Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ολικό μπλακ άουτ στα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την επιστράτευση στο Μετρό. Στα άκρα η σύγκρουση.




Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς και επίταξη όλων των συρμών της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο Μαξίμου.
«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στο διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.
Ο υπουργός τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η αντίδραση των εργαζομένων
«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.
Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους.»
Βουλευτές, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων, έφτασαν στο αμαξοστάσιο του μετρό, στα Σεπόλια, όπου είναι σε εξέλιξη έκτακτη συνέλευση των απεργών εργαζομένων στο μέσο.
Στον προαύλιο χώρο του αμαξοστάσιου, όπου οι απεργοί είναι συγκεντρωμένοι και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη πύλη, είναι καθηλωμένα δύο ανυψωτικά μηχανήματα και προληπτικά ένα ασθενοφόρο.
Για «στρατιωτικό νόμο, που δεν επιλύει τα εργασιακά προβλήματα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, προσερχόμενος πριν από λίγο στο αμαξοστάσιο.
«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε μία κυβέρνηση, που επέβαλε τον στρατιωτικό νόμο στους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με στρατιωτικούς νόμους, επιστρατεύσεις, εκβιασμούς, αυταρχισμό δεν επιλύονται τα εργασιακά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον διάλογο για την επίλυση του προβλήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη.
«Με την απόφαση για επίταξη, ουσιαστικά η κυβέρνηση ντύθηκε στο χακί» δήλωσε ενώ έκανε λόγο για «νέο πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων με μέτρα στρατιωτικού τύπου και όχι πολιτικού».
Καταλήγοντας ο κ. Στρατούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί το μέτρο της κυβέρνησης
Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση για επίταξη και επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως στα γραφεία της ΓΣΕΕ η Εκτελεστική Επιτροπή της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας, για να αποφασισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια: η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.
Σε δήλωση, στην οποία προέβη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση «να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)».
Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων» αλλά «μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».
«Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και σημείωσε: «Αυτές τις παρανομίες θα εκδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί».
«Ο αγώνας για την προάσπιση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι κοινός αγώνας που αφορά τη δημοκρατία της χώρας μας» κατέληξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.
Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία κάνει λόγο για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» και προσθέτει: «O αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία».

Απεργίες στα ΜΜΜ
Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ, τον συγκοινωνιακό φορέα που περιλαμβάνει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων. Πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.
Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους ώς το τέλος της βάρδιας για σήμερα, Πέμπτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και το Τραμ.
Ακινητοποιημένο, ως γνωστόν, παραμένει το Μετρό (γραμμές 2, 3).

www.ethnos,gr
http://www.kourdistoportocali.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: