Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ζεράρ Ντεπαρτιέφ... Ρωσική υπηκοότητα στον φορο-εξόριστο Γάλλο ηθοποιό έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν


Στη μακρινή Ρωσία ενδέχεται τελικά να οδηγήσει ο πικρός δρόμος της φορολογικής ξενιτειάς τον γνωστό Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρτιέ. Με μια σύντομη ανακοίνωση του, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε χθες ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χορήγησε τη ρωσική υπηκοότητα στον εκατομμυριούχο εμιγκρέ.


Ο Ντεπαρτιέ είχε δηλώσει προσφάτως ότι θα παραδώσει το γαλλικό διαβατήριο του μετά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ της Γαλλίας για την απόφαση του να εγκατασταθεί στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγει τη βαριά φορολογία. Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη στην αντιπαράθεση λέγοντας ότι θα ήταν ευτυχής να υποδεχτεί τον ηθοποιό στη Ρωσία.

"Είμαι βέβαιος ότι οι γαλλικές αρχές δεν ήθελαν να προσβάλουν τον κ. Ντεπαρτιέ. Αν όμως θέλει να έχει ρώσικο διαβατήριο, τότε το ζήτημα λύνεται" δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί κάθε χρόνο τις παραμονές του νέου έτους. Σημειώνεται ότι η γαλλική νομοθεσία επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα.

Ο Ντεπαρτιέ, που δεν είχε σχολιάσει μέχρι χθες το βράδυ την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, κατηγόρησε στη συνέχεια την κυβέρνηση της Γαλλίας ότι "τιμωρεί την επιτυχία, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο" με το σχέδιο της να φορολογήσει με 75% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γαλλίας να κρίνει αντισυνταγματικό το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ δεν επηρέασε την κατάσταση "στο παραμικρό", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ηθοποιός.

Ο Ντεπαρτιέ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τον πρόεδρο της Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος τον αποκαλεί "επιτυχημένο επιχειρηματία και φίλο". Αν τελικά ο ηθοποιός μεταναστεύσει όντως στη Ρωσία αυτό θα οφείλεται πάντως περισσότερο στον οριζόντιο φόρο εισοδήματος της χώρας που προσδιορίζεται για όλους στο επίπεδο του 13%. Ο Γάλλος ηθοποιός αποτελεί αυτό το διάστημα το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας για την πιστωτική κάρτα της τράπεζας Sovietsky Bank ενώ το 2011, ενασάρκωσε τον διαβόητο καλόγερο Γκριγκόρι Ρασπούτιν (φωτο) σε ομώνυμη γαλλορωσική κινηματογραφική παραγωγή (φωτογραφία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: