Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Άκρως επιτυχημένο ήταν το Σεμινάριο –Εργαστήρι «Εκμάθηση Παραδοσιακών Ηπειρώτικων πιτών», που πραγματοποίησε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου.


Δείτε το βίντεο



Άκρως επιτυχημένο και δημιουργικό ήταν το Σεμινάριο –Εργαστήρι «Εκμάθηση Παραδοσιακών Ηπειρώτικων πιτών», που πραγματοποίησε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηπειρωτών στον Ασπρόπυργο.
Άξιες Ηπειρώτισσες και άπταιστες μαγείρισσες, οι κ.κ. Κατερίνα Καγιά Ζηκοπούλου, Μάχη Κωστάρα, Μαρία Ντάλλα Παπανδρέου και Βασιλική Καγιά Τόλη, μας δίδαξαν τα μυστικά των Ηπειρώτικων πιτών, από το πώς φτιάχνεται η ζύμη, πως ανοίγεται το φύλλο, από τι υλικά αποτελείται η γέμιση έως και τον τρόπο ψησίματος.
Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, από το 1976, όπου ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται ενεργά, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή την Παράδοση, τα Ήθη και τα Έθιμα. Έτσι, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. διοργάνωσε το σεμινάριο αυτό, με κύριο στόχο να αναδείξει τις Ηπειρώτικες πίτες, που αποτελούν θεσμό στις διατροφικές συνήθειες των Ηπειρωτών. Ένα παραδοσιακό έδεσμα γρήγορο και γευστικό που υπήρχε και υπάρχει σε κάθε σπίτι στην Ήπειρο.
Η αίθουσα του Πολιτιστικό Κέντρου Ηπειρωτών στον Ασπρόπυργο πλημμύρισε με γυναίκες και άνδρες, μέλη και φίλους του Συλλόγου, οι οποίοι παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις γυναίκες – μαγείρισσες καθώς έφτιαχναν τις πίτες, κάνοντάς τους πολλές ερωτήσεις. Στη συνέχεια, όποια κυρία επιθυμούσε είχε η δυνατότητα να πάρει τη σκυτάλη και να προσπαθήσει να ανοίξει φύλλο, πάντα με την καθοδήγηση των έμπειρων γυναικών. Όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί δοκίμασαν τις πίτες που έφτιαξαν οι γυναίκες καθώς και πολλές άλλες, τι οποίες και προσέφεραν στον Σύλλογο τα μέλη του. Έπειτα, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου, πραγματοποίησε βράβευση στις Ηπειρώτισσες γυναίκες για την πολύτιμη προσφορά και βοήθειά τους, ενώ όλοι οι παραβρισκόμενοι έλαβαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου ευχαριστεί θερμά όλου όσους στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή και ιδιαίτερα την κ. Μαριάννα Κοντουράρου, Πρόεδρο του Ελληνορουμανικού Συλλόγου Ασπροπύργου «Κωνσταντίνου και Ελένης», η οποία προσέφερε δώρα στις «δασκάλες της πίτας», καθώς και φίλους του Συλλόγου όπου προσέφεραν διάφορα εδέσματα.









Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αντώνιος Καραμπούλας, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Κωνσταντινίδης, Ισίδωρος Τσίγκος, Παντελής Σαββίδης, ο Αντιπρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικών Δομών, κ. Δημήτριος Καγιάς, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας, κ. Ιωάννης Κατσαρός, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παραλίας κ. Αντώνιος Κοναξής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Γεώργιος Φίλης, ο Αντιπρόεδρος του “ATIICA TV”, κ. Χαράλαμπος Κοσμίδης, και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βαγγέλης Μαλαματάς. Επίσης, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Αλλάζουμε», κ. Ιωάννης Ηλίας, με τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ. Ελένη Τσίγκου Μαυράκη και τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά.
Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος, κ. Κωνσταντίνος Κωνής και το μέλος κ Μαίρη Καραγιώργου, από τη Εθελοντική Ομάδα Ασπροπύργου «ΘΡΙΑ», ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Πίνης και η Ταμίας κ. Φαίη Χατζηπολυχρόνη,από τον Σύλλογο Γυναικών «Η Κροκωνίς», η Αντιπρόεδρος, κ. Βάσω Κορμιώτου και μέλη, από τον Ελληνορουμανικό Σύλλογο Ασπροπύργου, η Πρόεδρος κ. Μαριάννα Κοντουράρου, από τον Σύλλογο Εθελοντών «Φωλιά Αετού», η Γραμματέας κ. Μπατσίλα Μαρία, και από το Αθλητικό Σωματείο «Κριός Ασπροπύργου» ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Βάντζος.
Κοντά μας επίσης ήταν, από την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου «Ο ΠΥΡΟΣ», ο Πρόεδρος κ. Ζήκος Κόντης, από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου ο Αντιπρόεδρος κ. Δάλλας Δημήτρης, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, η Πρόεδρος κ. Αθηνά Ζάγκα και μέλη, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας, κ. Γεωργία Κίσκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, κ. Χρήστος Ρούσσας και μέλη, και η κ. Βάσω Σαλαμούρα μέλος του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά.
Και όπως πάντα ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το Webtv “ΟΛΟ ΔΥΤΙΚΑ», τον κ. Γρηγόρη Ζαφείρη και το επιτελείο του, που για ακόμη μια φορά κάλυψε φωτογραφικά και τηλεοπτικά την εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαριστούν από καρδιάς όλους, που πάντα στηρίζεται τις δράσεις του και δεσμεύονται πως αυτή η πρωτοβουλία θα έχει διάρκεια, πραγματοποιώντας πολλά ακόμα σεμινάρια με διάφορα παραδοσιακά εδέσματα της Ηπείρου.



















































Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας
Κώστας Ζηκόπουλος                Αχιλλέας Μάρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: