Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Η παράσταση “Εχθροί εξ αίματος” του Αρκά θ' ανέβει το Σάββατο 31 Ιουλίου στο Θεσπρωτικό, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Το Σάββατο 31 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ. στο χώρο του Δημαρχείου στο Θεσπρωτικό (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο) θ' ανέβει η χιουμοριστική -με κοινωνικοπολιτικές αιχμές- παράσταση “Εχθροί εξ αίματος” του Αρκά σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Ζηρού με την Κοινότητα Θεσπρωτικού και την παρουσίαση θα κάνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Το έργο

Στους 'εχθρούς εξ αίματος” ένας αλκοολικός οργανισμός, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, βρίσκεται σε επιθανάτια κωματώδη κατάσταση. Τα μελλοθάνατα 'εγκλωβισμένα' μέρη του οργανισμού (παχύ και λεπτό έντερο) ως μη μεταμοσχεύσιμα, ελπίζουν στην ανατροπή της κατάστασης, ενώ η καρδιά το συκώτι και οι νεφροί, συνωμοτούν για τη 'μεταθανάτια ζωή', ως δεύτερη ευκαιρία.

Ο κατακερματισμός του ανθρώπινου οργανισμού στο θέατρο γεννήθηκε ως δραματικό εύρημα από τους ντανταϊστές και τους σουρεαλιστές και εδραιώθηκε από τους συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου με κύριο εκπρόσωπο τον Σάμιουελ Μπέκετ. Αυτή η παράδοξη 'οντολογία' των οργάνων, συνθέτει έναν αλληγορικό κόσμο, όπου οι μεγάλες αλήθειες ηχούν στη σωστή διάστασή τους.

Αλληγορικό λοιπόν, το θεατρικό έργο “Εχθροί εξ αίματος” του Αρκά, έχει ως κεντρικό άξονα τη διχόνοια και το που μπορεί αυτή να οδηγήσει. Εάν μπορούν να υπάρχουν ίντριγκες, δολοπλοκίες, ανταρσίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και πλεκτάνες μεταξύ των οργάνων ενός ανθρώπινου σώματος, σκεφτείτε τι γίνεται στην κοινωνία... Και ας 'χτυπιέται' το 'παχύ έντερο' 'φωνή βοώντος εν τη ερήμω' για τη χαμένη αρμονία και την έλλειψη της αίσθησης καθήκοντος, που μας οδηγούν σε αυτά τα χάλια. Ποιος το ακούει; Βλέπετε είναι ο οραματιστής της υπόθεσης, παρέα με ένα λεπτό έντερο που σκέτο 'στριμμένο έντερο' είναι ο κυνικός ρεαλιστής, ενώ υπάρχεις κι ένας νεφρός που απλώς θέλει να σώσει το τομάρι του.

Που πάει λοιπόν αυτός ο κόσμος όταν ακόμη και τα αδέλφια αλληλοφαγώνονται για το ποιος θα επιβιώσει; Με το γνωστό πηγαίο χιούμορ του ο Αρκάς δίνει την απάντηση στο τέλος. Στο κείμενο υπάρχει διάχυτος πολιτικός υπαινιγμός με προτροπή για ομόνοια και σύμπραξη.

Η διάρκεια της παράτασης είναι 75 λεπτά με είσοδο ελεύθερη!

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Σφαιρόπουλος

Σκηνική επιμέλεια: Χριστίνα Παπαδοπούλου

Κοστούμια: Σοφία Θεοδωράκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγαθή Παππά

Μουσική επιμέλεια – φωτισμός: Πάνος Ευαγγέλου

Εγγραφή ήχων: Δημήτρης Καραγιώργος

Λεπτό έντερο: Βερόνικα Μπακόλα

Παχύ έντερο: Πέτρος Χριστακόπουλος

Δεξί νεφρό: Μαρία Κατσουλίδη

Υπογραμμίζεται ότι για την παρακολούθηση της παράστασης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: