Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τέροβο το νοτιότερο χωριό των Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Πρέβεζα. Απολαύστε τα video



Aπολαύστε τα video









 Τέροβο Ιωαννίνων

Το  Τέροβο του νομού Ιωαννίνων μαζί με τον συνοικισμό του, τους Ραψαίους, αποτελούν το νοτιότερο χωριό του Νομού Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Πρέβεζα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων στο μεγαλύτερο οροπέδιο της περιοχής. Νότια συνορεύει με το Δ.Δ. Κουκλεσίου, ανατολικά με τα Δ.Δ. Σκλίβανης, Βαρλαάμ και Αγ.Τριάδας, βόρεια βρίσκεται η χαράδρα προς το Εμίν Αγά και δυτικά το Δ.Δ. Μουσιωτίτσας και ο Πεντόλακος. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δωδώνης και αποτελεί από το 1998 με την διοικητική μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια"  ένα από τα 18 τοπικά Διαμερίσματα του πρώην Δήμου Αγ.Δημητρίου. 

Στα χρόνια της σκλαβιάς το Τέροβο και οι Ραψαίοι ανήκαν στην περιοχή Κατσιαουνοχωρίων και Τσαρκοβίστας και μετά τον Αλή πασά τα κατείχαν μπέηδες και αγάδες. Μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους κατά τους  Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, το Τέροβο με το συνοικισμό Ραψαίοι, αποτέλεσαν την ομώνυμη κοινότηταΤερρόβου. Ο πληθυσμός του έχει φθάσει κατά το παρελθόν και τους 1000 κατοίκους ( κατά την απογραφή του 1961 ήταν 14η κοινότητα σε πληθυσμό στα Ιωάννινα)  ενώ τα τελευταία χρόνια τείνει   να φθίνει συνεχώς.
                                        















                                                                                 
Η επικοινωνία με το χωριό γίνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων - Πέντε Πηγαδιών και τμήματος αυτής Τερόβου - Σκλίβανης . Απέχει 37 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και υπάρχει συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ του Νομού Ιωαννίνων. Στο χωριό σήμερα λειτουργούν  3 καφενεία, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε και Δημοτικό σχολείο με μικρό αριθμό μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: