Σαν πιστωτική κάρτα, με ενιαία μορφή παντού και αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας για να μην πλαστογραφούνται , έχουν οι νέες άδειες οδήγησης που παρουσίασε η ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και από αύριο θα εκδίδονται σε όλη την ΕΕ


Τα νέα διπλώματα θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα περισσότερα από 100 διαφορετικά χάρτινα διπλώματα που κυκλοφορούν στην Ένωση. Στην ενιαία μορφή τους υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματώνονται εθνικά σύμβολα, από κάθε χώρα
Όσοι έχουν παλιά διπλώματα δεν χρειάζεται ν΄ανησυχούν καθώς αυτά θα ισχύουν κανονικά και θα αντικατασταθούν όταν χρειαστεί να ανανεωθούν ή το αργότερο, το 2033.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα διπλώματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετιστές θα ανανεώνονται κάθε 10-15 χρόνια, ανάλογα με το κράτος-μέλος.
Οι οδηγοί λεωφορείων και φορτηγών θα τα ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε νέα ιατρική εξέταση αλλά χωρίς να υποβάλλονται σε νέα πρακτική δοκιμασία.
Στις αλλαγές που επέρχονται στο υφιστάμενο καθεστώς περιλαμβάνονται επίσης:
Η αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων οδήγησης από τις 20 στις 25 ώρες.
Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 21 στα 24 για άδειες μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού. Το νέο καθεστώς απαιτεί εμπειρία οδήγησης τουλάχιστον τεσσάρων ετών- αντί για δύο- με μοτοσικλέτες μικρότερου κυβισμού.
Για τα μοτοποδήλατα προβλέπεται πλέον ότι αποτελούν νέα κατηγορία και οι υποψήφιοι θα πρέπει δίνουν και θεωρητικά μαθήματα. Η ΕΕ ορίζει ως ελάχιστη ηλικία για το δίπλωμα αυτό τα 16 έτη.

www.matrix24.gr