Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Τοπική Γαστρονομία Ν.Πρέβεζας

Με αφορμή το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στην Πρέβεζα θέλω να υπενθυμίσω, ότι το έτος 2006 η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) του νομού Πρέβεζας εξέδωσε την Τοπική Γαστρονομία Ν. Πρέβεζας. Όπως αναγράφεται και στην εισαγωγή του βιβλίου οι διατροφικές συνήθειες ενός τόπου,  είναι παράδοση, έμπνευση, δημιουργία, τέχνη, πολιτισμός, και τουριστικό προϊόν. Γαστρονομία = Πολιτισμός = Τουρισμός.

Στις 150 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται 125 συνταγές με έγχρωμες φωτογραφίες για παραδοσιακά φαγητά και γλυκά του νομού Πρέβεζας, διαρθρωμένες σε επτά ενότητες: 1. Παραδοσιακά και… Βασικά, 2. Μεζέδες και Ορεκτικά  3. Λαχανικά και Λαδερά, 4. Πίτες,  5. Κρέατα-Πουλερικά-Κυνήγια,   6. Θαλασσινά και Ποταμίσια,   7. Γλυκά.      

                   

Για την καταγραφή των συνταγών συνεργάστηκε η ΤΕΔΚ με τους  δήμους Ανωγείου, Ζαλόγγου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Πάργας, Πρέβεζας, Φαναρίου και Φιλιππιάδας και κατοίκους του νομού. Τη μακέτα του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο κ. Κώστας Καλέντζης.

Το βιβλίο είχε πολύ καλές κριτικές από ειδικούς και μη, διανεμήθηκε δωρεάν, εξαντλήθηκε γρήγορα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί έγκυρο και χρηστικό οδηγό τοπικής γαστρονομίας για εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Ως υπεύθυνος της έκδοσης, διατηρώ σε ηλεκτρονική μορφή το υλικό του βιβλίου (κείμενα, φωτογραφίες κλπ)  και μπορεί να  παραχωρηθεί στους Δήμους ή την Περιφέρεια Ηπείρου για ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ με την προϋπόθεση ότι, θα είναι αναλόγου ποιότητας με την αρχική έκδοση.  

                                                                           Φιλιππιάδα, 20/7/2021 

Μιχάλης Κατραχούρας

πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας

πρώην πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: