Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Κοσμήματα Bvlgari. Έρευνα για φοροδιαφυγή σε βάρος του διάσημου Οίκου που ίδρυσε ο Ηπειρώτης Σωτήρης Βούλγαρης.


Η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) διεξάγει έρευνα σε βάρος του οίκου μόδας και κοσμημάτων Bulgari, για να εξακριβωθεί αν πρέπει να του ασκηθεί δίωξη για υποβολή ανακριβούς και ελλιπούς φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σήμερα στον ιταλικό Τύπο, «υπάρχουν υποψίες ότι ο οίκος ενδέχεται να προέβη σε φοροδιαφυγή ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ».

Η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο γράφει πως οι μέχρι τώρα έρευνες της οικονομικής αστυνομίας συγκλίνουν προς την διαπίστωση ότι ο γνωστός οίκος ειδών πολυτελείας χρησιμοποίησε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία για να καταθέτει μέρος των εσόδων του, ώστε αυτά να μην φορολογούνται από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την πρωτοχρονιά θεωρείται πιθανό να αρχίσουν ανακρίσεις, από μέρους του εισαγγελέα της ιταλικής πρωτεύουσας, Πιερφιλίπο Λαβιάνι.

Ο οίκος Bulgari ιδρύθηκε τον 19ον αιώνα από τον Σωτήριο Βούλγαρη, έναν Ηπειρώτη ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Ρώμη. Τον Μάρτιο του 2011 τον Bulgari αγόρασε ο γαλλικός όμιλος Lvmh έναντι 1,4 δισεκ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
Oταν ο Σωτήρης Βούλγαρης πάτησε το πόδι του στη Ρώμη στις 18 Φεβρουαρίου του 1881 με μερικές πενταροδεκάρες στην τσέπη, πίστευε ότι θα βρει τρόπο να τα βγάλει πέρα και να συντηρήσει την οικογένειά του. Το φτωχόπαιδο από την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας στην Ηπειρο είχε ζήσει για μερικά χρόνια και στην Κέρκυρα, πριν η οικογένειά του αποβιβαστεί στο Μπρίντιζι και ανηφορήσει προς τη Ρώμη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. 

Με τίποτα ο 24χρονος τότε νεαρός Βούλγαρης δεν φανταζόταν ότι το όνομά του θα γινόταν συνώνυμο της κομψότητας και της χλιδής, ούτε ότι θα εδημιουργείτο μια ολόκληρη αυτοκρατορία με το όνομα αυτό. 

Δημιούργησε στιλ
Ο νεαρός Σωτήρης δούλεψε αρχικά ως τεχνίτης αργυροχρυσοχόος σε ένα μικρομάγαζο της Ρώμης. Το 1884 ανοίγει το δικό του μαγαζί στην Αιώνια Πόλη πουλώντας διάφορα είδη διακοσμημένα με ασήμι, όπως ζώνες, βραχιόλια και πόρπες. Η διαφορά του από τους υπόλοιπους αργυροχρυσοχόους της εποχής είναι ότι έδωσε ένα προσωπικό στιλ στα έργα του. 

Με την τέχνη του πάντρεψε το ελληνικό και το ρωμαϊκό στοιχείο, λανσάροντας σχέδια πολύ ιδιαίτερα που γρήγορα τον έκαναν γνωστό στους κύκλους των πλουσίων της εποχής. Γρήγορα απέκτησε μια μόνιμη πελατεία που επιθυμούσε τη μοναδικότητα των κοσμημάτων του περισσότερο από τα κοινά κοσμήματα, ακόμα κι αν ήταν μόνο από χρυσάφι. 

Το 1905 ο Σωτήρης Βούλγαρης μεταφέρει την επιχείρησή του στο νούμερο 10 της περίφημης Via Condotti, στην καρδιά της Ρώμης, όπου μέχρι σήμερα δεσπόζει το κατάστημα-κόσμημα των Bulgari. Από εδώ ξεκίνησε να γράφεται μια ιστορία με χρυσά γράμματα, διακοσμημένη με διαμάντια, ζαφείρια, δόξα και λάμψη... 

Ο Ελληνας Βούλγαρης γίνεται Bulgari δίνοντας στο όνομά του έναν πιο... ιταλικό ήχο. Στο μεταξύ, έχει αποκτήσει και δύο γιους με τη γυναίκα του Ελένη Βούλγαρη. Ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος, γεννημένοι το 1989 και το 1890 αντίστοιχα, ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους κάνοντας την επιχείρηση οικογενειακή, την οποία εμπλούτισαν με περισσότερα σχέδια, επιλογές και... πελατεία! 

Η «απογείωση»
Εκτός από τον χρυσό και το ασήμι, προσθέτουν στα «έργα» του οίκου διαμάντια, ζαφείρια, ρουμπίνια και άλλους πολύτιμους λίθους, ανεβάζοντας τις τιμές αλλά και την ποιότητα της πελατείας τους. Ο οίκος δέχεται παραγγελίες από σεΐχηδες, διάσημους αστέρες του σινεμά, πολιτικούς και από όλη την αφρόκρεμα της εποχής εντός και εκτός Ευρώπης. Η ισχύς τους στην ιταλική κοινωνία ήταν τόσο μεγάλη μάλιστα, που λέγεται ότι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι γιοι του ιδρυτή Βούλγαρη χρησιμοποίησαν την πολιτική επιρροή που είχαν αποκτήσει στη Ρώμη αποτρέποντας σχέδιο των ιταλικών και των αλβανικών αρχών κατοχής για την εκτέλεση Ελλήνων προκρίτων της Ηπείρου, γενέτειρας του παππού τους. 

Ο ιδρυτής της δυναστείας των Bulgari έκλεισε τα μάτια του το 1932. Με τον θάνατό του αναλαμβάνουν το τιμόνι της επιχείρησης οι γιοί του. Ο Γιώργος είναι αυτός που θα τολμήσει μια ριζική ανακαίνιση στη Via Condotti, μεταμορφώνοντας το κατάστημά τους σε αληθινό παλάτι από μάρμαρο και πλατίνα! Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα η αυτοκρατορία των Bulgari απλώθηκε από τη Μέση Ανατολή μέχρι το Χόλιγουντ και από τη Στοκχόλμη μέχρι το Σίδνεϊ. 

Ο ΓΟΗΣ GIANNI ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ FERRARI
Ο πιο διάσημος όλων στον οίκο BVLGARI υπήρξε ο Τζιάνι, ο πρώτος από τους τρεις γιους του Γιώργου Βούλγαρη. Αυτός ανέλαβε το τιμόνι της επιχείρησης στα μέσα της δεκαετίας του '70 και εκτίναξε την ήδη. καρπερή επιχείρηση στα ύψη! Το lifestyle του, η ομορφιά του και όλο αυτό το μεσογειακό ταμπεραμέντο του τον έκαναν πιο δημοφιλή και από τους σταρ της εποχής στους κύκλους του τζετ σετ κατά τις δεκαετίες του '60, του '70 και του '80. 

Ο Τζιάνι, ορκισμένος εργένης, αν και οι γυναίκες λιποθυμούσαν στο πέρασμά του, είχε και μυαλό και γοητεία! Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός τον πήγε ψηλά και μαζί του την επιχείρηση των Bulgari. O τρόπος ζωής του ήταν μια κινητή διαφήμιση για τον οίκο. Το 1981 δήλωσε σε συνέντευξή του στο «People»: «Οι γυναίκες δεν θέλουν ένα κόσμημα να το φοράνε μια στο τόσο. Θέλουν κάτι που να μπορούν να το φοράνε μέρα - νύχτα και να το θαυμάζουν. Αυτό τους δίνει ο οίκος Bulgari». 

O Tζιάνι σπούδασε φιλοσοφία και νομική. Ως ζεν πρεμιέ, είχε ζωή bon viveur, με λατρεία στις ωραίες γυναίκες και στη χλιδή! Μία από τις κατακτήσεις του ήταν και η Τζίνα Λολομπρίτζιτα. Στα νιάτα του -σήμερα είναι 74 ετών- έτρεχε σε ράλι. Δεν είναι τυχαίο που του ζήτησαν να γίνει επίσημος οδηγός της Ferrari. Στα μελανά σημεία της ιστορίας του είναι η απαγωγή του το 1975. Ο Gianni Bulgari δεν μιλά ποτέ γι' αυτό. Τα αδέλφια του, ο Νικόλας και ο Παύλος, έδωσαν 2,5 εκατ. δολάρια την εποχή εκείνη ως λύτρα, για να τον βρουν λίγες ώρες αργότερα σε σοκάκι της Ρώμης λιπόθυμο από το χλωροφόρμιο. 

Σήμερα, ο πιο διάσημος των Bulgari έχει αποσυρθεί από την επιχείρηση αφήνοντας το μερίδιό του αλλά και το δικαίωμα της φίρμας στα δύο μικρότερα αδέλφια του. Ο ίδιος έχει ανοίξει έναν άλλο οίκο κοσμημάτων με την επωνυμία Enigma. Το πώς και το γιατί χώρισε από τα αδέλφια του είναι ένα θέμα που ούτε εκείνοι ούτε ο Τζιάνι θέλουν να αναπτύσσουν -και ειδικά στον Τύπο. 

ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ ΠΕΛΑΤΙΣΣΕΣ ΛΙΖ ΤΕΪΛΟΡ, ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΖΟΛΙ, ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ... 
«Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bulgari» είχε πει για τη Λιζ Τέιλορ ο τέταρτος σύζυγός της Εντι Φίσερ. Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου Bulgari, που με τα χρόνια άλλαξε το λογότυπό του σε BVLGARI, συναντά κανείς διάσημους σταρ, βασιλιάδες, ζάμπλουτους, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ινγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν και την Αννα Μανιάνι μέχρι την Αντζελίνα Ζολί, τη Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, τη Σαρλίζ Θερόν, τη Βαλέρια Γκολίνο και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα BVLGARI. 

H Tζένιφερ Ανιστον είναι επίσης μία από αυτές. Στα Οσκαρ 2006 είχε φορέσει ένα κολιέ αριστούργημα με διαμάντια σμιλεμένα σε πλατίνα που έφερε την υπογραφή του οίκου BVLGARI.   



Δεν υπάρχουν σχόλια: