Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Λουκάς Παπαδήμος. ''Το τελευταίο τμήμα του μαραθωνίου είναι εξίσου δύσκολο με την αρχή''.


Το δικό του μήνυμα για την ανάγκη ενότητας ώστε να εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, αφού γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές και συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί άμεσα το "μείζον οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα της ανεργίας" έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος τη Δευτέρα το βράδι. 

Δεκατέσσερις μήνες από την εποχή που το διαλυμένο (τότε) πολιτικό σύστημα προσέτρεξε στον Λουκά Παπαδήμο να διασώσει την Ελλάδα από την άτακτη χρεοκοπία, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αναγνώρισε στον πρώην πρωθυπουργό την προσφορά του απονέμοντας του το "αριστείο" ΙΟΒΕ.

Σε μια εκδήλωση στο πολυτελές Μέγαρο "Παλλάς Αθηνά" του ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην Κηφισιά που ήταν περικυκλωμένο από εκατοντάδες αστυνομικούς που κρατούσαν 100 περίπου διαδηλωτές της άκρας αριστεράς μακριά από την κεντρική είσοδο, ο κ. Παπαδήμος βρήκε την ευκαιρία να πεί στο ακροατήριο των λίγων πολιτικών και πολλών οικονομικών παραγόντων του τόπου ότι "το τελευταίο τμήμα του μαραθωνίου είναι εξίσου δύσκολο με την αρχή".
Και εξήγησε ότι αν δεν σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της απώλειας εμπιστοσύνης που στο τέλος του οδηγεί στα προβλήματα ρευστότητας, δύσκολα η χώρα θα ξεφύγει από την κρίση.

Μπροστά σ΄αυτές τις προκλήσεις κάλεσε τους πολιτικούς να συμφωνήσουν σ΄ένα θεσμικό πλαίσιο κοινά αποδεκτό ώστε να αλλάξει η λειτουργία του κράτους και να ανταποκριθεί η οικονομία στις νέες ανάγκες.

Και σημείωσε, απευθυνόμενους στους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες τα εξής:
1.Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στη μείωση των μισθών,και
2.Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και μάλιστα να συνδεθεί η χρημαδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα με το κριτήριο της αύξησης της απασχόλησης, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαικές χώρες.
Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε σοκαρισμένος από τα στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας κι από το γεγονός - στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ότι "το 64% των ανέργων αναζητεί εργασία πάνω από 12 μήνες".

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Μιλώντας για το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός είπε ότι χωρίς τους συνεργάτες του δεν θα είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "για τα λάθη και τις παραλείψεις είμαι εγώ ο αποκλειστικά υπεύθυνος".

Με το ίδιο μειλίχιο ύφος και τους χαμηλούς τόνους στη φωνή του, χωρίς καμμια ένταση που υπήρχε στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο, δεν άφησε σε κανέναν πολιτικό - του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ - που βρισκόταν στο ακροατήριο να σκεφθεί κάν ότι δεν είναι συνυπεύθυνος για το που βρέθηκε η χώρα.
Είπε χαρακτηριστικά:

-"Από το 2002 φεύγοντας από την Τράπεζα της Ελλάδος όλοι γνωρίζαμε τα προβλήματα και είχα επισημάνει στην έκθεση μου όπως και οι διοικητές που με διαδέχθηκαν (σ.σ. οι κκ. Νίκος Γκαργκάνας και Γιώργος Προβόπουλος) τι πρέπει να γίνει".

Είναι σαφές σε όλους:
-"για ορισμένα κρίσιμα θέμα πήραμε τη ζωή μας λάθος. Τώρα είμαστε στο σωστό αλλά δύσκολο δρόμο".

«Η Ελλάδα αλλάζει»

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε το φίλο του ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος ο οποίος σε μια έντεχνη ομιλία έδεσε την καριέρα του Λουκά Παπαδήμου με τα μεγάλα γεγονότα της οικονομικής ζωής της χώρας θεωρώντας κορυφαία στιγμή όχι - αυτή που φαντάζονται όλοι - την ένταξη της χώρας στο ευρώ, αλλά το ότι ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδας όταν όπως είπε "βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού" 
Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε αφού "εξοστρακίσαμε τον εφιάλτη της δραχμής τώρα εργαζόμαστε για την Ελλάδα του αύριο". 


www.tovima.gr
http://www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: