Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Τίτλοι τέλους για την Ακαδημία και το Λύκειο Βελλάς, διασώζεται η ΣΜΥΚ

Τίτλοι τέλους πέφτουν για την Ακαδημία και το Λύκειο Βελλάς με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το μόνο που περισώζεται παρά την αντίθεση άποψη που είχε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και προκάλεσε μεγάλη ένταση τις τελευταίες ημέρες είναι η Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, ένας νέος θεσμός που δημιουργείται από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου η δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση εντάσσεται στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές των εκκλησιαστικών σχολείων θα επιλέγονται βάσει κριτηρίων, οδηγώντας στη συνολική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, δημιουργούνται τρεις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), μέσω της μετατροπής υφιστάμενων εκκλησιαστικών σχολείων, οι οποίες θα αποτελούν δομές μεταδευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με διετές πρόγραμμα σπουδών. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί ένας κληρικός από το δημόσιο θα είναι η κατοχή Διπλώματος ΣΜΥΚ ή πτυχίου ΑΕΙ, δίνοντας τέλος στο φαινόμενο μισθοδοσίας αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου ως κληρικών.

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του χάρτη της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης ο αριθμός των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών μειώνεται από τέσσερις σε δύο, οι οποίες θα λειτουργούν στην Αθήνα και την Κρήτη, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.

Όπως προβλέπεται σαφώς στο Σχέδιο Νόμου η μία Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών θα έχει έδρα τα Ιωάννινα.

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς και η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης (Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Χανίων) του ν. 3432/2006 (Α΄ 14) λειτουργούν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2021 – 2022. Οι μαθητές των σχολείων αυτών εγγράφονται για το σχολικό έτος 2022-2023 σε σχολείο της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σε άλλο Ε.Σ. της επιλογής τους.

Από το εκπαιδευτικό έτος 2022 – 2023 στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς λειτουργεί η Σ.Μ.Υ.Κ. Βελλάς και στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης λειτουργεί η Σ.Μ.Υ.Κ. Κρήτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: