Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Άνεργος 1 στους 3 Ηπειρώτες. Αχαλίνωτη καλπάζει η ανεργία σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανεπαρκή τα νέα μέτρα για νέους χωρίς δουλειά. «Εφιαλτικές» οι προβλέψεις και για το 2013.


Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες ανθρώπους, νέους και οικογενειάρχες κυρίως, στην Ήπειρο. 

Απόδειξη για αυτό, είναι τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που φέρνουν την περιοχή μας στην κορυφή της ανεργίας για τον μήνα Οκτώβριο, με ποσοστό 28,2% (μόνο η Αττική μας ξεπερνά με 28,3%). Η κατάσταση, και με την. βούλα των στατιστικών, έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, παρά τις προσπάθειες -ασπιρίνες της Πολιτείας, όπως η χθεσινή ανακοίνωση προγραμμάτων για 350.000 άνεργους νέους. 
Πίσω, όμως, από τα ποσοστά και τους αριθμούς, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη και όσοι την βιώνουν έφθασαν πλέον στα όριά τους, αφού δίνουν πραγματική μάχη για επιβίωση. Δικαιολογημένα, λοιπόν, απαιτούν άμεσα μέτρα μείωσης της ανεργίας. 
Πώς όμως θα γίνει αυτό, όταν ο ιδιωτικός τομέας, ο μόνος που μπορεί να κάνει προσλήψεις σήμερα, βομβαρδίζεται διαρκώς από νέα επώδυνα μέτρα, ενώ το νέο φορολογικό, αναμένεται να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους μικρομεσαίους; «Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η Πολιτεία έχει εγκλωβιστεί στο λαβύρινθο της κρίσης και δεν έχει ανακαλύψει ακόμη το μίτο της Αριάδνης» σχολίαζαν χθες, καυστικά, συμπολίτες. 

Προκαλούν ζάλη.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι τα ποσοστά της ανεργίας προκαλούν ζάλη. Και δεν είναι μόνο από το ποσοστό της Ηπείρου (28,2%), αλλά και από τον Πανελλαδικό μέσο όρο που αυξήθηκε στο 26,8%. Συνολικά, 1.345.715 άτομα είναι άνεργα, επισήμως βέβαια, καθώς σε αυτούς δεν υπολογίζονται όσοι εργάζονται μεν, χωρίς ασφάλιση δε. 
Βέβαια, τη. νύφη πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι νέοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό για το μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κατά 9,9 μονάδες και εκτινάχθηκε στο 56,6%! Στις ηλικίες από 25-34 ετών, που είναι εξίσου παραγωγικές, η ανεργία ανήλθε στο 34,1%, ενώ πιο μικρή (στο 23,3%) είναι στις ηλικίες 35-44. «Προφανώς, μέσα στην κρίση η εμπειρία ζητείται περισσότερο από τις επιχειρήσεις, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει κατά κόρον στην Ήπειρο» σημειώνουν αναλυτές. 

Σταγόνα στον ωκεανό.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα που εξήγγειλαν χθες οι τρεις Υπουργοί Ανάπτυξης (Χατζηδάκης), Παιδείας (Αρβανιτόπουλος) και Εργασίας (Βρούτσης), για τα προγράμματα -μέσω ΕΣΠΑ- απασχόλησης 350.000 ανέργων νέων, μπορούν να θεωρηθούν ως μια σταγόνα στον ωκεανό. Κάτι, δηλαδή, σαν μέτρα επιβράδυνσης της αύξησης της ανεργίας, η οποία πρέπει να χτυπηθεί με άλλους τρόπους, καίριους και στοχευμένους. 
Το ύψος του προϋπολογισμού για τα 20 προγράμματα που παρουσίασαν οι υπουργοί ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια θα αντληθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). «Η πολιτεία είναι στα όρια του συναγερμού» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, ενώ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μαραθώνιο στον οποίο πρέπει να τρέξουμε όλοι έξω από κομματικά στερεότυπα».

Τα προγράμματα
Όπως ανακοινώθηκε, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα θα «εκπαιδεύονται» για 5 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, με τις εργοδοτικές εισφορές να είναι επιδοτούμενες και εφόσον ο εργοδότης το επιλέξει, θα απασχολήσει τον άνεργο για ένα χρόνο.
Το πρόγραμμα ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας θα απευθύνεται σε 63.000 ανέργους έως 29 ετών και θα έχει προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ. Το πρώτο στάδιο αφορά στην κατάρτιση έως 100 ώρες των νέων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο χρόνος κατάρτισης θα αμείβεται έως 8 ευρώ την ώρα. Το δεύτερο στάδιο αφορά στην πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες, με ασφαλιστική κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μισθό από 400 ευρώ για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για πτυχιούχους. Το τρίτο στάδιο αφορά στην απασχόληση των καταρτιζόμενων που έχουν αποκτήσει και εργασιακή εμπειρία, ανέργων, για άλλους 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό θα επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές. 
Το Υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει το 2013 προγράμματα για την ενίσχυση της κατάρτισης και της επιχειρηματικότητας των νέων που θα καλύψουν 283.000 ανέργους ενώ το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 130 εκ ευρώ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών, προϋπολογισμού 80 εκ ευρώ από τα οποία θα επωφεληθούν 3.100 άνεργοι.

Και νέα άνοδος.
Πάντως, τα παραπάνω προγράμματα μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά για κάποιο διάστημα (για ένα χρόνο και κάτι δηλαδή), δεν θα λύσουν όμως το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται και από τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). 
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου του παρουσιάστηκε χθες, η ανεργία στο τέλος του 2013 θα ανέλθει στο 27,3%, ενώ τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης θα φανούν από τα τέλη του έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο «εφιάλτης» θα συνεχιστεί για ένα τουλάχιστον χρόνο ακόμη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους 1,3 εκ. ανέργους, που καθημερινά δεν γνωρίζουν, εάν θα έχουν στο τραπέζι τους ένα πιάτο φαί. Και όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για «άνοιγμα» θέσεων εργασίας, τόσο η συζήτηση για ανάπτυξη δεν φέρνει και κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: