Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση για τη σημασία του νερού θα γράψουν οι μαθητές. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκθέσεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.


«Γράψτε μία επιστολή στην οποία θα εξηγείτε γιατί το νερό είναι πολύτιμο». Αυτό είναι το θέμα που επελέγη για το 2013, από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Π.Τ.Ε.) και απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων της χώρας μέχρι ηλικίας 15 ετών, για να γράψουν σχετική έκθεση.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, ο θεσμός αυτών των εκθέσεων έχει μεγάλη και ξεχωριστή σημασία. Πέρσι, η Ελληνική Συμμετοχή είχε κερδίσει, για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Χρυσό Μετάλλιο με την έκθεση του μαθητή του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών Μάριου Χατζηδήμου.


Ο Μάριος, με την επιστολή που απηύθυνε στον αγαπημένο του αθλητή Ρότζερ Φέντερερ, κέρδισε τις εντυπώσεις των αξιολογητών και ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα του μέχρι τη Ντόχα του Κατάρ, όπου βραβεύτηκε, σε ειδική τελετή που έγινε κατά τη διάρκεια του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στις ειδικές οργανώσεις του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969, Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες.



Ο διαγωνισμός έχει σκοπό να αναπτύξει την ικανότητα των νέων να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσουν την οξύνοιά τους και να συμβάλουν στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας που είναι μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.


Σημειώνεται ότι το φετινό θέμα συμπίπτει με τη διεθνή δεκαετία δράσης «Νερό για τη Ζωή» (2005-2015) και καλεί τους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία του νερού για την ανθρώπινη υγεία και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου αλλά και να προβληματιστούν με το γεγονός ότι 11% του πληθυσμού της γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές πόσιμου νερού.

Επιπλέον, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, μέσω της συμμετοχής σε αυτόν το διεθνή διαγωνισμό, η νέα γενιά συνειδητοποιεί το σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στις σύγχρονες κοινωνίες, μαθαίνει να εκτιμά την τέχνη της γραφής και να αναπτύσσει την ικανότητα να συντάσσει επιστολικές εκθέσεις.

Αρχείο:Flag of UPU.svg

Οι τρεις πρώτοι νικητές σε παγκόσμιο επίπεδο θα βραβευθούν με χρυσό μετάλλιο ο πρώτος, με ασημένιο ο δεύτερος και με χάλκινο ο τρίτος, με σφραγίδα του Διεθνούς Γραφείου της Π.Τ.Ε.

Για το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: