Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το Ολοκαύτωμα ως ιστορική μνήμη, σε εκδηλώσεις στά Γιάννενα.


Αυτό το Σάββατο 26 Ιανουαρίου το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, την εξολόθρευση κυρίως εβραίων, αλλά και εθνικών μειονοτήτων, καθώς και κομμουνιστών και ομοφυλόφιλων από τη ναζιστική Γερμανία.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί και ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, μια ψυχαναλυτική πραγματεία σχεδόν, το έργο του Χανόχ Ζεεβί «Τα παιδιά του Χίτλερ».

Το ντοκιμαντέρ μιλάει με τους απογόνους των ισχυρών οικογενειών του Τρίτου Ράιχ και αποκαλύπτει πώς οι απόγονοι του Γκέρινγκ, του Χίμλερ, του Ες και άλλων, αντιμετωπίζουν το ιστορικό βάρος του επωνύμου τους. Το φιλμ είναι παραγωγή του 2012 και μεταξύ άλλων, μιλούν η εγγονή του αδερφού του Χάινριχ Χίμλερ, Κατρίν, η οποία είναι συγγραφέας και έχει κρατήσει το «σκοτεινό» όνομα του παππού της, προκειμένου να αναμετρηθεί η ίδια με την ιστορία της. Είναι παντρεμένη με Ισραηλινό. Επίσης, μιλάει ο γιος του εκτελεσθέντα μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης Χανς Φρανκ, Νίκλας, καθώς και η Μπετίνα Γκέρινγκ, ανιψιά του αρχηγού της Λουφτβάφε και κομματικού «αντίπαλου δέους» του Χίτλερ. 

Πριν ξεκινήσει η προβολή της ταινίας, θα γίνει η κυρίως εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30. 

Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων,και του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Δημοτικός Σύμβουλος Μωυσής Ελισάφ και και θα μιλήσει ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Θα ακολουθήσει μουσική δωματίου με έργα Βίκτωρ Ούλμαν και Έρνεστ Μπλοχ. Ερμηνεύουν: Βύρων Καψάλης, βιολί, - Κλεόδωρος Αγοράς, βιολί - Μαριάνθη Καψάλη, βιόλα - Γιούρι Μπεσόνοβ, βιολοντσέλο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: