Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα

Την άνοδο στις τιμές παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος υπαγορεύουν οι συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, με τα ψυγεία των βιομηχανιών να μην προλαβαίνουν να γεμίσουν λόγω της μεγάλης ζήτησης που σταθερά ενισχύεται για τη Φέτα, τη στιγμή που τα έξοδα στις κτηνοτροφικές μονάδες έχουν φουσκώσει, παρασυρόμενα από το διεθνές ράλι στα δημητριακά.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στη ζώνη του γάλακτος, με τις πρώτες κουβέντες ανάμεσα σε βιομηχανίες και κτηνοτρόφους/ κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, να δίνουν «εύκολα» 10 λεπτά το κιλό αύξηση στην τιμή παραγωγού. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται τιμές παραγωγού τουλάχιστον 1,05 ευρώ το κιλό σε περιοχές που πέρυσι οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν με ταβάνι τα 95 λεπτά (Ήπειρος, Μακεδονία), με τα 1,10 ευρώ να διαμορφώνουν τη βάση γύρω από την οποία περιστρέφονται οι φετινές συζητήσεις.

Ωστόσο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οπότε και ανανεώνονται τα συμβόλαια για την γαλακτοκομική περίοδο 2021/22, αρκετοί εκτιμούν πως η μπίλια θα καθίσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, ο ανταγωνισμός και οι ανακατατάξεις ανάμεσα στις γαλακτοβιομηχανίες, όχι μόνο δεν ξεθύμαναν, αλλά εξακολουθούν να εντείνονται. «Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ολοκληρώσει μεγάλες επενδύσεις, έχουν εκσυγχρονίσει τις μονάδες τους με στόχο να παράγουν περισσότερη φέτα» μεταφέρει στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς.

Από την άλλη, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, με το βασικό μερίδιο της επιβάρυνσης να αφορά στις ζωοτροφές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτές τις εβδομάδες, το καλαμπόκι φτάνει στον κτηνοτρόφο με τιμή 32 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι δεν υπερέβαινε τα 22 λεπτά τέτοια εποχή και ενώ οι μεγάλες ποσότητες της σοδειάς του 2020 έφυγαν από τον αγρότη με 19 λεπτά το κιλό.

Από τις φετινές σοδειές, το τριφύλλι που φεύγει από τους αγρότες με 18 λεπτά το κιλό, φτάνει στους κτηνοτρόφους στα 25 λεπτά, όταν πέρυσι οι στάβλοι τροφοδοτούνταν με τιμές γύρω από τα 17 λεπτά. Το κριθάρι αγοράζεται στα 26 λεπτά το κιλό, με την τιμή παραγωγού μέχρι τα 22 λεπτά, όταν πέρυσι οι κτηνοτροφικές μονάδες πλήρωναν 17 με 18 λεπτά το κιλό.

Βέβαια η αγορά δεν λειτουργεί με αυτοματισμούς και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι πληθωριστικές τάσεις στις τιμές των βασικών αγροτικών εμπορευμάτων δεν έχουν αποτυπωθεί στις τιμές εξαγωγής φέτας που κυμαίνονται γύρω από τα 5,30 ευρώ το κιλό. Φυσικά έχουν ενισχυθεί και αυτές μέσα σε ένα χρόνο κατά ένα ευρώ το κιλό, υποβοηθούμενες από την υψηλή ζήτηση που γνωρίζει το προϊόν, όσο η τάση χτίζει μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης στα συμβόλαια που θα κλείνουν οι τυροκομικές μονάδες με τους πελάτες τους στο εξωτερικό τον επόμενο χειμώνα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαϊόπουλος, εκτιμά ότι με τιμή εξαγωγής στη φέτα από 5,80 ευρώ και πάνω «όλα είναι εφικτά», τονίζοντας πως «φέτος το 1,20 στο αιγοπρόβειο γάλα είναι πολύ καλό και θα βγει αληθινό».

 Όπως μεταφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Μηλιώνης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας που πέρυσι πλήρωσε με 1,02 ευρώ το κιλό υψηλότερη τιμή παραγωγού, η γραμμή που θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν στις συζητήσεις με τις γαλακτοβιομηχανίες στοχεύει σε τιμές από 1,20 ευρώ το κιλό και πάνω.

https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: