Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Ηπειρωτική ύπαιθρος...αργοπεθαίνει!!! Το 40% του πληθυσμού της απειλείται από τη φτώχεια…

Αυξημένα οικονομικά βάρη για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, ανεργία, ανασφάλεια, μετανάστευση των νέων της δίνουν το τελειωτικό χτύπημα

Με έναν βαριά ασθενή που δίνει μάχη για να παραμείνει ζωντανός μοιάζει σήμερα η Ηπειρωτική ύπαιθρος, η οποία δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες… αργοπεθαίνει.
Το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν γι’ αυτήν η αστικοποίηση, η οποία οδήγησε την πλειοψηφία του πληθυσμού της στις πόλεις. Ακολούθησε η σταδιακή απαξίωση της απασχόλησης στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, ήρθε και η οικονομική κρίση για να την αποτελειώσει με τα προβλήματα που δημιούργησε όπως τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων, αλλά και η απουσία επαρκούς αστυνόμευσης που είναι κρίσιμος παράγοντας, ειδικά για τις ακριτικές περιοχές.
Σήμερα η κατάσταση του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού στον οποίο περιλαμβάνεται κι αυτός της Ηπείρου, είναι απογοητευτική, με τη φτώχεια να μαστίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του, όπως επισημαίνει και πρόσφατη έρευνα Ολλανδικού Ινστιτούτου.
Απανωτά χτυπήματα
Ο αποχαρακτηρισμός 48 Τοπικών Κοινοτήτων του Νομού Ιωαννίνων από μειονεκτικές είναι ένα ενδεικτικό χτύπημα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, μεγάλο μέρος του οποίου θα στερηθεί τα επόμενα χρόνια τη δυνατότητα λήψης εξισωτικών αποζημιώσεων που αποτελούν ένα στήριγμα σε δύσκολες περιόδους, ενώ μειώνονται και οι βοσκότοποι.
Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι Ηπειρώτες επιμένουν να ζουν στα χωριά τους ασχολούμενοι κατά βάση με τον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο όπως το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών, το κόστος παραγωγής που αυξάνει διαρκώς (π.χ. οι ζωοτροφές), οι διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους κλπ., αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για εκείνους!
Ανεργία - μετανάστευση
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι της υπαίθρου εγκαταλείπουν την ενασχόληση με τη γη και τα ζώα, με αποτέλεσμα οι δείκτες ανεργίας σ’ αυτήν να έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό επίπεδο.
Εξάλλου, πολλοί πρώην αγροτοκτηνοτρόφοι, ειδικά όσοι είναι νεότεροι στην ηλικία, επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, έστω τη σιγουριά ενός μισθού ανειδίκευτου εργάτη που είναι καλύτερος από την ανεργία ή την αβεβαιότητα.
Εδώ η Ήπειρος έχει και μία ιδιαιτερότητα. Έχοντας στείλει στο παρελθόν πολλά παιδιά της μετανάστες σε κάθε γωνία της γης, διαθέτει δεκάδες εστίες αποδήμων, οι οποίες διευκολύνουν με κάθε τρόπο τα πρώτα βήματα των νέων Ηπειρωτών μεταναστών στις χώρες που επιλέγουν να εγκατασταθούν!
…Και ανασφάλεια
Η ανασφάλεια που νιώθουν οι λιγοστοί πια πολίτες, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου είναι επίσης παράγοντας ο οποίος την οδηγεί σε αργό θάνατο. Η εισαγόμενη από την Αλβανία παρανομία δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά χωρίς επαρκή αστυνόμευση της υπαίθρου. Κι εδώ το καθήκον της Πολιτείας είναι επιτακτικό, αν φυσικά δε θέλει να δει σε μερικά χρόνια τις ακριτικές περιοχές της χώρας εντελώς έρημες από αυτόχθονες κατοίκους!
Πολλά τα περιστατικα με  συμπλοκές διακινητών ναρκωτικών με αστυνομικούς στην παραμεθόριο αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που πρέπει να απασχολήσει πιο αποφασιστικά τα αρμόδια υπουργεία. 
Αποκαλυπτική έρευνα
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να εκπλήσσουν τα ευρήματα έρευνας του Transnational Institut από το Άμστερνταμ που εστιάζει στη φτώχεια στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και πιο συγκεκριμένα στην ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση σε βασικά είδη μεγάλου μέρους κυρίως του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού. Την έρευνα έφερε στο φως η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».
Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς. Με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα παλεύει εδώ και χρόνια να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στη χώρα, η οποία από το 2008 με δυσκολία στέκεται στα πόδια της. Αυτό είχε σαρωτικές συνέπειες, όπως καταδεικνύει η έρευνα του TNI (…). Κατά συνέπεια η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και άρα ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές».
Η φτώχεια απειλεί…
Η Ολλανδική έρευνα υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια. Η παροχή και πρόσβαση σε τρόφιμα έχει επιδεινωθεί ενώ η αιτία έγκειται στα μέτρα λιτότητας. Η «Der Standard» σημειώνει: «Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. To ποσοστό των νοικοκυριών, το οποίο δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι στο μενού διπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 14%, εκτιμά η μελέτη».
Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια έτσι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% που κυμαινόταν το 2008 στο 14% το 2016.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: