Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

10 «Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα!

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (1)


Οι απαράμιλλες θέες του κόσμου μας.

Το δέος που σε πιάνει όταν βρίσκεσαι μπροστά σε κάτι μαγευτικό δεν έχει όμοιό του. Και η φύση προσφέρει απλόχερα τέτοιου είδους απολαύσεις!

Ο άνθρωπος ωστόσο, όταν θέλει, φιλοτεχνεί σκηνικά που ανταγωνίζονται -ή λειτουργούν συμπληρωματικά- στο φυσικό τοπίο.

Αν και είναι δύσκολο, και σε έναν βαθμό άδικο, να ξεχωρίσεις 10 μόνο συναρπαστικές θέες από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στον πλανήτη μας, θα το αποπειραθούμε.

Με συνείδηση των ορίων της λίστας, ας κάνουμε έναν γύρο στην οικουμένη για να δούμε τις 10 απαράμιλλες θέες που μας προσφέρει ο κόσμος.

Η κορυφή του Empire State Building«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (2)

Το δάσος των νεοϋρκέζικων ουρανοξυστών δεν έχει όμοιό του στον κόσμο και ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσεις είναι από το παρατηρητήριο στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη Empire State, του ψηλότερου πλέον κτιρίου της πόλης (μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων). Ο τουρίστας θα νιώσει ενδεχομένως πολύ μικρός μπροστά στην απεραντοσύνη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της μητρόπολης, η θέα ωστόσο από το υψόμετρο των 320 μέτρων (86ος όροφος), που περιλαμβάνει περισσότερα από 230 κτίρια με πάνω από 30 ορόφους(!), θα του ξαναδώσει την ανάσα που απώλεσε κατά την περιήγηση στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης.

Η κορυφή του Πύργου του Άιφελ«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (3)

Αυτό που προσφέρει το Empire State στους τουρίστες της Νέας Υόρκης το κάνει και ο Πύργος του Άιφελ για το Παρίσι. Κι ενώ η πόλη του φωτός δεν διαθέτει αντίστοιχο δάσος από ουρανοξύστες, η ξακουστή ομορφιά της αποζημιώνει τον επισκέπτη με άλλες χάρες. Το παρατηρητήριο του Πύργου, σκαρφαλωμένο σε ύψος 320 μέτρων, παραμένει η δεύτερη ψηλότερη κατασκευή της Ευρώπης. Κι αν μάλιστα επισκεφθεί κάποιος τον Πύργο μία ώρα πριν από το ηλιοβασίλεμα, η θέα που θα του χαρίσει θα χαραχτεί αμετάκλητα στον νου του.


Το χείλος του Grand Canyon

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (4)



Το λαμπρό αστέρι της αμερικανικής φύσης, το ξακουστό φαράγγι, προσφέρει το είδος εκείνο της εμπειρίας που μόνο αν το ζήσεις μπορείς να το καταλάβεις. Καμιά λέξη και καμιά φωτογραφία δεν μπορούν να περικλείσουν τον μαγνητισμό που ασκεί το μεγαλειώδες φυσικό τοπίο του Grand Canyon: με μήκος 445,7 χιλιομέτρων και πλάτος 29, ο ποταμός Κολοράντο χρειάστηκε 3-6 εκατομμύρια χρόνια για να σμιλέψει το ανεπανάληπτο φαράγγι.


Η κορυφή του Έβερεστ

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (5)


Η θέα από την κορυφή του ψηλότερου σημείου της Γης κόβει την ανάσα με περισσότερους του ενός τρόπου. Όχι μόνο νιώθεις -και είσαι- στην κορυφή του κόσμου, αλλά το δυσθεώρητο υψόμετρο θα σου κόψει κυριολεκτικά την αναπνοή! Με ύψος 8.850 μέτρων, η ξακουστή κορυφή των Ιμαλαΐων του Νεπάλ σχηματίστηκε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια και παρέμεινε απάτητη για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης περιπέτειας στον πλανήτη. Ακόμα και σήμερα, μόνο 150 άνθρωποι, όλοι τους ιδιαίτερα έμπειροι ορειβάτες, αποπειρώνται να σκαρφαλώσουν στις εσχατιές του Έβερεστ κάθε χρόνο, ενώ ο χρόνος που περνούν στο ψηλότερο σημείο της Γης ανέρχεται μόλις σε μερικά λεπτά.


Η κορυφή του Μάτσου Πίτσου

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (6)


Τα απομεινάρια του ξακουστού ναού των Ίνκα αποτελεί αντικείμενο έρευνας και ιστορικών και ανθρωπολογικών υποθέσεων από το 1911 όπου ανακαλύφθηκε. Η Χαμένη Πόλη των Ίνκα, όπως την αποκαλούν οι Περουβιανοί, παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο, ενώ μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για τον λόγο ύπαρξής της. Παρόλα αυτά, η θέα από την κορυφή του αρχιτεκτονικού αυτού θαύματος αποκαλύπτει κρυμμένα τμήματα που δεν φαίνονται από άλλα σημεία, αφήνοντας τον τουρίστα εμβρόντητο από τον σχεδιασμό του αλλά και την αρμονία του με το περιβάλλον φυσικό τοπίο. Ο συνδυασμός ιστορίας, μυστηρίου και κατασκευαστικού θαύματος μόνο από την κορυφή μπορεί να εκτιμηθεί στην πληρότητά του.


Εθνικό Πάρκο Παγετώνων

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (7)


Μπορεί τα ξακουστά Yellowstone και Yosemite να τραβούν τους τουρίστες σαν μαγνήτες, το πραγματικό στολίδι ωστόσο του τοπίου των ΗΠΑ ακούει στο όνομα Glacier National Park. Το εθνικό πάρκο της Μοντάνα προσφέρει απλόχερα 1.174 χιλιόμετρα μαγευτικής θέας, που περιλαμβάνει θεόρατες και απόκρημνες πλαγιές, απομονωμένες αλπικές λίμνες, άγρια ζωή και φυσικά παγετώνες! Στους τεράστιους παγετώνες χρωστάμε άλλωστε τον σχηματισμό των γιγαντιαίων βράχων, σήμα κατατεθέν του πάρκου, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε 10.000 χρόνια πριν. Οι 26 εναπομείναντες παγετώνες (από τους 150 του 1850!) δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στον υψομετρικό αυτό θησαυρό.


Υποθαλάσσια θέα στα νησιά Γκαλαπάγκος

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (8)


Ο απομονωμένος υδροβιότοπος των νησιών Γκαλαπάγκος, με τα εκατοντάδες «περίεργα» είδη που ενδημούν αποκλειστικά εδώ, ήταν που έδωσε ώθηση στις επιστημονικές ανακαλύψεις του περίφημου φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου, που πέρασε 5 χρόνια στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα. Διακόσια περίπου χρόνια μετά, το θαύμα της ζωής που ζει πάνω και κάτω από το νερό στο απομονωμένο αυτό αρχιπέλαγος παραμένει τόσο εκπληκτικό όσο και στα χρόνια του Δαρβίνου, με τα Γκαλαπάγκος να αποτελούν ανέγγιχτο παράδεισο. Μια κατάδυση στα κρυστάλλινα νερά αποκαλύπτει μοναδικά θαλάσσια πλάσματα που δεν έχουν μάθει να φοβούνται τον άνθρωπο: περισσότερα από 300 είδη ψαριών, 650 είδη οστρακόδερμων και μαλακίων, 120 είδη καβουριών και 200 είδη αστεριών και αχινών περιμένουν τον ατρόμητο scuba diver να τα ανακαλύψει. Η θέα από τα βάθη του ωκεανού θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.


Η Γη από το Διάστημα

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (9)


Πολλοί λίγοι δυστυχώς θα ευτυχήσουν να ζήσουν κάτι τέτοιο (οι πρώτες εμπορικά οργανωμένες γυροβολιές στο Διάστημα έρχονται ολοταχώς!), αλλά ακόμα και οι high resolution φωτογραφίες μπορούν να σου κόψουν την ανάσα! Οι εικόνες που στέλνουν αφειδώς τα εξερευνητικά σκάφη και οι δορυφόροι εκτιμούνται πλέον για την αισθητική τους αξία. Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν εξάλλου, ο πρώτος άνθρωπος που είδε τη Γη από το Υπερπέραν, ανέφερε τη θέα ως «μαγευτική εικόνα». Είναι να μην τον πιστέψεις;


Το ταβάνι του παρεκκλησιού Καπέλα Σιξτίνα

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (10)


Όσο κι αν ο κόσμος της τέχνης είναι απόλυτα υποκειμενικός και η αισθητική εκτίμηση επαφίεται στον καθέναν μας ξεχωριστά, πολύ δύσκολα θα συναντήσει κανείς αντιρρήσεις για τη μεγαλοπρέπεια της θέας μέσα στο μικρό εκκλησάκι της Ρώμης! Ο αναγεννησιακός Μιχαήλ Άγγελος φιλοτέχνησε το παρεκκλήσι με απαράμιλλη μαστοριά, κάνοντας την εμπειρία του επισκέπτη να ανταγωνίζεται στα ίσα όλης της γης τις ομορφιές. Περισσότερα από 4 χρόνια χρειάστηκε ο σπουδαίος καλλιτέχνης για να ολοκληρώσει το φρέσκο του, «στριμώχνοντας» στον μικρό ναό περισσότερες από 400 φιγούρες. Και βέβαια στο ταβάνι φιγουράρει ένα από γνωστότερα έργα τέχνης της ανθρωπότητας, που φαίνεται μάλιστα καθαρά από κάθε σημείο του παρεκκλησίου.


Βόρειο Σέλας

«Παρατηρητήρια» που κόβουν την ανάσα! (11)


Το φαντασμαγορικό οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται στις περιοχές του Βόρειου Πόλου (και του Νότιου φυσικά) και οφείλεται στη διαύγεια της ατμόσφαιρας δεν έχει όμοιό του στη Γη! Πολλά τέτοια φαινόμενα υπάρχουν στον κόσμο, κανένα ωστόσο δεν ομοιάζει σε μεγαλοπρέπεια με το aurora borealis ή Βόρειο Σέλας. Το πολύχρωμο φωτεινό σόου, με τις λευκές, πράσινες, μοβ και κόκκινες νότες, σκίζει το πυκνό σκοτάδι του Αρκτικού Κύκλου 1.500 περίπου φορές τον χρόνο. Σε επίσκεψη λοιπόν στη Σκανδιναβία, την Αλάσκα, ακόμα και τον Καναδά, το κεφάλι ψηλά και τα χέρια σταυρωμένα για να γίνει κάποιος μάρτυρας του μοναδικού αυτού θεάματος.

www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: