Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Υποκριτές και φαρισαίοι!...


Πρόσφατα, ένας φίλος επιχειρηματίας, από τους χιλιάδες που έπεσαν έξω λόγω κρίσης, μου έλεγε : «Ο κανόνας στο εμπόριο είναι ένας. Μπορείς να χρωστάς παντού, σε τράπεζες, προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνεις. Φρόντισε, όμως, να μη χρωστάς στο Δημόσιο, δηλαδή σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και στους υπαλλήλους».
Το σκεπτικό του ήταν απλό : Με τις τράπεζες και τους προμηθευτές μπορείς να τα βγάλεις πέρα, να κάνεις διακανονισμό και τελικά φυλακή να μην πας. Τους υπαλλήλους καλό είναι να τους έχεις πληρωμένους για να δουλεύουν καλύτερα, αλλά και για να μην πεινάνε. Το Δημόσιο, ωστόσο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου φορέσει χειροπέδες, οπότε καλύτερα είναι να πληρώνεις στην ώρα σου τις υποχρεώσεις.
Βεβαίως, ο εν λόγω επιχειρηματίας ξέχασε να πει ότι αυτά γίνονται σε σοβαρά κράτη, όπου η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με σκληρούς νόμους αλλά νόμους. Οπου όταν λέμε φυλακή εννοούμε φυλακή κι όχι μια βόλτα από τη ΓΑΔΑ, έναν καφέ με τους αστυνομικούς, έναν διακανονισμό για τα μάτια του κόσμου και? μην τον είδατε.
Φτάσαμε έτσι να μετράμε τη φοροδιαφυγή με δισεκατομμύρια, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα κρύβονται κάθε χρόνο εισοδήματα πάνω από 28 δισ. ευρώ και οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή όλο το Μνημόνιο 3.
Μόλις προχθές, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απάντησε στη Βουλή ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε από την αρχή του 2012 μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, δηλαδή μέσα σε εννέα μήνες, στη σύλληψη 686 οφειλετών.
Πόσα χρωστούσαν όλοι αυτοί ; Μόλις 1,3 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, και χάνονται επιδόματα αναπήρων και πολυτέκνων με πολύ μικρό δημοσιονομικό όφελος.
Στο έγγραφο του υφυπουργού «ξεχάστηκε», πάντως, να αναφερθεί το ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο μετά τη σύλληψη των μεγαλο-οφειλετών, πιθανόν, όμως, να «ντρέπονται» οι αρμόδιοι να το αναφέρουν καθώς είναι μηδαμινό..


Ετσι, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε για μεγαλο-οφειλέτες που περνούν την πόρτα της αστυνομίας και πίνουν τον καφέ τους στην υγεία των υπόλοιπων κορόιδων που πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, σαν τον φίλο επιχειρηματία. Ο μόνος που κλαίει είναι ο Λάκης Γαβαλάς, που είναι στον Κορυδαλλό μόνος κι έρημος μεταξύ των χιλιάδων φοροφυγάδων.
Το θέμα με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, από χρήσιμο εργαλείο έχει καταντήσει μια αστεία καθημερινότητα. Κάθε μέρα θα διαβάζουμε τα δελτία Τύπου της αστυνομίας για τις συλλήψεις οφειλετών, θα εντυπωσιαζόμαστε με τα λεφτά που χρωστάνε, αλλά ποτέ ο νόμος δεν θα εφαρμόζεται και ποτέ το κράτος δε θα ωφελείται απ' αυτή τη διαδικασία. Και παράλληλα, θα ασχολούμαστε με τη «λίστα Λαγκάρντ» και τα 2 δισ. ευρώ που περιέχει και τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι μεγαλο-οφειλέτες τα «μαύρα πρόβατα» της φοροδιαφυγής. Δεν ξέρω αν ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «μαζί τα φάγαμε». Σίγουρα, όμως, «μαζί τα κρύψαμε» και συνεχίζουμε να τα κρύβουμε. Όχι όλοι, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι.
Γιατροί που δεν κόβουν αποδείξεις και παίρνουν «φακελάκια», φυσικά «μαύρα». Μηχανικοί που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει τιμολόγιο. Δικηγόροι που πλέον ούτε την υποχρεωτική απόδειξη για την αμοιβή τους δεν δίνουν. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μεσίτες, εργολάβοι οικοδομών που δηλώνουν έως 10.000 ευρώ εισόδημα και είναι οι πλέον φτωχοί στη χώρα. Ταξιτζήδες που όποτε θυμούνται χρησιμοποιούν την ταμειακή τους, όπως και ιδιοκτήτες εστιατορίων ή καφετεριών και μπαρ που αγνοούν τη λέξη απόδειξη.
Αμέτρητα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι το τέρας της φοροδιαφυγής είναι η βασική αιτία για την οικονομική και κοινωνική κατάντια της χώρας.
Ας σταματήσει, λοιπόν, η υποκρισία με τις συλλήψεις και τα επικοινωνιακά σόου κι ας γίνει ουσιαστική προσπάθεια να εισπραχθούν οι φόροι από εκείνους που τους χρωστούν. Αλλιώς, τα υποζύγια θα συνεχίσουν να είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, και τα ακίνητα η μόνη σίγουρη πηγή εσόδων.



www.logoplokies.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: