Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν δωρεάν χορήγηση εμβολίων καταρροϊκού

Τι απάντησε η Αραμπατζή στον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

«Οι κτηνοτρόφοι αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της επέκτασης του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη κάλυψης του κόστους αγοράς των εμβολίων από το κράτος, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να σώσουν τα κοπάδια τους από τις καταστροφικές συνέπειες του καταρροϊκού, τις οποίες έζησαν στο παρελθόν και θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή σε ερώτησή του για την ανησυχητική επέκταση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα και την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία που ζητούν οι κτηνοτρόφοι, όπως η επαγρύπνηση των αρμόδιων αρχών, η χορήγηση εντομοκτόνων – εντομοαπωθητικών και κυρίως η απρόσκοπτη δωρεάν διάθεση εμβολίων.

Στην απάντησή της σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν, η αρμόδια υφυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι εκδόθηκαν εγκύκλιοι με τις οποίες «ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εκδήλωση των εστιών του νοσήματος στη χώρα μας, επισημάνθηκε η εφαρμογή μέτρων, που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, ορίστηκαν οι ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις επιβεβαιωμένες εστίες, επανακαθορίστηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νοσήματος ανάλογα με την πορεία της νόσου σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των ζώων και δόθηκαν οδηγίες για μέτρα, που πρέπει να ληφθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα».

Για τον εμβολιασμό των ζώων, η κ. Αραμπατζή αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως, την επιδημιολογική εξέλιξη του νοσήματος στην ηπειρωτική χώρα, το εκτιμώμενο κόστος μίας εθνικής εκστρατείας υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α, η Κεντρική Αρμόδια Αρχή του ΥΠΑΑΤ εξέδωσε την υπ.’ αριθμ. 1968/234989/26.08.2020 εγκύκλιο σχετικά με την εθελοντική εφαρμογή του εμβολιασμού. Σε αυτήν προβλέπεται:

α) Κάλυψη της δαπάνης του εμβολιασμού αρχικώς από τις Περιφέρειες, όπου επιβεβαιώνονται εστίες και, σε δεύτερο χρόνο, από το ΥΠΑΑΤ, μετά την έγκριση του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού υποβληθέντος από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ.

β) Κάλυψη της δαπάνης από τις Περιφέρειες, όπου δεν επιβεβαιώνονται εστίες, μετά τη γνωστοποίηση του σχετικού προγράμματος εμβολιασμού στη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ.

γ) Κάλυψη της δαπάνης αγοράς του εμβολίου από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο σε όλη την επικράτεια.

Στη συνέχεια, αναφέρει τα υποβληθέντα αιτήματα έγκρισης προγραμμάτων εμβολιασμού προς την κεντρική αρμόδια αρχή του ΥΠΑΑΤ, μεταξύ των οποίων και το αίτημα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας εμβολίων για τον ορότυπο 4 του Καταρροϊκού Πυρετού ύψους 22.600 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ότι οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των δαπανών αυτών έχουν γίνει.

Τέλος, σε ότι αφορά τα εντομοαπωθητικά και την κάλυψη της δαπάνης προμήθειάς τους, σημειώνει ότι «η Διεύθυνση Υγείας Ζώων του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την κάλυψη της εν λόγω δαπάνης εξέδωσε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1931/231265/21.08.2020 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία καλύπτεται η δαπάνη της προμήθειας εντομοκτόνων, που εφαρμόζονται άπαξ σε ζώα, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβάτων ή/και αιγοειδών ή/και βοοειδών όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου ή οι οποίες βρίσκονται εντός της ζώνης ελέγχου, δηλαδή σε ακτίνα 20 χλμ γύρω από μία επιβεβαιωμένη εστία Καταρροϊκού Πυρετού από τον ορότυπο 4 του ιού».

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: