Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Νέος κύκλος διεκδίκησης από Συλλόγους και φορείς και με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την αναγνώριση της Κρυοπηγής Πρέβεζας ως Μαρτυρικό Χωριό




Αποτέλεσμα εικόνας για κρυοπηγή πρέβεζας

Τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό σκοπό, την αναγνώριση της κοινότητας Κρυοπηγής Πρέβεζας ως μαρτυρικό χωριό ενώνουν το δημοτικό διαμέρισμα Κρυοπηγής, του Δήμου Πρέβεζας , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυοπηγητών Πρέβεζας καθώς και ο Σύλλογος Κρυοπηγητών Αθήνας “Το Ζάλογγο”, με τη συμπόρευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι τρεις Σύλλογοι με ομόφωνες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους και διαθέτοντας την στήριξη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, τον αρωγή του Δήμου Αγρινίου αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του Μητροπολίτη Πρέβεζας Χρυσοστόμου και των βουλευτών ξεκινά νέο κύκλο διεκδικήσεων και επαφών έτσι ώστε η Κρυοπηγή να χαρακτηριστεί επίσημα ως μαρτυρικό χωριό.



Όπως τονίζουν στο υπόμνημά τους, παλαιότερη απόφαση που είχε λάβει ο Δήμος Ζαλόγγου δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών προφανώς γιατί εκεί δεν είχαν συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία που αφορούσαν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το χωριό κατά την διάρκεια της κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.

“Απαιτούμε την αναγνώριση αυτή Τιμής ένεκεν όχι ως δικαίωμά μας αλλά ως υποχρέωση απέναντι στο παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας” αναφέρει το υπόμνημα το οποίο θα αποσταλλεί προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


“Τιμής ένεκεν διότι οι 29 εκτελεσθέντες σε ποσοστό ανώτερο του 10% του πληθυσμού το 1944 και οι κατεστραμμένες κατοικίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% καθώς και η αρπαγή του συνόλου σχεδόν της κινητής περιουσίας και των αναγκαίων μέσων επιβίωσης και η επιτόπια λεηλασία των πενιχρών υπαρχόντων και η συνεχής καταλήστευση που έλαβε χώρα την ημέρα του μπλόκου αποτελούν για την Περιφέρεια της Πρέβεζας πρωτιά στην συμφορά αφού το τίμημα που πλήρωσε το 1944 η Κρυοπηγή ξεπερνάει και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα όρια όποιας νομικής ποσοστώσεως” αναφέρεται σε άλλο σημείο του υπομνήματος.



Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος της Κρυοπηγής είναι μέχρι σήμερα νωπές, Μέσα σε ένα τετράμηνο του 1944 εκτελέστηκαν 29 Κρυοπηγιώτες σε σύνολο πληθυσμού όχι μεγαλύτερο των 288 κατοίκων. Ακολούθησαν θάνατοι κατά συρροή νεογέννητων, υπέργηρων γυναικών και ασθενών από την ανέχεια και την απελπισία που προκάλεσαν οι εκτελέσεις και οι απηνείς πολιτικές διώξεις και στέρησαν το ένα δέκατο του ενεργού και το ένα έκτο σχεδόν του συνολικού πληθυσμού της σε μια μόνο μέρα την Μ. Παρασκευή του 1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια: