Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση Α.Σ. Άρτας - Φιλιππιάδας για αναλύσεις ελιάς.

Ανακοίνωση Α.Σ. Άρτας - Φιλιππιάδας προς παραγωγούς ΣΟΔΠ ελιάς για αναλύσεις: Οι παραγωγοί οι οποίοι συμμετέχουν στο Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής Ελιάς των ΟΕΦ και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν φυλλοδιαγνωστική ανάλυση ή ανάλυση εδάφους στα αγροτεμάχιά τους καλούνται να φέρουν φύλλα ή χώμα στα γραφεία της Ένωσης, για να σταλούν για ανάλυση.


Φυλλοδιαγνωστική:
Οι παραλαβές των φύλλων θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 8:00 έως τις 14:00. Τα φύλλα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε καθαρή σακούλα, με ανοίγματα για να αναπνέει, μέσα στην οποία θα υπάρχουν τα στοιχεία του παραγωγού και του αγροτεμαχίου από το οποίο προέρχονται. Στα δείγματα στα οποία θα γίνει συλλογή την προηγούμενη ημέρα πρέπει να τοποθετηθούν στη συντήρηση ψυγείου.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην συγκέντρωση των φύλλων γιατί αποτελεί το κρίσιμο σημείο για την ορθότητα της ανάλυσης. Συγκεκριμένα: 

Η δειγματοληψία γίνεται σε φύλλα που προέκυψαν το καλοκαίρι και έχουν ηλικία 4-8 μηνών και προέρχονται από το μέσον της τελευταίας βλάστησης. Συλλέγονται συνολικά 80 - 100 φύλλα από όλο το αγρόκτημα. Τα φύλλα λαμβάνονται από δένδρα, τα οποία βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία ,ώστε να καλύπτεται όλη η έκταση του κτήματος. Από κάθε δένδρο λαμβάνονται 4 φύλλα από το μέσο ύψος της κόμης και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αποφεύγουμε δένδρα που παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από την μέση εικόνα του κτήματος (άρρωστα, καχεκτικά κλπ) και φύλλα που έχουν προσβολές από εχθρούς & ασθένειες ή είναι σχισμένα.

Ανάλυση εδάφους-Δειγματοληψία:
1.Χώμα παίρνουμε από το μέσο της προβολής της κόμης του δένδρου όπου υπολογίζεται ότι είναι συγκεντρωμένο το περισσότερο ενεργό ριζικό σύστημα. Αποφεύγουμε σημεία όπου το έδαφος είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένο (ροδιά του τρακτέρ κ.ά).
2.Ανοίγουμε με καθαρό πατόφιαρο (μπέλι) μικρό λάκκο βάθους 30 - 35 εκατοστών με τη μια πλευρά του λάκκου όσο γίνεται κατακόρυφη. Από αυτή την πλευρά παίρνουμε μια φέτα χώμα ίσου πάχους (2-3 εκατοστών) από την κορυφή μέχρι κάτω (βλέπε στο σχήμα). 
3.Το ίδιο κάνουμε και σε άλλα τόσα σημεία όσα και τα στρέμματα του συγκεκριμένου κτήματος (το λιγότερο 3 σημεία) και το χώμα που παίρνουμε από όλους τους λάκκους το βάζουμε στην ίδια καθαρή πλαστική σακούλα την οποία κρατάμε ανοιχτή ώστε το δείγμα του εδάφους να παίρνει αέρα μέχρι να οδηγηθεί στο εργαστήριο για ανάλυση. Στην περίπτωση που το βάρος του δείγματος είναι περισσότερο από 1 κιλό, ανακατεύουμε καλά το χώμα και τοποθετούμε σε νέα καθαρή σακούλα 1 κιλό εδάφους και όχι περισσότερο, σημειώνοντας το όνομα του κάθε παραγωγού και το αγροτεμάχιο στο οποίο έγινε η δειγματοληψία.
4.Σε κτήματα όπου κατά τη δειγματοληψία φανεί ότι το έδαφος παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά (χρώμα, σύσταση κλπ) σε κάποια σημεία, τότε εξαιρούμε αυτά τα σημεία από τη δειγματοληψία.
5.Η παραλαβή των δειγμάτων εδάφους θα γίνονται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Προσοχή: Μη ξεχνάτε να τοποθετείτε το όνομά σας, καθώς και τα στοιχεία του αγροτεμαχίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί να επικοινωνήσουν με το Γεωτεχνικό Τμήμα της οργάνωσης στα τηλέφωνα 26810-26205 και 26810-27229, εσωτ 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια: