Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ανεβαίνει η τιμή σε τριφύλλια και σόγια, προβληματισμός στους κτηνοτρόφους.

Ένας συνδυασμός παραγόντων από το εξωτερικό και το εσωτερικό έχει ανεβάσει τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με όσα μας είπαν έμπειροι παραγωγοί, στα βασικά είδη, όπως είναι η σόγια και τα τριφύλλια, κάτι θετικό για τους αγρότες, όχι όμως και τους κτηνοτρόφους.

Σαφώς ελλειμματική σε τριφύλλια αναμένει την εφετινή χρονιά ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός σιτηρών και τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας, καθώς όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πολλές χιλιάδες στρέμματα βγήκαν εκτός λόγω των ζημιών από τον Ιανό, ενώ δεν θα σπαρούν και τη νέα σαιζόν. Ο κ. Εκίζογλου λέει ότι η όλη αυτή κατάσταση έχει ανεβάσει την τιμή του προϊόντος που πωλείται τώρα από την αποθήκη στα 22 με 23 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε η ίδια τιμή τα 16 με 17 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κτηνοτρόφοι επικοινωνούν με παραγωγούς τριφυλλιού από τώρα, προκειμένου να καπαρώσουν ποσότητες για το χειμώνα, καθώς υπολογίζουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γλεντζάκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο τελευταία για τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κόστος προμήθειας ζωοτροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αύξηση έως και 10% στο κόστος της πρώτης ύλης κι ως εκ τούτου το σακί με φύραμα για την γαλακτοπαραγωγή έχει πάει από τα 1,60 στα 2 ευρώ το κιλό. Δύσκολη, σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή είναι και η κατάσταση με το τριφύλλι, η τιμή του οποίου έχει ανέλθει στα 35-38 λεπτά το κιλό τη δεδομένη χρονική περίοδο, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά.

Η τιμή της σόγιας που απαιτείται για αιγοπροβατοτροφικές μονάδες έχει πάλι ξεφύγει εξηγεί από την πλευρά του ο Σάκης Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη, σημειώνοντας ότι αυτό σχετίζεται με τα νέα lockdown, όπως δηλαδή έγινε και τον περασμένη Μάρτιο-Απρίλιο. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα τριφύλλια από την αποθήκη, δεν πωλούνται σε τιμές άνω των 14-15 λεπτών το κιλό.

Έντονη ζήτηση για ζωοτροφικά φυτά διαπιστώνει και ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Στερεά Ελλάδα πάνε κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές από Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. που σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονταν στη Θεσσαλία, η οποία όμως δεν έχει φέτος μεγάλες παραγωγές, λόγω του Ιανού. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο κ. Βάγκος, τα τριφύλλια πρώτης ποιότητας πωλούνται από την αποθήκη ακόμα και προς 26 λεπτά το κιλό, στο καλαμπόκι (σπυρί) χύμα από αποθήκη υπάρχει επίσης μια αύξηση τιμής με πράξεις στα 21 λεπτά το κιλό, το σακιασμένο κριθάρι πωλείται προς 21 λεπτά το κιλό, ενώ ακόμα και το ενσίρωμα του καλαμποκιού τιμάται πλέον 11 λεπτά, αντί 9 λεπτά, πέρσι τέτοια περίοδο.

Οι κτηνοτρόφοι ακούνε διάφορα σε σχέση με τους λόγους αύξησης των τιμών, όπως ότι η Κίνα έχει αρχίσει και ανακάμπτει μετά την πανώλη των χοίρων και ζητά περισσότερη ζωοτροφή. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι σε χώρες των Βαλκανίων με μεγάλη παραγωγή ζωοτροφικών φυτών, όπως το καλαμπόκι, υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης ξηρασίας, που επικράτησε την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: