Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Λειτουργεί ως δορυφόρος της Τουρκίας. Απειλές Αλβανών για την κήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Θα αντιδράσει «ενεργά» αν κατατεθούν χάρτες στον ΟΗΕ.



Σε νέα περίοδο εισέρχονται οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη φορά αυτή με επίκεντρο την κήρυξη της ΑΟΖ και την εμπλοκή στην όλη διαδικασία της Τουρκίας! Η Ελλάδα φέρεται αποφασισμένη να κηρύξει σταδιακά την ΑΟΖ παράλληλα με την πρόοδο των γεωφυσικών ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου, ωστόσο λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας αυτό θα ξεκινήσει πρώτα από το Ιόνιο Πέλαγος. 


Ούτε η οριοθέτηση στο Ιόνιο, είναι εύκολη υπόθεση καθώς η Τουρκία έχει προχωρήσει σε διμερείς επαφές και συμφωνίες με άλλους θαλάσσιους γείτονες, (Λιβύη, Αίγυπτο και Αλβανία), που πλέον αρχίζουν να προκαλούν δυσκολίες και εντάσεις. 

Ήδη από τη γειτονική μας Αλβανία -που λειτουργεί ως φερέφωνο της Τουρκίας- εκπορεύονται οι πρώτες απειλές, ότι θα αντιδράσει ενεργά σε περίπτωση που η Ελλάδα θα υποβάλει μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη τους χάρτες των θαλασσίων συνόρων με τις γειτονικές της χώρες". 

Η αλβανική εφημερίδα «Gazeta Shqiptare» αναφέρεται σε επίσημες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες φέρεται να είπαν πως «μέχρι στιγμής έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα επίσημα. 

Εμείς θα εξετάσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε μόνο για την περίπτωση που η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μονομερή δήλωση στον ΟΗΕ».

Από τις κινήσεις που γίνονται, προκύπτει σαφέστατα ότι η Τουρκία εργάζεται «κυκλωτικά» σε βάρος της Ελλάδος και πλέον η Αλβανία δείχνει να έχει δορυφοροποιηθεί πλήρως και να λειτουργεί ως «τσαμπουκάς» σε βάρος της Ελλάδας. 

Στην περίπτωσή της πάντως, υπάρχει και συγκεκριμένο ενδιαφέρον για περιοχές του Βορείου Ιονίου 100%, φυσικά εντός της ελληνικής ΑΟΖ, που είναι σφόδρα πιθανές να κρύβουν πετρελαιοφόρα πεδία στο υπέδαφος, από τα οποία οι Αλβανοί ενδεχομένως να επιδιώκουν την απόσπαση μεριδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: