Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σε σύσκεψη κτηνοτρόφων της Ηπείρου, στη Ζίτσα, καλεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, η ΠΑΣΥ.

Σε σύσκεψη κτηνοτρόφων καλεί την Κυριακή η ΠΑΣΥ

Σε σύσκεψη για την κτηνοτροφία, που θα γίνει την Κυριακή στις 11π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας Ιωαννίνων, καλεί η ΠΑΣΥ.

Σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση αναφέρει:

«Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι,
Η άγρια, αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων μας οδηγεί σε αφανισμό αν δεν αντιδράσουμε τώρα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εισροών (φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά) μας ξεζουμίζουν ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα καρτέλ γάλακτος και μεγαλεμπόρων μας εκβιάζουν για να παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και να τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα-καταναλωτές, με τις πλάτες της κυβέρνησης γιατί στηρίζει τα κέρδη του κεφαλαίου.
Τα αποτελέσματα αυτής της σκληρής, ενάντια στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους πολιτικής, βιώνουμε με τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας , καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του 1990, με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, την αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά δις ευρώ.
Η υποτιθέμενη στασιμότητα στις τιμές στο γάλα που εξήγγειλε η νέα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, είναι ουσιαστικά ΜΕΙΩΣΗ, αφού - εκτός των άλλων - δεν μας αποδίδεται το «πριμ» που μας αναλογεί, δηλαδή το ΠΕΡΣΙΝΟ μερίδιο του μερίσματος, τότε που η ΔΩΔΩΝΗ ήταν ακόμα κρατικοσυνεταιριστική!
Μας κοροϊδεύουν με τα «καλάθια προϊόντων» για δήθεν βελτίωση της ποιότητας μας, όταν ξέρουμε καλά ότι ο έλληνας καταναλωτής τα προτιμά, τα εμπιστεύεται ως ασφαλέστερα, γι αυτό μαζικές είναι οι παρανομίες στις ελληνοποιήσεις εισαγομένων ίδιων προϊόντων, για τα οποία η κυβέρνηση κανένα μέτρο δεν παίρνει. Αντίθετα την ίδια ώρα με τα συνεχή «χαράτσια» ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την αύξηση του ΦΠΑ, την τεράστια αύξηση στα καύσιμα, στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών μας στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση εταιριών(ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ) που υλοποιεί.
Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων.
Ήδη η νέα διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, πατώντας στα αδιέξοδα που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, προσπαθεί να βάλει στο χέρι την παραγωγή μας, κάνοντας λόγω για συγκέντρωση σε σύγχρονες φάρμες, μετατρέποντάς μας σε πάμφθηνους εργάτες χωρίς δικαιώματα και προοπτική.
Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα, με άλλο τρόπο παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξοντώνονται. Ζητούνται χιλιάδες ευρώ για να δοθούν άδειες σταυλισμού στο 80% των κτηνοτρόφων, ενώ τα δισεκατομμύρια, λεφτά του λαού , τα έχουν για την ενίσχυση των τραπεζών βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους , τους εργάτες , τους μικροεπαγγελματίες έχουν περικοπές , φτώχια, ανεργία, αβεβαιότητα, απόγνωση.
Οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ (Ενώσεις, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, μεγαλοκτηνοτρόφοι μαζί με τις «αριστερές» φωνές διαχείρισης του συστήματος όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχουν ευθύνη όχι μόνο για το ξεπούλημά της, αλλά και για την απογοήτευση [που έσπειραν στους φτωχούς κτηνοτρόφους, στέλνοντάς τους στο σπίτι τους!
Για όλους τους παραπάνω λόγους κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που επιφυλάσσουν η ΕΕ και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τα κόμματα του ευρωμονόδομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτικά, η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτη.
Για αυτό διεκδικούμε ό,τι μας στερούν και μας κλέβουν . Τον ιδρώτα της δουλειάς μας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
  • Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Τιμές σε γάλα: 1,30 ?/κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,85 ?/κιλό για το γίδινο γάλα 0,50 ?/κιλό για το αγελαδινό γάλα
  • Τιμή στο κρέας : 8 ? το κιλό σε αρνί και κατσίκι. 5,5 ? το κιλό στο βοδινό κρέας.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για ανάπτυξη των καλλιεργειών για κτηνοτροφική χρήση (Βίκος, τριφύλλι, βρώμη, κιθάρι κ.α)
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Την οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ στα 1125? και συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.
Συνάδελφοι, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει .Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Οι αγώνες και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών μας.
Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στους συλλόγους , να δημιουργήσετε μαζικούς - μαχητικούς συλλόγους εκεί που δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν, να ενώσετε τη φωνή σας με την ΠΑΣΥ και μαζικά, αποφασιστικά να διεκδικήσουμε την επιβίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Για όλα αυτά, αλλά και τις νέες εξελίξεις (νέος φορολογικός νόμος, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κλπ), σας καλούμε να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τη δύναμή μας και τους αγώνες μας, κόντρα στις λογικές της υποταγής και της ενσωμάτωσης, αυτές, που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ένιωσαν καλά στο πετσί τους κατά τη διαδικασία ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: