Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ύφεση για το 2013


Πρωταθλήτρια στην ύφεση θα είναι η Ελλάδα και το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist καθώς θα αγγίξει ποσοστό της τάξης του 5%. Σε γενικές γραμμές η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους συνήθεις υπόπτους Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία να εμφανίζονται στον πίνακα των χωρών που θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη υφεσιακή πορεία. Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να μπαίνουν... με μέτρο καθώς βάζουν φρένο στην προώθηση της ανάπτυξης.

Σχεδόν μηδενική θα είναι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει ύφεση κοντά στο 3%, την Ισπανία περίπου 2% και την Ιταλία περίπου 1,5%

Υφεσιακή πορεία για την Ελλάδα και το 2013 προβλέπει ο Economist.
Στον πίνακα των χωρών με τη μεγαλύτερη υφεσιακή πορεία στην Ελλάδα κάνουν παρέα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. 

ΔΝΤ: Με προσοχή τα μέτρα για να μην ανασχεθεί η ανάπτυξη
Το ΔΝΤ είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τον Οκτώβριο όταν παραδέχτηκε ότι τα προγράμματα λιτότητας που πρότεινε, όταν είχε ξεσπάσει η οικονομική, κρίση αποδείχτηκαν περισσότερο δαπανηρά από το αναμενόμενο, δημιουργώντας οικονομική ζημία, τρεις φορές περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί.

Σε συμπληρωματικό υπόμνημα που συνέταξαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο συνεργάτης του Ντάνιελ Λι, αναφέρεται ότι ο αντίκτυπος από τα συγκεκριμένα προγράμματα φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Στη συμπληρωματική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η επίδραση των κρατικών δαπανών στην οικονομία διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την κατάσταση της οικονομίας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να καθυστερούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν αυτά στην ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας.

«Όσοι έκαναν προβλέψεις υποτίμησαν κατά πολύ τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπως είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από τις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών ή οι φορολογικές αυξήσεις στην οικονομική δραστηριότητα» αναφέρουν ενώ διατυπώνουν νέες πολιτικές αναφορικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές που θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά χώρα.
Για παράδειγμα ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία ήταν 0,5, ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έπρεπε να ανέρχεται στο 1,7 -1,8.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: