Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

«Ταξίδια» ετοιμάζουν οι εξ Ανατολών γείτονες στην περιοχή μας. Τουριστικό το ενδιαφέρον ή πόδι των Τούρκων στο Ιόνιο μέσω Ηπείρου; 30 τουριστικοί πράκτορες έρχονται καλεσμένοι του Δήμου Ιωαννιτών . Ευκαιρία προβολής του τόπου μας λέει ο Δήμαρχος, αλλά πώς;


Τριάντα - περίπου - Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες (tours operators) αναμένονται αύριο στα Γιάννινα, αποτέλεσμα των πρόσφατων επισκέψεων και επαφών που είχε πραγματοποιήσει η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. 


Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα και μια ευκαιρία προβολής της περιοχής στην Τουρκία (όπως άλλωστε δήλωσε χθες και ο Δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος). 

Πρόκειται για μια προσπάθεια «ανοίγματος» του τουρισμού μας σε ξένες αγορές, που είναι επιβεβλημένη κίνηση ειδικά την τωρινή περίοδο, που η ύφεση πλήττει την Ηπειρωτική οικονομία, που για χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο. 

Ευθέως ανταγωνιστικοί
Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Και αυτό γιατί σήμερα η Τουρκία ανταγωνίζεται ευθέως τον Ελληνικό τουρισμό, παρέχοντας πολύ φθηνότερα πακέτα διακοπών προς τους ξένους, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που οι τιμές παραμένουν υψηλές ακόμη για τα μέσα Ελληνικά βαλάντια, πολύ περισσότερο για τα τουρκικά, στα οποία τώρα στοχεύει ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και το πλήθος των εκδρομών που διοργανώνονται συχνά και από όλη την Ήπειρο με προορισμό τουρκικές πόλεις (ιδιαίτερα για Κωνσταντινούπολη), όπου πλην των αξιοθέατων, οι Έλληνες τουρίστες πραγματοποιούν και αγορές (ρούχων, χαλιών, δερμάτινων κ.α). 

Θερινή η «στόχευση»
Άρα το πλέον πιθανό οι Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες να ενδιαφέρονται κυρίως για τουρισμό υψηλού επιπέδου, που όμως απαιτεί ευρύτερη συνεργασία με τους άλλους φορείς της Ηπείρου (την Περιφέρεια και κυρίως τους παραθαλάσσιους Δήμους), την οποία είναι άγνωστο αν την επιδίωξε ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτό άλλωστε προκύπτει έμμεσα και από τις χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου κ. Φ. Φίλιου και του δημοτικού συμβούλου κ. Βασίλη Χήτου. Και τούτο γιατί όπως είπε ο Δήμαρχος στους Τούρκους επισκέπτες θα γίνει «συνολική παρουσίαση της Ηπείρου», ενώ όπως εξήγησε ο κ. Χήτος η επίσπευση της επίσκεψης έγινε προκειμένου «να προλάβουμε τον προγραμματισμό για τη θερινή περίοδο», τοποθέτηση που παραπέμπει σε θαλάσσια θέρετρα. 

Τουρισμός και διπλωματία 
Η επίσκεψη των Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων, πέραν των προσδοκιών που καλλιεργούνται από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών, έρχεται πάντως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα Εθνικά μας θέματα. Και μπορεί από πρώτης άποψης να μην έχει σχέση ο τουρισμός με αυτά, ωστόσο αν κρίνει κανείς την μεθοδικότητα που διακρίνει την Τουρκική διπλωματία, δεν αποκλείεται και αυτός να αποτελεί ένα «εργαλείο» άσκησης πολιτικής και μάλιστα επεκτατικής! Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η αυριανή επίσκεψη να εντάσσεται στην πολιτική της Τουρκίας για τη διεύρυνση του «μετώπου» τουρκικών συμφερόντων, που σταδιακά στήνεται στη Βορειοδυτική Ελλάδα με φόντο τον στρατηγικό έλεγχο του Ιονίου, μετά από αυτό του Αιγαίο, που ούτως ή άλλως λόγω γειτνίασης διαθέτει. 

Τουρκικό «μέτωπο»
Το σχέδιο αυτό ενδεχομένως εξυπηρετεί το ενδιαφέρον των Τουρκικών Αερογραμμών για δρομολόγια προς και από τα Γιάννινα, ως και η πρόσφατη είδηση ότι μαρίνες της Λευκάδας και της Κέρκυρας περνούν στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η πολιτική ενθάρρυνσης των Αλβανικών απαιτήσεων προς την Ελλάδα, με κορυφαία την αμφισβήτηση του δικαιώματος μας να διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο στην Α.Ο.Ζ., θέμα για το οποίο οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ευρύτατο ανθελληνικό τόξο με Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο. Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι οι Τούρκοι μεθοδικά επιχειρούν να επαναδραστηριοποιηθούν σε όλα τα Βαλκάνια τα οποία είχαν υποδουλώσει επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Να κλείνουν οι «κερκόπορτες» 
Κανείς βέβαια δεν θα μπορούσε να κακολογίσει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, για τα ανοίγματα που κάνει είτε προς Τουρκία, είτε προς τη γειτονική Αλβανία, όπως πρόσφατα με την επίσκεψη του Δημάρχου στο Τεπελένι. Επειδή οι «μέρες είναι πονηρές» εκείνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, πέραν των οικονομικών κινήτρων, είναι και ο παράγων «εθνικά θέματα». Είναι καιρός να σταματήσει πλέον η λογική της μονομερούς επίδειξης φιλίας, χωρίς την ίδια στιγμή να ζητούνται στοιχειώδεις δεσμεύσεις από τις έτερες πλευρές για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 
Άλλωστε η Ιστορία έχει να μας παρουσιάσει πλήθος παραδειγμάτων για «κερκόπορτες» που ανοίγουν μεν με καλές προθέσεις, αλλά στο τέλος τα αποτελέσματα αποδεικνύονται ολέθρια. 

Ο Φ. Φίλιος 
Κατά τα άλλα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ανέφερε ότι οι τριάντα ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπροσωπούν τα μεγαλύτερα γραφεία της Τουρκίας και είχαν εξ αρχής δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα Γιάννινα και την Ήπειρο. 
«Μέσα από τις επισκέψεις που έχουμε πραγματοποιήσει, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση εκδρομών, οδικών και αεροπορικών προς τα Γιάννινα. Εμείς στο διήμερο αυτό, πέρα από το πρόγραμμα επισκέψεων που θα γίνει, θα τους κάνουμε μία συνολική παρουσίαση της Ηπείρου», είπε ο Δήμαρχος, χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά στους άλλους φορείς που θα έπρεπε να συνδράμουν συμπληρωματικά και ενημερωτικά στην προσπάθεια αυτή. 

Ο Β. Χήτος 
Δηλώσεις έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (μέλος της Επιτροπής Τουρισμού) κ. Βασίλης Χήτος, ο οποίος είπε: «Στόχος μας ήταν να οργανώσουμε την επίσκεψη αυτή όσο το δυνατό γρηγορότερα καθώς θέλαμε να προλάβουμε τον προγραμματισμό για την θερινή περίοδο. Δεν θέλουμε να λέμε πολλά, αλλά θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Ελπίζουμε ότι με το πέρας της επίσκεψης των Τούρκων πρακτόρων θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις». 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Το βασικό πρόγραμμα της επίσκεψης των Τούρκων, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, περιλαμβάνει:
. Ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης 
. Ξενάγηση στο Νησί
. Ξενάγηση στο Μέτσοβο
. Παρουσίαση της πόλης των Ιωαννίνων, του Νομού Ιωαννίνων και των παραλίων της Ηπείρου 
. Συναντήσεις με τοπικούς Ξενοδόχους και Πράκτορες.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: