Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Wall Street Journal: Παγίδα η λιτότητα στην Ελλάδα.



Δριμεία κριτική για τις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας» για την κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης, που μόνο τιμωρία στους πολίτες επιβάλει, ασκεί τη Δευτέρα η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ολοένα και υψηλότερη φορολόγηση που ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας θα «οδηγήσει σε περισσότερες δυσκολίες» και δε θα βοηθήσει στην αποπληρωμή των δανείων.

«Δικαιολογημένα, οι πιστωτές αναμένουν και θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Έχουν χαλαρώσει επανειλημμένα τους όρους αποπληρωμής και μείωσαν τα επιτόκια των δανείων. Αλλά η επιμονή τους για ολοένα υψηλότερους φόρους δεν θα βελτιώσει τις πιθανότητες να δουν τα χρήματά τους και πάλι», τονίζει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Να ξεφύγει από την παγίδα λιτότητας ΔΝΤ-ΕΕ»

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την παγίδα λιτότητας που έχουν επιβάλλει ΕΕ και ΔΝΤ μέσω μιας «επίπεδης φορολογικής μεταρρύθμισης».

«Συνεχίζουμε να ακούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την οικονομία της, που είναι αληθές. Ωστόσο αυτό δε θα γίνει κάνοντας τον φορολογικό κώδικα πιο τιμωρητικό. Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από την παγίδα λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ, και αυτό μπορεί να γίνει με μια επίπεδη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο τωρινός δρόμος θα οδηγήσει σε περισσότερες δυσκολίες» τονίζει το δημοσίευμα.

Χώρος για να αναπτυχθούν οι «γείτονες»;

Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης τον φόρο επιχειρήσεων που ισχύει στις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία, λέγοντας έχουν «καταλάβει τα οφέλη των χαμηλών φόρων».

Στο μεταξύ οι γείτονες της Ελλάδας φαίνεται να κατανοούν τα οφέλη των χαμηλών φόρων. Η Βουλγαρία έχει φόρο επιχειρήσεων 10% και επίσης 10% φόρο εισοδήματος ενώ φέτος αναμένει ανάπτυξη 1,5%.

Στην Τουρκία συνεχίζει, ο φόρος επιχειρήσεων είναι στο 20% και οι προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος είναι περίπου 4%.


www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: