Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τα μυστικά ραντεβού του Σαμαρά με τους ξένους κροίσους στο Μέγαρο Μαξίμου


Χωρίς ανακοινώσεις και δελτία Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς εντείνει τις επαφές του με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών funds που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.


Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν χθες σημαντικοί επιχειρηματίες από ΗΠΑ και Καναδά, όπως «τα αφεντικά» των Fairfax Financial Holdings (Prem Watsa ή «ο Καναδός Γουόεν Μπάφετ»), Fidelity Investments, Brookfield Asset Management, Capital Group Companies και WL Ross & Co LLC. Με ορισμένους εξ΄αυτών ο κ.Σαμαράς είχε ξεκινήσει συνομιλίες από τα τέλη φθινοπώρου, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δόση και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τους παρουσίασε χθες τους στόχους της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την πορεία της Οικονομίας. Κατά τις πληροφορίες συζητήθηκαν οι εφ΄όλης της ύλης "επενδυτικές ευκαιρίες" - από αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τουρισμό, μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γραφειοκρατία και φορολογική αστάθεια

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρηματίες εστίασαν στα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της φορολογικής ασάφειας, για να λάβουν την απάντηση ότι η κυβέρνηση δρομολογεί "την ριζική αντιμετώπισή τους".

Διαβεβαιώσεις για παροχή βοήθειας "σε ό,τι χρειαστεί" έδωσαν και οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλος και του Invest in Greece Στ. Ησαϊας, οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση.

Παρότι η συνάντηση ...δεν διαφημίσθηκε, συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν τη σημασία της καθώς πρόκειται για «μεγάλους παίκτες» στην διεθνή αγορά που ενδιαφέρονται σοβαρά να επενδύσουν στη χώρα.

Ενδεικτικά, η καναδική Fairfax έχει ελληνική παρουσία από τον περασμένο Αύγουστο, όταν απέκτησε το 15% των μετοχών της Eurobank Properties, με αξία συναλλαγής στα 42,8 εκατ ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Prem Watsa (photo) δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για επέκταση των δραστηριοτήτων στη χώρα, ενώ έχει ήδη βολιδοσκοπήσει την απόκτηση συμμετοχών στο real estate.

Στο Κατάρ 29-30 Ιανουαρίου

Παράλληλα, «κλείδωσε» το πολυσυζητημένο (και εξ΄αναβολής) ταξίδι του στο Κατάρ για τις 29-30 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον εμίρη Hamad Bin Khalifa Al Thani και τον πρωθυπουργό Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani.

Ο κ. Σαμαράς θα συνοδεύεται από τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη, αντίστοιχα, τον υπουργό Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου και Ελληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία με το Εμιράτο. 




Πηγή:www.capital.gr


Από την Μαρίνα Μάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: