Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Δέκα ταινίες που αξίζει να δούμε το 2013


Είτε το θέλουμε είτε όχι το 2012 μας αποχαιρέτησε, επομένως κάνουμε τα κινηματογραφικά σχέδια μας για το 2013. Ψάχνοντας για ταινίες που αναμένονται τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, εντόπισα δέκα από αυτές που όχι μόνο θα τραβήξουν την προσοχή των σινεφίλ αλλά και θα κάνουν αίσθηση, τόσο εισπρακτική όσο και κερδίζοντας βραβεία. Του Νέστορα Πουλάκου.


Παρακάτω, σας παρουσιάζω αυτές τις δέκα ταινίες που τουλάχιστον θέλω να δω διακαώς και που πιστεύω ότι δεν θα μας απογοητεύσουν οι δημιουργοί και συντελεστές τους. Οσκαρικά φαβορί, σινεφίλ διαμάντια, ακριβές παραγωγές και ποιητικές αποτυπώσεις επί της οθόνης, όλα τα καλά του κινηματογράφου διαθέτει και το 2013. 

Σημειώστε ότι όλες οι ταινίες έχουν βρει διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας και άρα σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσετε.


1. Django Unchained του Κουέντιν Ταραντίνο
Δύο χρόνια πριν ξεσπάσει ο αμερικανικός εμφύλιος, ο Django, ένας μαύρος σκλάβος από τον Νότο (Jamie Foxx) συναντά τον Γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων/οδοντίατρο Dr. King Schultz (Christoph Waltz), ο οποίος ακολουθεί τα ίχνη των φονικών αδελφών Brittles. Καθώς μόνο ο Django μπορεί να τον οδηγήσει σε αυτούς, ο ανορθόδοξος Schultz συνεργάζεται μαζί του με την υπόσχεση ότι θα τον ελευθερώσει με το πέρας της αποστολής. Αφού πετύχουν το σκοπό τους, ο Schultz απελευθερώνει τον Django και οι δύο τους αποφασίζουν να συνεχίσουν την καταδίωξη των πιο γνωστών εγκληματιών του νότου. Εντωμεταξύ ο Django ακονίζει τα μαχαίρια του για τον δικό του σκοπό: τη σωτηρία της Broomhilda (Kerry Washington), της γυναίκας του που έχασε σε σκλαβοπάζαρο πριν από καιρό. Η έρευνα του Django και του Schultz τους οδηγεί στον Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), τον ιδιοκτήτη της “Candyland” μιας κακόφημης φυτείας, όπου οι σκλάβοι παλεύουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου. Η παρουσία των δύο πρωταγωνιστών τραβάει την προσοχή του Stephen (Samuel L. Jackson), που είναι ο έμπιστος του Candie. Ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω τους και οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη θυσία και την επιβίωση.


2. Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ
H ταινία παρακολουθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς Προέδρους των Η.Π.Α., του Αβραάμ Λίνκολν, τον οποίο υποδύεται ο -δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ερμηνείας- Ντάνιελ Ντέι Λιούις.


3. Pieta του Κιμ Κι Ντουκ
Έχοντας προσληφθεί ως μπράβος από τοκογλύφους, ένας άντρας εκφοβίζει και απειλεί αυτούς που χρωστάνε ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί. Αυτός ο άντρας, που ούτε οικογένεια έχει ούτε τίποτα να χάσει ουσιαστικά, συνεχίζει τη δουλειά και αυτό τον τρόπο ζωής παρά τον πόνο που προκαλεί σε τόσους ανθρώπους καθημερινά. Μια ημέρα, μια γυναίκα εμφανίζεται μπροστά του και ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του. Ο άντρας την απορρίπτει ψυχρά στην αρχή, όμως σταδιακά την δέχεται στη ζωή του. Τότε είναι που αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκληρή δουλειά του και να ζήσει μια φυσιολογική, πιο κόσμια και λογική ζωή. Ξαφνικά όμως η μητέρα του απαγάγεται. Υποθέτοντας ο ίδιος ότι πιθανώς να είναι κάποιος από το παρελθόν που του έχει φερθεί βίαια, ξεκινάει και βλέπει έναν έναν αυτούς που είχε κάποτε ενοχλήσει ώστε να βρει τη μητέρα του. Τελικά βρίσκει τον απαγωγέα για να έρθει αντιμέτωπος όμως με τρομερά σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος που τον φοβίζουν πραγματικά, και που είναι προτιμότερο να μην τα είχε ποτέ μάθει. Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.


4. Hitchcock του Σάσα Γκερβάσι
Μεταφορά του βιβλίου "Alfred Hitchcock and the making of Psycho", σε σενάριο του συγγραφέα του βιβλίου Στέφεν Ρεμπέλο και του σεναριογράφου του "Μαύρου Κύκνου" Τζον ΜακΛάφλιν. Το "Hitchcock" αφηγείται όσα συνέβησαν στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Ψυχώ", τη δυσκολία στη χρηματοδότηση, τη σχέση του σκηνοθέτη με το Hollywood, αλλά και με την γυναίκα του, Άλμα.


5. To The Wonder του Τέρενς Μάλικ
Το "To the Wonder", σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τέρενς Μάλικ, είναι ένα ρομαντικό δράμα με επίκεντρο τον Νιλ, έναν άντρα διασπασμένο ανάμεσα σε δυο έρωτες: τη Μαρίνα, την Ευρωπαία που ήρθε στην Αμερική για να είναι μαζί του και την Τζέιν, την παλιά του αγάπη από την πόλη όπου μεγάλωσε, με την οποία ξανασυνδέεται. Στο "To the Wonder", ο Μάλικ εξερευνά το πώς ο έρωτας και οι πολλές του φάσεις κι εποχές – το πάθος, η συμπάθεια, η υποχρέωση, η θλίψη, η αναποφασιστικότητα – μπορούν να μεταβάλλουν, να καταστρέψουν και ν’ αναδημιουργήσουν ζωές.


6. Οι Άθλιοι του Τομ Χούπερ
Ο Toμ Χούπερ, ύστερα από την επιτυχία του με τον "Λόγο του Βασιλιά", μεταφέρει το γνωστό βιβλίο του Βίκτωρος Ουγκώ σε μιούζικαλ. Πρωταγωνιστεί η Αν Χάθαγουεϊ.


7. Επιχείρηση Αργώ του Μπεν Άφλεκ
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Argo” αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν – μια αλήθεια που επί σειρά δεκαετιών δεν έφτανε στην κοινή γνώμη. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ (“The Town", “Good Will Hunting”) σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία, της οποίας υπογράφει και την παραγωγή. Στην παραγωγή συναντούμε, επίσης,τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ (“Syriana”), και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ (“Good Night, and Good Luck”). Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός "απομακρύνσεων" της CIA Τόνι Μέντεζ (Μπεν Άφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από την χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο που μόνο σε ταινία θα μπορούσε κανείς να το δει.


8. Zero Dark Thirty της Κάθριν Μπίγκελοου
Η αληθινή ιστορία της καταδίωξης του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Από τη βραβευμένη με Όσκαρ για το "The Hurt Locker" Κάθριν Μπίγκελοου.


9. Μετά το Μάη του Ολιβιέ Ασαγιάς
Η νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, "Μετά το Μάη" (Something in the Air / Après Mai) έκανε την πρεμιέρα της στο πρόσφατο Διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Φεστιβάλ Βενετίας όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς συνεχίζει το ταξίδι του στην ταραγμένη δεκαετία του ’70 μετά την επική ιστορία του τρομοκράτη Κάρλος, με μια πιο προσωπική ιστορία που έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ποια είναι η παρακαταθήκη του Μάη του ’68; Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη συγκινητική όσο και τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας ομάδας νέων μέσα από το εκρηκτικό κλίμα μιας καθοριστικής εποχής, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά το προσωπικό με το πολιτικό. Λίγο έξω από το Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Ζιλ, ένας νέος που τελειώνει το σχολείο παρασύρεται από την πολιτική και δημιουργική αναταραχή της εποχής. Όπως και οι φίλοι του, βρίσκεται ανάμεσα στις ριζοσπαστικές πολιτικές δεσμεύσεις και στις προσωπικές του προσδοκίες. Οι πράξεις τους θα τους φέρουν στην Ιταλία και αργότερα στο Λονδίνο, όπου μέσα από ερωτικές συναντήσεις και καλλιτεχνικές ανακαλύψεις, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να κάνουν τις τελικές επιλογές τους για να βρουν τη θέση τους μέσα σε αυτούς τους ανήσυχους καιρούς. 


10. Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ του Μπαζ Λούρμαν
“Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ” ακολουθεί τον επίδοξο συγγραφέα Νικ Κάραγουεϊ (στα πρότυπα του ίδιου του Φιτζέραλντ), που φεύγει από τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για να πάει στην Νέα Υόρκη της άνοιξης του 1922, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τα χαλαρά ήθη, την πομπώδη τζαζ, την κυριαρχία του λαθρεμπορίου και της ακμής του χρηματιστηρίου. Κυνηγώντας το δικό του Αμερικανικό Όνειρο, ο Νικ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη και κοσμικό εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, και κοντά στην ξαδέρφη του Ντέζι και τον ερωτύλο γαλαζοαίματο σύζυγό της, Τομ Μπιουκάναν. Κάπως έτσι ο Νικ θα χαθεί στον ελκυστικό κόσμο των κροίσων, της ψευδαίσθησης, του έρωτα και της απάτης τους. Καθώς ο Νικ βιώνει τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τον κόσμο στον οποίο πλέον ζει, καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα, των αδιάφθορων ονείρων που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη εποχή. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Λ. Ντι Κάπριο (“J. Edgar,” “Aviator”) υποδύεται τον Τζέι Γκάτσμπι, ενώ ο Τόμπι Μαγκουάιρ ενσαρκώνει τον Νικ Κάραγουεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: