Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Με κάρτα όλες οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.


Σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ για τις εμπορικές συναλλαγές

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Ημερησία", τα νέα μέτρα που έρχονται με το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.


Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προβλέπει:

* Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το υπουργείο εξετάζει την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

"Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή", σημείωσε ο ίδιος.

Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στις 3.000 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά :
* μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή
* μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή
* με επιταγές.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων εξετάζονται παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε η αποτύπωση της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις να έχει για παράδειγμα μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση το αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα , ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.

www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: