Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

To Newpost.gr για τις αποκρατικοποιήσεις

-apokratikopoiiseis-i-aksiopoiisi-ton-fileton-apetyxe

Σε ρυθμό αποκρατικοποιήσεων χορεύει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους δανειστές της. Το πρόγραμμα έχει αποτύχει παταγωδώς και στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός.

ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο τα αποτελέσματα μάλλον κάκιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, έχει προκαλέσει την δυσφορία της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε την πορεία της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας ως «απογοητευτική».

«Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο. Όπως μετέδωσε χθες η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επετεύχθη ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το έγγραφο, για φέτος ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

Οι λάθος χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνονται συνεχώς, και η θηλιά έχει αρχίσει να σφίγγει επικίνδυνα γύρω από το λαιμό του, αφού η αξιοποίηση της δημόσιας αποτελεί προτεραιότητα για τους τροϊκανούς.

Οι ήττες

Πρώτη ήττα για την ελληνική πλευρά ήταν η αποτυχία ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Λόγω μη ικανοποιητικών προσφορών, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και το υπουργείο Οικονομικών χθες το απόγευμα υπέγραψε απόφαση για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

Mε την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Δεύτερη ήττα, ήταν η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Έπειτα από την απόσυρση ενδιαφέροντος από τον αμερικανό μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμίρης του Κατάρ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία. Την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας υπέγραψαν τελικά, οι εταιρείες Elbit Cochin Ltd, London & Regional Properties και Lamda Development, στις οποίες θα μοιραστούν τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο πλαίσιο της β΄ φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του «Ελληνικού» θα γίνουν ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές.Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Επόμενοι στόχοι

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφασίστηκε ότι και οι 5 "μνηστήρες" που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές προκρίνονται στην τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα
βλέμματα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.

Ειδικότερα, στη φάση των δεσμευτικών προσφορών προκρίθηκαν οι Gazprom (Ρωσία, για τη ΔΕΠΑ), Negusneft (Ρωσία - θυγατρική του Ομίλου Sintez, για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ), SOCAR (για τη ΔΕΣΦΑ), η κοινοπραξία M&M - GasCo/ Μυτιληναίος - Motor Oil (για τη ΔΕΠΑ) και η τσεχική PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (για τη ΔΕΣΦΑ).

Ωστόσο και εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα και σύμφωνα με πληροφορίες η όλη διαδικασία αναμένεται να τραβήξει τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου, οπότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Πολλά θα κριθούν και από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο και, αμέσως μετά, στη Μόσχα, όπου στην κορυφή της ατζέντας των επαφών θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα..

Τέλος στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, άναψε το "πράσινο φως"για την εξεύρεση επενδυτή. Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από διεθνή όσο και από ελληνικά κεφάλαια καθώς ο Αστέρας αποτελεί ίσως το πιο "διάσημο φιλέτο" του ελληνικού δημοσίου.

Ο διαγωνισμός αφορά στο 85% των μετοχών της εισηγμένης «Αστηρ Παλάς Βουλιαγμένης» η οποία έχει στην κατοχή της δύο ιδιόκτητες μονάδες, τα ξενοδοχεία «Ναυσικά» που έχει μετονομαστεί σε The Westin Athens και το Arion Resort & Spa που είχαν αποκτηθεί από τον ΕΟΤ. Οι δύο αυτές μονάδες βρίσκονται μέσα σε 192,6 στρέμματα, ενώ παράλληλα, ο αγοραστής θα διατηρεί και το δικαίωμα χρήσης έκτασης αιγιαλού μήκους ακτογραμμής 1600 μέτρων και της Astir Beach. 

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνυπολογίζουν και για γειτονική έκταση 87 στρεμμάτων που σήμερα ανήκει στην εκκλησία και βρίσκεται και αυτή σε διαδικασία πώλησης. Ο διαγωνισμός, θα πραγματοποιηθεί σε 2 φάσεις. Στην πρώτη η Εθνική επιζητά το ενδιαφέρον των επενδυτών ενώ στη δεύτερη θα προκριθούν για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μόνο όσοι πληρούν σειρά κριτηρίων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν διευκρινήσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η κατάθεση του ενδιαφέροντος ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου.

Αγγελική Κιλιντζόγλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: