Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα του ΕΟΠΠΥ. Συνταγογραφούσαν φάρμακα ακόμη και σε νεκρούς.

Φωτογραφία αρχείου

Ακόμη και σε... νεκρούς συνταγογραφούσαν φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής γιατροί σε συνεργασία με φαρμακοποιούς σύμφωνα με μία μόνο από τις περιπτώσεις εικονικής υπερσυνταγογράφησης που έφερε στο φως εκτεταμένη έρευνα του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και είχε ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον οργανισμό.

Με αφορμή στοιχεία ερευνών εικονικών συνταγογραφήσεων και σημαντικών περιπτώσεων απάτης στο χώρο της υγείας, εναντίον των ασφαλισμένων και του Οργανισμού, o ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε σήμερα στοιχεία των ερευνών της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της ΚΜΕΣ, σε πανελλαδικό επίπεδο:
1. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και διαπιστώθηκε η εμπλοκή 7 ιατρών που είχαν συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.
2. Στη Ρόδο, τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών.
3. Στη Μυτιλήνη, πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακείου.
4. Στην Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική-πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.
3. Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα έχουν κατατεθεί για αποζημίωση σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.
4. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από ιατρούς του Οργανισμού. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε πιο μεγάλο βάθος διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού μεγάλη.
5. Σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων διά της πολλαπλής χρέωσης ΚΕΝ. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.
6. Επίσης, διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών, ταυτόχρονα, χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο. Σημαντικός αριθμός περιπτώσεων συνταγογράφησης χωρίς την παρουσία ιατρών ή ιατρών εκτός ειδικότητάς τους και σε ποσότητες πέραν της θεραπείας μηνός, καθώς και παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας.
7. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και το όφελος που θα προκύψει για τον Έλληνα ασφαλισμένο από την εξοικονόμηση πόρων λόγω διαφθοράς, δεδομένου ότι επίσημες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν ότι χάνονται ετησίως 56 δισ. ευρώ από φαινόμενα απάτης και διαφθοράς, αποφάσισε να εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας (European Healthcare Fraud and Corruption Network EHFCN).

Τα οφέλη της συμμετοχής αυτής εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλά με την αμφίδρομη ενημέρωση, εκπαίδευση και εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις αποτελεσματικότερες πρακτικές καταπολέμησης των φαινομένων αυτών και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: