Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

WSJ. ''Φορολογικό πειραματόζωο η Ελλάδα''.


«Μπορεί μία χώρα να οδηγηθεί η ίδια μέσω των φόρων της στην οικονομική λήθη; Ενας εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα διεξάγει ένα πείραμα για να δει αν όντως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», γράφει σήμερα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε άρθρο της η Wall Street Journal. 

Ο τιμωρητικός νόμος
Στο άρθρο που φιλοξενείται σήμερα στη σελίδα 14 της έντυπης έκδοσής της, υποστηρίζεται ότι ο νέος «τιμωρητικός», όπως χαρακτηρίζεται, φορολογικός κώδικας θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και χαμηλότερα κρατικά έσοδα. «Το ελληνικό χρέος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ανέλθει στο 170% από το 120% που βρισκόταν όταν παρενέβη για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση», «θυμίζει» η αμερικανική εφημερίδα. «Σήμερα, σχεδόν όλο το χρέος της Ελλάδας ανήκει στους ευρωπαίους γείτονές της και το ΔΝΤ», επισημαίνει η WSJ. «Είναι κατανοητό ότι οι συγκεκριμένοι πιστωτές αναμένουν και επιθυμούν να πληρωθούν. Εχουν άλλωστε επανειλημμένως χαλαρώσει τους όρους αποπληρωμής και τα επιτόκια των εν λόγω δανείων».

Το στοίχημα της WSJ
«Η επιμονή τους ωστόσο για την επιβολή υψηλότερων φόρων δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες να ξαναπάρουν τα λεφτά τους», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται επί πέντε συναπτά έτη». «Η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι νέοι φόροι θα φέρουν φέτος έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Στοίχημα ότι αυτά τα τελευταία μέτρα, όπως και οι προηγούμενοι «γύροι» υψηλών φόρων, θα πέσουν έξω», υποστηρίζει η WSJ.

Χαμηλότερη φορολόγηση στα Βαλκάνια και την Τουρκία
«Την ίδια ώρα», όπως τονίζεται, «οι γείτονες της Ελλάδας φαίνεται ότι κατανοούν τα οφέλη της χαμηλότερης φορολόγησης: στη Βουλγαρία, η οποία αναμένει ανάπτυξη 1,5% εφέτος ο φόρος επιχειρήσεων ανέρχεται στο 10% και φυσικών προσώπων πάλι στο 10%, ενώ στην Τουρκία ο φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων φθάνει το 20%, με την ανάπτυξη να αναμένεται να ανέλθει γύρω στο 4% εφέτος». «Ακούμε συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική- πράγμα που είναι αληθές», γράφει η WSJ. «Δεν θα το κατορθώσει ωστόσο κάνοντας τον φορολογικό της κώδικα ακόμα πιο τιμωρητικό», όπως υποστηρίζει.

Λύση; Flat Tax
Ποια είναι η λύση που προκρίνει η εφημερίδα; «Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από την παγίδα λιτότητας ΕΕ και ΔΝΤ, και ένας τρόπος για να το κατορθώσει θα ήταν με την εφαρμογή ενιαίου φόρου (flat tax)». «Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα μόνο σε μεγαλύτερα δεινά οδηγεί», καταλήγει το άρθρο.


http://www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: