Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Δήμος Ζηρού.Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιπυρική περίοδο



Η ετοιμότητα και η στενή συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων Πολιτικής Προστασίας, εν όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δήμου Ζηρού, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Φιλιππιάδα.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και καθημερινότητας κ. Απόστολος Γιολδάσης ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου, εξήρε την άψογη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τους προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς, επισημαίνοντας ότι πέρα από τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί η ενημέρωση και η συνεργασία όλων των πολιτών.
Κατά τη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η υποχρέωση των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών οικοπεδικών εκτάσεων για τον καθαρισμό τους, όπως και η ανάγκη καθαρισμού λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, Τοπικών Κοινοτήτων και οικισμών.
Η αποτελεσματική προστασία των δασικών εκτάσεων απαιτεί την υπεύθυνη στάση των πολιτών” ανέφερε ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κατραχούρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι πέρα από τον τηλεφωνικό αριθμό 199 που ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το 100 της Αστυνομίας, υπάρχει ο διεθνής αριθμός 112.
Ο διοικητής της Π.Υ. Φιλιππιάδας, αντιπύραρχος, κ. Βασίλειος Μπόχτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσβασιμότητας όλων των δρόμων, στην ετοιμότητα αλλά και στις δυσκολίες που καλείται να αντιπαρέλθει η Π.Υ. στην αντιμετώπιση συμβάντων. Επισήμανε ακόμη ότι στην ενημέρωση για φωτιά οι κάτοικοι πρέπει να δίνουν με όσο το δυνατόν πιο ακριβή στοιχεία το στίγμα της, αλλά και -αν αυτό είναι εφικτό- να προτιμούν, ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται η εστία της φωτιάς, να τηλεφωνούν στην Π.Υ. Φιλιππιάδας ή στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:
- Π.Υ. Φιλιππιάδας: 26830 22755
- Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού: 26830 31199, 31024.
Η διοικητής του Α.Τ. Φιλιππιάδας, αστυνόμος κα Αρσένη Ιωάννα, αναφέρθηκε στη συνδρομή της Αστυνομίας σε περίπτωση φωτιάς και τη διαρκή ετοιμότητα που υπάρχει.
Ο δασοπόνος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας κ. Μπαλάφας Γεώργιος, εκτός των άλλων, επέστησε την προσοχή, στο σοβαρό πρόβλημα που είναι σε εξέλιξη με τη νόσο των πλάτανων, ενημερώνοντας για το τι πρέπει να αποφεύγουν αλλά και πως να απολυμαίνουν τα εργαλεία τους, όσοι έρχονται σε επαφή με πλάτανους.
Στη συνεδρίαση έλαβαν ακόμη μέρος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από προηγούμενες χρονιές που υπήρξε αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων φωτιάς, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α' βάθμιας εκπαίδευσης κα Γάλλιου Μαρία, ο κ. Γουρούνας Ιωάννης αστυνομικός, υποδιοικητής του Α.Τ. Φιλιππιάδας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ από τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού παρίστανται η κα Ιωάννου Δήμητρα, προϊστάμενη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ακρίβης Κων/νος προϊστάμενος του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών και ο κ. Ζαχαριάς Γρηγόριος υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο τηλεφωνικός αριθμός 112
Το112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.
Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:
·την Αστυνομία
·τo Πυροσβεστικό Σώμα
· το ΕΚΑΒ
· το Λιμενικό Σώμα
· την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
· την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η πολιτική προστασία είναι υπόθεση όλων μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: