Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το δάνειο-μαμούθ στο Mega, oι εγγυήσεις και τα ζουζούνια του Γιαννίκου


Δοκιμάστηκε στη κυριολεξία η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας του δανείου που κατάφερε να εξασφαλίσει το MEGA λίγες μέρες πριν τοποθετηθούν επίτροποι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του MEGA και των μετόχων του κάνοντας λόγο για δάνειο πρόκληση που είναι αποτέλεσμα της διαπλοκής των εκδοτών με τις συστημικές τράπεζες.



Το MEGA στην εναγώνια προσπάθειά του να δικαιολογήσει το δάνειο μαμούθ που αγγίζει τα 95 εκατομμύρια ευρώ κατέφυγε σε ψευδέστατους ισχυρισμούς κρύβοντας επιμελώς την αλήθεια. Για να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει το δάνειο ανήλθε στα 95 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 85 εκατομμύρια πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των παλιών δανείων τα οποία ο Τηλέτυπος αδυνατούσε να πληρώσει και τα δέκα εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Οι τράπεζες παρακράτησαν επίσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα έξοδα της αναχρηματοδότησης.


Τα ερωτήματα που τίθενται τόσο προς την πλευρά των τραπεζιτών όσο και προς την πλευρά των μετόχων του MEGA είναι πολλά και καυτά:
Πρώτον: Γιατί οι τράπεζες ενέκριναν το δάνειο μαμούθ λίγες μέρες πριν τοποθετηθούν επίτροποι;
Δεύτερον: Ποιες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζίτες και με ποια ανταλλάγματα υπέκυψαν στις απαιτήσεις των μετόχων τουMEGA.
Τρίτον: Ποιες εγγυήσεις δόθηκαν για το δάνειο των 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι εγγυήσεις ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ αφορούν προγράμματα παραγωγής του MEGA τα οποία αν τα δεσμεύσουν οι τράπεζες δεν πρόκειται να πάρουν δεκάρα τσακιστή -όσα πήραν για τα ..."ζουζούνια" του Γιαννίκου- τότε μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο.

Τα υπόλοιπα σαράντα εκατομμύρια των εγγυήσεων αφορούν τεχνικό εξοπλισμό. Οι εγγυήσεις αυτές είναι καθαρά προσχηματικές και θα είχαν κάποια αξία στην περίπτωση κατά την οποία οι τραπεζίτες που είναι άνθρωποι ικανοί και της πιάτσας όπως λέει το συγκρότημα του Φαλήρου έχουν αποφασίσει να ανοίξουν δικό τους κανάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: