Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Wall Street Journal. ''Ο Τσίπρας είναι χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα''.

Wall-Street-Journal-o-tsipras-einai-xameni-eykairia-gia-tin-ellada

Αποκαλυπτικό άρθρο για την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, φιλοξενεί η Wall Street Journal. Στο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει τη διγλωσσία και την ανευθυνότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τις «ετοιμοθάνατες» ιδέες του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που οδηγούν τη χώρα σε μια χαμένη ευκαιρία. 

Συγκεκριμένα, σε άρθρο της η Wall Street Journal με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη τσίπρα στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που έχει αφοσιωθεί στην πτώση του καπιταλισμού. 

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «αυτό αναφέρεται στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε τον περασμένο μήνα από το συνέδριο του κόμματος. Η διακήρυξη καλεί τους Έλληνες να πολεμήσουν εναντίον ενός υπέρμετρα δυνατού εχθρού, του παγκόσμιου μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο υποτίθεται οδηγεί τους λαούς στην φτώχεια στην Ευρώπη αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το κεφάλαιο επίσης προσπαθεί να καταστρέψει το κράτος πρόνοιας, να οδηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω στον 19ο αιώνα, να μειώσει τους μισθούς σε τριτοκοσμικό επίπεδο και να μεγιστοποιήσει την ανεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται, μία ριζοσπαστική μετάβαση της κοινωνίας προς τον σοσιαλισμό απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια βελτίωσης του καπιταλισμού με αυτό που χαρακτηρίζει διακοσμητικές αλλαγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η άποψή του για τον σοσιαλισμό δεν είναι μία απομίμηση άλλων μοντέλων, τα οποία βασίζονται στις ίδιες ιδέες αλλά τις παρερμηνεύουν αποτυγχάνοντας να παραμείνουν πιστές σε αυτές». 

Όπως αναφέρεται ο κ. Τσίπρας μπήκε στο ΚΚΕ το 1989, όταν ο υπόλοιπος κόσμος ανακάλυπτε τα μυστικά της αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δεύτερη θέση στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 με το σύνθημά του για αντίσταση να βρίσκει υποστηρικτές εντός και εκτός της χώρας. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται το πρόγραμμα διάσωσης και ήθελε την έξοδο της χώρας από αυτό, την κατάργηση των μέτρων λιτότητας, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, υποστήριζε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη βοήθεια εάν υπήρχε απειλή για την ύπαρξη της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με την WSJ ήταν ένα σχέδιο χωρίς καμία ελπίδα. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και οι άλλοι ηγέτες ακολουθούσαν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ θα καλούσαν ουσιαστικά και τα άλλα χρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να θέσουν ανάλογα αιτήματα για τα οποία η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να πληρώσει. Αναζητώντας τις αιτίες ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, η WSJ αναφέρει πως παρά την ανευθυνότητα του σχεδίου του, το τελευταίο υποστηριζόταν από ένα άριστο επιχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε σωστά την ελληνική κρίση με την αδικία και τον αναποτελεσματικό σχεδιασμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ατέλειες στο σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης έχουν ενισχύσει τις συνέπειες των λαθών της ίδιας της Ελλάδας και έτσι η αναζήτηση μεγαλύτερης βοήθειας από την Ε.Ε. δεν ήταν μόνο απειλή αλλά και μία προσπάθεια να διορθωθεί η αδικία της διάσωσης των αφεντικών και της τιμωρίας των φορολογούμενων. 

Τέλος, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί πλέον αυτή τη γραμμή και δεν προσφέρει μία σοβαρή ανάλυση της κρίσης χρέους και δεν συμβάλλει στον ευρωπαϊκό διάλογο. Αντίθετα έχει αφοσιωθεί σε ένα ταξικό πόλεμο, μία σοσιαλιστική επανάσταση και στην πτώση του καπιταλισμού. Η άνοδος του και οι τρέχουσες θέσεις του είναι μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα και τη Δύση. Σύμφωνα με την WSJ ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος ηγέτης λέγοντας στα ακροατήριά του αυτά που θέλουν να ακούσουν. Στο εξωτερικό μιλά υπέρ της Ευρώπης αλλά στην Ελλάδα επιχειρηματολογεί υπέρ ενός υπερεθνικού προστατευτισμού. Υπόσχεται να εργαστεί με τις επιχειρήσεις ενώ καταδικάζει τον καπιταλισμό και την έννοια του κέρδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: