Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πιο πλούσιοι από ολόκληρα κράτη.

Πλούτος

Οι 20 Κροίσοι του κόσμου.


Πόσο χρήμα και δύναμη έχουν αυτοί οι ζάμπλουτοι του κόσμου, είναι δύσκολο να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν αποτελούσαν ένα κράτος από μόνοι τους, τότε θα μιλούσαμε για την 18η πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Μάλιστα πιο πλούσια από όλη τη Σουηδία ή τη Σαουδική Αραβία και 2,5 φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα.


Οι παρακάτω 20 δισεκατομμυριούχοι είναι πανίσχυροι άνθρωποι. Οι οικονομικές αυτοκρατορίες που έχουν δημιουργήσει βγάζουν περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει ένα έθνος εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδα των Συντακτών», μόνο ο πρώτος της λίστας, ο Μεξικάνος Κάρλος Σλιμ με τα 73 δισ. δολάρια περιουσία έχει την οικονομική ισχύ του Ισημερινού ή όλης της Συρίας. Ο δεύτερος, Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με τα 62,2 δισ. δολάρια ξεπερνά την συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) των 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Κροατίας. O ισπανός Ιγνάσιο Ορτέγκα ιδιοκτήτης των καταστημάτων Zara έχει 56,2 δισ. δολάρια και ανταγωνίζεται στα ίσια το ευρωπαϊκό Λουξεμβούργο. Ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έχει 47,1 δισ., αλλά του φτάνουν για να ξεπεράσει τη Σλοβενία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένας άλλος Κροίσος του οποίου οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα είναι ο Ινγκβαρ Κάμπραντ των IKEA με 42,6 δισ. Είναι ισοδύναμος με την Κένυα των 42 εκατομμυρίων κατοίκων.

Και η λίστα δεν τελειώνει εκεί:

Τσαρλς Τζ. Κοχ και Ντέιβιντ Χ. Κοχ, επιχειρηματίες στην πετροβιομηχανία των ΗΠΑ. Καθένας έχει 40,8 δισ. δολάρια, όσα βγάζει ετησίως ο Λίβανος και η Αιθιοπία.

Λάρι Έλισον, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Πληροφορικής Oracle, έχει περιουσία 37,8 δισ., όσα η Υεμένη.

Κρίστι Γουόλτον, Τζιμ Γουόλτον, Ρομπ Γουόλτον, οι ιδιοκτήτες της αμερικάνικης αλυσίδας πολυκαταστημάτων Walmart έχουν περιουσία 29,5 δισ., 28,1 δισ. και 27,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Φτάνουν δηλαδή στο ΑΕΠ του Τουρκμενιστάν, του Μπαχρέιν και της Λετονίας.

Λι Κα Σινγκ, επιχειρηματίας στο Χονγκ-Κονγκ με 27,5 δισ. δολάρια, όσο το ΑΕΠ της Βολιβίας.

Μπερνάρ Αρνό, ο γάλλος επιχειρηματίας πίσω από την Louis Vitton που έγινε γνωστός για τη φυγή του από τη Γαλλία λόγω της μεγάλης φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση, έχει περιουσία 27,4 δισ. δολάρια όσα δηλαδή το ΑΕΠ του Καμερούν.

Αλις Γουόλτον, αμερικανίδα συνιδιοκτήτρια των Wall Mart με 27,1 δισ. δολάρια, ξεπερνά το ΑΕΠ της Ακτής Ελεφαντοστού.

Λιλιάν Μπετανκούρ, γαλλίδα ιδιοκτήτρια της L' Oreal, με περιουσία 26,2 δισ. δολάρια.Όσο το ΑΕΠ της Τανζανίας.

Αλ Ουάλιντ Μπεν Ταλάλ, ο σαουδάραβας επιχειρηματίας έχει 25,2 δισ., όσα το Τρινινταντ.

Τζεφ Μπέζος, ο αμερικανός ιδιοκτήτης του Amazon.com με 23,7 δισ. δολάρια ξεπερνά το Σαλβαδόρ.

Λι Σάου Κι, κινέζος κτηματομεσίτης με 23,2 δισ. δολάρια όσα το ΑΕΠ της Κύπρου.

Στέφαν Πίρσον, ο σουηδός ιδιοκτήτης των H&M με 23,1 δισ. δολάρια φτάνει την Παραγουάη.

Μουκέσι Αμπάνι, ινδός επιχειρηματίας με 23 δισ. δολάρια όσα το ΑΕΠ της Εσθονίας.

Ανάμεσα στους 20 Κροίσους, υπάρχουν 10 αμερικανοί, 2 σουηδοί, 2 κινέζοι και 2 γάλλοι. Οι υπόλοιποι είναι ένας από το Μεξικό, ένας από την Ισπανία, ένας από τη Σαουδική Αραβία και ένας από την Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: