Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τον θάνατο του Ηπειρώτη συνθέτη-βιολιστή Ντίνου Κωνσταντινίδη

O Ηπειρώτης συνθέτης - βιολιστής - μαέστρος και παιδαγωγός Ντίνος Κωνσταντινίδης

Ο  Ηπειρώτης συνθέτης - βιολιστής - μαέστρος και παιδαγωγός Ντίνος Κωνσταντινίδης (1929-2021)

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας  με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Ηπειρώτη συνθέτη-βιολιστή-μαέστρο και παιδαγωγό Ντίνο Κωνσταντινίδη (1929-2021).

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στα Γιάννενα (1929)  και ξεκίνησε βιολί με την Όλγα Μέντζου στην Κατοχή, δασκάλα που «έβγαλε» και άλλους λαμπρούς βιολιστές, όπως τον Τάτση Αποστολίδη, τον Δημήτρη Βράσκο, τον Θόδωρο Τενεζάκη, τον Βύρωνα Καψάλη κ.ά. Συνέχισε σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα με τους Τόνυ Σούλτσε (βιολί) και θεωρητικά και σύνθεση με τους Μάριο Βάρβογλη και Γ. Α. Παπαϊωάννου, αποφοιτώντας στα 1952 με Α’ βραβείο και έπαθλο «Διονύσιος Λαυράγκας». Μελέτησε επίσης ιδιωτικά μουσική δωματίου με τους καθηγητές του Ωδείου Αθηνών, Γεώργιο Ευστ. Λυκούδη και Λήδα Κουρούκλη. Διετέλεσε επίλεκτο μέλος της ΚΟΑ επί δεκαετία και της ΣΟ του ΕΙΡ και εξάρχων της Μικρής Ορχήστρας Αθηνών. Εμφανίσθηκε επίσης ως σολίστ στα κοντσέρτα για βιολί των Μπρουχ, Μπραμς και Παγκανίνι (1ο) υπό την μπαγκέττα των Ιωσήφ ντε Μπουστίντουι, Φιλοκτήτη Οικονομίδη και Σαμιουέλ Μπω-Μπωβύ, ενώ έργα του παίχτηκαν αρκετές φορές από τις Ορχήστρες μας.

Στην Αμερική ο Κωνσταντινίδης σπούδασε βιολί και σύνθεση στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, όπως στην Τζούλιαρντ της ΝΥ, στην Ιντιάνα και το Μίτσιγκαν, με τους καλύτερους καθηγητές της εποχής του (Galamian, Gingold, Dorothy Delay κ.ά.), και εργάστηκε ως εξάρχων κυρίως σε πολλές ΣΟ της χώρας, δίνοντας παράλληλα πολλά ρεσιτάλ και κοντσέρτα ως σολίστ. Στη Λουιζιάνα δίδασκε από το 1966 (!), ενώ από τα 1974 διηύθυνε το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Παν/μίου και από το 1980 το Τμήμα Σύνθεσης. Από δε τις αρχές του 1980, είναι διευθυντής και μαέστρος της «Louisiana Sinfonietta» έχοντας ένα ευρύτατο ρεπερτόριο από το μπαρόκ έως σήμερα.

Έχει τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία μεταξύ των οποίων το Α’ βραβείο Όπερας Δωματίου του Παν/μίου του Μπρούκλιν, 17 ASCAP για συνθέσεις του και το βραβείο διδασκαλίας της Εθνικής Μουσικής Εταιρείας Παιδαγωγών Αμερικής, όπως μας πληροφορεί ο Τάκης Καλογερόπουλος στο 7τομο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής, «Από τον Ορφέα έως σήμερα» (τ. 3, σσ. 387-389, εκδ. «Γιαλελής»). Ευτύχησε εν ζωή να δει τυπωμένα και να ακούσει ηχογραφημένα (πάνω από 65 CDs) τα περισσότερα των έργων του από διάφορους εκδοτικούς οίκους και δισκογραφικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Μοναδικό προνόμιο για έναν συνθέτη ως προς την εξέλιξή του!

Τα έργα του Κωνσταντινίδη ξεπερνούν τα 250, μεταξύ των οποίων όπερες, μελοποιήσεις ποιημάτων, διάφορα κοντσέρτα, πάμπολλα έργα μουσικής δωματίου και για περίεργους συνδυασμούς οργάνων, όπως 4 τούμπες, 4 σαξόφωνα κ.ά., αλλά και σκηνική μουσική.

Πολλοί διαπρεπείς Έλληνες σολίστες είχαν την ευκαιρία να εμφανισθούν κατόπιν προσκλήσεως στην Λουιζιάνα ερμηνεύοντας έργα διαφόρων Ελλήνων συνθετών, αλλά και του ίδιου του Κωνσταντινίδη και επίσης να εγγράψουν σε CDs. Βοηθούσε πάντοτε όσο μπορούσε τους νέους μουσικούς Έλληνες και μη, είτε ήταν μαθητές του είτε όχι. 

Για πάνω από 50 χρόνια καθηγητής Σύνθεσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (LSU - ΗΠΑ) κατέχοντας τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο του Πανεπιστημίου Boyd Professor τα τελευταία 35 χρόνια έχοντας  πάντα στην καρδιά του την γενέτειρά του, την Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: