Le Grau-du-Roi, Languedoc

Ιle de Porquerolles, Côte d’Azur (Κυανή Ακτή)

Noirmoutier, δυτική ακτή

Cavalaire-sur-Mer, νότια Γαλλία

Πορτογαλία
Caneiros, Algarve

Guincho, Cascais, κοντά στη Λισαβόνα

Ιταλία
Parco Naturale della Maremma, Τοσκάνη

Porto Selvaggio, Απουλία

Cala Gonone, Σαρδηνία

Chia, Σαρδηνία

Capo Testa, Σαρδηνία

Κροατία
Makarska, Δαλματικές ακτές

Saplunara beach, Mljet, Dalmatian coast

Stiniva, νησί Βις

Δεν υπάρχουν σχόλια: