Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Μαθήματα επιχειρείν με 1200 γίδια και στόχο ετικέτα σε τυρί και γιαούρτι

Παρά τα 64 έτη του, ο Βαγγέλης Ζαµίχος, γιδοτρόφος από τη Λευκοπηγή Κοζάνης, η οπτική µε την οποία βλέπει την οικογενειακή εκµετάλλευση και πώς θα την εξελίξει σε µια πιο κάθετη παραγωγική δοµή διαπνέεται από «φρέσκιες» ιδέες που θα τις ζήλευαν νεαρότεροι συνάδελφοί του. Πιθανώς και καλύτερα µορφωτικά καταρτισµένοι από τον ίδιο. Όραµά του όπως µας εκµυστηρεύεται είναι να µετατρέψει την εκτροφή του σε ένα σύγχρονο αγρόκτηµα, που θα προσφέρει εµπειρία στον επισκέπτη.

Ένα από τα πρώτα βήµατα προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε πρόσφατα µε τη µεγέθυνση του κοπαδιού. «Εδώ και περίπου 1,5 µήνες η εκτροφή αριθµεί περί τα 1.200 γίδια. Το παλιό κοπάδι που διατηρούσαµε ήταν γύρω στα 800 ζώα, αλλά αγοράσαµε άλλα 380 για τα παιδιά µας, τον Κωνσταντίνο και τον Θοδωρή», ανέφερε στην Agrenda ο κ. Ζαµίχος.

Όπως µας εξήγησε «το κοπάδι αποτελείται από ζώα διασταύρωσης Σκοπέλου, ∆αµασκού κι άλλων φυλών κι έχουµε δηµιουργήσει, µε τη βοήθεια και επιστηµόνων έναν εκπληκτικό πληθυσµό, που βόσκει στα βοσκοτόπια του οροπεδίου του Μπουρίνου, µε τα µοναδικά βότανα και µας δίνει ένα στήσιµο γύρω στα 400 κιλά γάλα το χρόνο, ανά κατσίκα. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό γάλα και έχει βραβευτεί από τη γαλακτοβιοµηχανία Όλυµπος, µε την οποία συνεργαζόµαστε».

Στα παιδιά η σκυτάλη για να δοκιμάσουν την παραγωγή τυριού και γιαουρτιού

Η αφορµή για να κάνει την εκµετάλλευσή του ακόµη πιο δυναµική και να προσλάβει χαρακτηριστικά κανονικής επιχείρησης, δόθηκε όταν πριν περίπου 4-5 χρόνια ο µεγάλος του υιός Κωνσταντίνος, εργαζόταν σε µια αποθήκη εταιρείας στην Κοζάνη για 600 ευρώ το µήνα. Την ίδια στιγµή εκείνος πλήρωνε τους δικούς του εργαζόµενους στην κτηνοτροφική του εκτροφή µε 850 ευρώ το µήνα. «Του εξήγησα πως είναι κρίµα να έχουµε δική µας επιχείρηση και να παιδεύεται αλλού για λιγότερα χρήµατα. Πείστηκε και µαζί και µε τον Θοδωρή, µπήκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών και µας πλαισίωσαν στην οικογενειακή εκµετάλλευση. Έτσι αποφασίσαµε να µεγαλώσουµε και το κοπάδι», περιγράφει ο κ. Ζαµίχος.

«Για τις νέες εγκαταστάσεις µας, µια νέα υποδοµή 700 τ.µ. κι άλλα 450 τ.µ. που τα αγοράσαµε σε διπλανό χώρο, αποφασίσαµε να κάνουµε την επένδυση µόνοι µας, καθώς τα σχέδια βελτίωσης καθυστέρησαν πάρα πολύ να ενεργοποιηθούν. Αντίστοιχα για το αρµεκτήριο επειδή η άδεια της εκτροφής έχει εκδοθεί στο όνοµα της συζύγου και των δύο παιδιών µας, ο αναπτυξιακός νόµος δεν µας επιδοτεί, επειδή θεωρεί ότι έχουµε συστέγαση εκµεταλλεύσεων», διευκρινίζει ο κ. Ζαµίχος.

Παρά τα εµπόδια που προκύπτουν ο επίµονος γιδοτρόφος δηλώνει πως δεν αποθαρρύνεται. «Σκοπός µου είναι, µε τη βοήθεια και των παιδιών µας, να κάνουµε κάτι πρότυπο στο χώρο της κτηνοτροφίας. Ένα αγρόκτηµα επισκέψιµο και κατά κάποιον τρόπο και διδακτικό. Να δίνει την ευκαιρία σε όσους έρχονται να το βλέπουν να µαθαίνουν για τα ζώα, να µπορούν να απολαύσουν έναν καφέ κι αν θέλουν να αγοράζουν και κάποια από τα προϊόντα που θα προσπαθήσει να βγάλει κάποια στιγµή στο µέλλον η εκτροφή µας. Ένα γάλα, ένα γιαούρτι ή ένα τυρί, όπως είναι ο στόχος µας», αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά από τους φορείς της πολιτείας, τις υπηρεσιακές δοµές και τον ίδιο τον κόσµο να µην απαξιώνουν το επάγγελµα του κτηνοτρόφου.

Λεωνίδας Λιάμης

https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: