Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

To Κόκκινο ποτάμι, στο Μέγα Πλάι στο Ματσούκι στα Τζουμέρκα


Δείτε τα video

https://youtu.be/BeeQmZaVyDM

https://youtu.be/I3Tjxd1N-Ws




https://youtu.be/-wykxYbviL4

https://youtu.be/ifCz1Nu1jAM

https://youtu.be/ggmOnM8XEq4

https://youtu.be/L9dF5vEAJXI


Το Κόκκινο ποτάμι βρίσκεται δυτικά από το χωριό Ματσούκι, κάτω από μία εντυπωσιακή λεκάνη απορροής που οι ντόπιοι την ονομάζουν "Μέγα Πλάι". Τροφοδοτείται από πηγές του ορεινού όγκου της Κακαρδίτσας και την άνοιξη δείχνει να κατεβάζει μεγάλο όγκο νερών. Τα μεγέθη των καταπτώσεων και των ογκόλιθων μέσα στο φαράγγι εντυπωσιάζουν, παντού υπάρχουν σημάδια της δύναμης του νερού. Εντύπωση προκαλούν και τα όμορφα πετρώματα πλακώδους ασβεστόλιθου. Μετά από δέκα καταβάσεις και 5 ώρες περίπου ενώνει τα νερά του με τον καταρράκτη Καμίλι και τα νερά που έρχονται πάνω από το Ματσούκι, και συνεχίζει ως Ματσουκιώτικο ρέμα. Χρειάζεται μία ώρα πεζοπορία από το Ματσούκι για την πρόσβαση, ενώ η έξοδος είναι στο γεφύρι του Σταφυλά. Έχει σεβαστή ποσότητα νερού και το καλοκαίρι.
Το φωτογραφικό υλικό είναι από κατάβαση που έγινε στις 14 Αυγούστου όπου έγινε και επανασφάλιση του φαραγγιού, αφού πολλές από τις πλακέτες που είχανε μπει το 2011 και το 2012 ξηλώθηκαν από τη δύναμη του νερού..


Είσοδος στο φαράγγι


προσθήκη ασφαλειών
μεγάλοι ογκόλιθοι μέσα στο φαράγγι










η μεγαλύτερη κατάβαση των 30 μέτρων περίπου










αριστερά νερά πηγής




Η χαρακτηριστική γέφυρα πριν το Ματσούκι
καταρράκτης Καμίλι, 50 μέτρα

έξοδος στο γεφύρι Σταφυλά


www.canyoning-caving.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μερικά στοιχεία από τις ομορφιές των Τζουμέρκων. Μια τόσο εκπληκτική περιοχή και τόσο αναξιοποίητη. Ίσως η εγκατάλειψη δεν αλλοίωσε ακόμη τις ομορφιές της. Η γενιά μου τα κατέστρεψε όλα. Ας αφήσουμε τουλάχιστον την περιοχή μας "παρθένα". Είμαι βέβαιος ότι αν είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε κάτι προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης σίγουρα θα είχαμε κάνει το λάθος, γιατί θα είχαμε πρωταρχικό σκοπό το κέρδος. Όχι μόνο δεν κάναμε κάτι καλό στην περιοχή μας, αλλά αφήσαμε για λίγες δεκάδες ευρώ ένα από τα ιστορικά της μνημεία, ίσως το ιστορικότερο, να καταστραφεί. Αναφέρομαι στο γεφύρι της Πλάκας. Το αρχιτεκτόνημα του πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα, που για ενάμιση περίπου αιώνα εξυπηρετούσε τους Τζουμερκιώτες και στόλιζε την περιοχή μας. Σήμερα προσπαθούμε να το ξαναχτίσουμε. Δεν έχω καμιά αντίρρηση. Αυτό επιβάλλεται να γίνει. Θα απαιτηθεί μια δαπάνη εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειάζονταν για την συντήρησή του και πάλι δεν θα είναι το παλιό ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Γίνεται προσπάθεια για την αναστήλωσή του, αλλά καμιά κίνηση για την αναζήτηση και καταλογισμό ευθυνών. Δεν μπορεί να μην είναι κανένας υπεύθυνος, όταν το πρόβλημα του γεφυριού ήταν γνωστό σε όλους τους αρμόδιους, αφού τους είχε γνωστοποιηθεί πριν από πολλά χρόνια το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του από τους τοπικούς συλλόγους (Προστασίας Αράχθου και πολιτιστικού Μουχουστίου). Το καλοκαίρι μάλιστα του 2014 εστάλη στους αρμόδιους σχετικό υπόμνημα, που δυστυχώς ήταν και προφητικό, καθόσον ανέφερε ότι "αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ο επόμενος χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για το γεφύρι". Κανένας δεν συγκινήθηκε και μετά από ενάμιση χρόνο από την καταστροφή του γεφυριού δεν υπάρχει καμιά κίνηση για τον καταλογισμό των ευθυνών στους υπεύθυνους. Από τη γενιά μας όλα τα περιμένω μπορεί να μην καταλογίσει ευθύνες σε κανέναν. Σε κάποιο δημοσίευμα διάβασα ότι υπεύθυνος ήταν κάποιος....πλάτανος, που γκρέμισε το γεφύρι! ....Κατάντια μας. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε τους υπεύθυνους για τη σημερινή μας οικονομική κρίση........