Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Σε νέες βάσεις οργανώνονται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου. Ενημερωτικές συναντήσεις από την Περιφέρεια. Ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τις μονάδες τους.


Ρήγμα φαίνεται ότι υπάρχει ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, κάτι που πάντως αποτελεί εντολή της Ε.Ε. 

Την ίδια ώρα, στην Ήπειρο, οι παραγωγοί προσπαθούν να οργανωθούν σε νέες βάσεις, για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στο χώρο τους, με τις δυσκολίες, πάντως, να μην λείπουν, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο, κάτι που έχει πολλαπλές επιπτώσεις στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς. 
Έτσι, η σειρά ενημερώσεων που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ηπείρου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού οι παραγωγοί μπορούν να λύσουν βασικές τους απορίες και να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους, ώστε να προγραμματίσουν καλύτερα τις κινήσεις τους. 

Στο Καρβουνάρι. 
Όπως έγινε γνωστό χθες, από το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων που οργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου για ενημέρωση των κτηνοτρόφων σε ζητήματα εκσυγχρονισμού των μονάδων τους. 
Στην τοποθέτησή του ο Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον πρωτογενή τομέα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για στήριξη του, ενώ εκτενή ενημέρωση για το ζήτημα της νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων έκανε ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αθανάσιος Μπρίκος. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση. Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Θωμάς Πιτούλης και Τατιάνα Καλογιάννη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντιγόνη Φίλη, Ν. Κάτσιος, Δ. Δημάκος, Κων. Ντέτσικας και Στ. Παργανάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την Ήπειρο, με στόχο βέβαια την καλύτερη ενημέρωση των κτηνοτρόφων, πάνω σε ζωτικής σημασίας θέματα. 

Αντιδρούν. 
Στο μεταξύ, «βροχή» αντιδράσεων συναντά η πρόθεση του Υπουργείου, κατόπιν εντολής της Ε.Ε. βέβαια, για ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, με στόχο βέβαια να εξακριβωθεί το πότε γεννήθηκαν τα ζώα, πού γεννήθηκαν και πότε οδηγήθηκαν στα σφαγεία. Και αυτό βέβαια για να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων, όπως συνέβη, δυστυχώς στο παρελθόν. 
Όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπεται η τοποθέτηση ενωτίου στο αριστερό αυτί του ζώου με τον ατομικό του αριθμό, καθώς και ηλεκτρονικού ενωτίου ή ηλεκτρονικού βώλου στον προστόμαχο, με το Υπουργείο να επισημαίνει ότι αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ζώων ή στα προϊόντα, όπως το γάλα και το κρέας. 

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: