Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Άρτα: Η σφαγή των ζώων

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Η Ήπειρος δεν διαθέτει (σημαντική) βιοτεχνία, είναι γεωγραφικά και συγκοινωνιακά απομονωμένη, ο θερινός (μαζικός) τουρισμός απουσιάζει και μόνον λόγω covid κινούνται τελευταία κάπως τα παράλια της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.

Τι μείνει για τον τόπο; Τα υπέροχα αγροτικά προϊόντα (Άρτα, Πρέβεζα) και η φέτα που είναι ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Αλλά, φεύ, οι καιρικές συνθήκες και ο άνυδρος κάμπος της Άρτας, καίτοι διατρέχεται από δύο ποτάμια και «υπερκαλύπτεται» από το φράγμα Πουρναρίου, έχουν μετατρέψει τον «Κήπο της Εδέμ» σε παραγωγική έρημο… Μετά τις περσινές απώλειες στο Μανταρίνι, το Πορτοκάλι και τις Ελιές, φέτος τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης κυριολεκτικά πάγωσαν κάθε προσδοκία του Αρτινού αγρότη.

Και μένει η Κτηνοτροφία: Η καθετοποιημένη (κοτόπουλα, χοιρινά) έχει υποστεί, έτσι κι αλλιώς, ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Και η κυβέρνηση δεν τόλμησε να βοηθήσει τους παραγωγούς. Όπως μας έλεγε ο Κώστας Τζιούκας, «πήρα ενίσχυση για την μονάδα ζωοτροφών που διατηρώ, προφανώς γιατί μειώθηκε η παραγωγή και διάθεση, αλλά δεν έλαβα καμία στήριξη για την χοιροτροφική μονάδα μου». Γιατί, οι στάβλοι και οι Κτηνοτρόφοι είναι που υπέστησαν καθίζηση και έτσι το πρόβλημα μεταφέρθηκε στις ζωοτροφές. Απλή λογική, αλλά όχι για τους γραφειοκράτες των Αθηνών και μια συντηρητική κυβέρνηση που βλέπει «ανάπτυξη» μόνο σε ανεμογεννήτριες και τις προμήθειες του Δημοσίου…

Τεράστια όμως είναι η ζημιά που υπέστη η παραδοσιακή-εκτατική, σταβλισμένη και υπαίθρια, κτηνοτροφία. Οι εκτροφείς προβάτων και κατσικιών. Και αυτό λόγω διπλασιασμού της τιμής βασικών προϊόντων εκτροφής με ταυτόχρονη συμπίεση της τιμής του γάλακτος. Γιατί «μπορεί να τσίμπησαν οι τιμές στο γάλα, αλλά αυτό αφορά όποιον παράγει πάνω από 50 τόνους» μας λέει ο Λάμπρος Τσιλιγιάννης ο οποίος διατηρεί μια μεσαία μονάδα στη Φιλοθέη Άρτας.

Η πραγματικότητα μας λέει ότι οι πιο πολλοί αγρότες μας έχουν μέχρι 150 πρόβατα, όσο μπορούν οι ίδιοι «να φέρουν γύρα», πάντα με την συνδρομή της οικογένειας, ακόμη και των μικρών παιδιών

«Το καλαμπόκι πήγε 32 λεπτά από 18 πέρυσι, σκέψου που θα πάει το χειμώνα;» λέει ο Κτηνοτρόφος Κώστας Τσίρκας, ο οποίος προειδοποιεί για μαζική σφαγή των ζώων… «Δεν βγαίνουμε, είμαστε σε απόγνωση» συμπληρώνει ο Νίκος Καψάλας. Αντίστοιχες είναι οι ανατιμήσεις σε όλες τις ζωοτροφές, ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στα αλωνίσματα (κριθάρι κ.α.)

4.400 προβιές

Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες στις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα καφενεία ακόμη-ακόμη της Άρτας και της Ηπείρου εξελίσσεται μια πραγματική εκατόμβη, μια μαζική θυσία ζωικού κεφαλαίου. Εκεί που θα περίμενε κανείς την αναπαραγωγική περίοδο (Ιούλιος-Αύγουστοςο) να υπάρχουν ζευγαρώματα και τα στέρφα να πάνε στον χασάπη τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, γίνεται το εντελώς αντίστροφο. Περισσότερα από 4.400 δέρματα συγκέντρωσε τοπικός έμπορος από την Ήπειρο το τελευταίο μήνα!

Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα, το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου και να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο του;

Οι αγρότες που αγωνιούν για τον μέλλον της οικογένειάς τους. Πλέον κυριαρχούν συνθήκες φτώχειες, καθημερινής εξαθλίωσης και μεγάλων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Τα συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων χρήσεων, όταν ακόμη και τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ υπολογιζόταν με τον τζίρο και τα κέρδη, τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

 Ζητούν:

1.Αυστηρό έλεγχο στις ελληνοποιήσεις

2.Ταυτότητα σε κάθε διακινούμενο ζώο (ζωντανό ή σφάγιο).

3.Κάρτα αγοράς πετρελαίου ανάλογα με την παραγωγή και παράδοση (αρνί, κατσίκι, γάλα και αγροτεμάχια)

4. Έκτακτο βοήθημα λόγω πανδημίας.

5.Να εξαιρεθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις από το εισόδημα.


Χρήστος Μέγας



Δεν υπάρχουν σχόλια: