Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Και στην Ήπειρο πολλοί βρίσκονται πλέον στο. χείλος του γκρεμού. S.O.S. από ανέργους επαγγελματίες. Ζητούν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πάγωμα χρεών. Μικρή μόνο ανάσα θα δώσει το επίδομα των 360 ευρώ το μήνα. ΕΣΕΕ: Ένας στους δυο εμπόρους χρωστά στον ΟΑΕΕ και σ' άλλα Ταμεία.


Ως μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, βλέπουν πολλοί άνεργοι ελευθεροεπαγγελματίες της Ηπείρου την επικείμενη καταβολή επιδόματος ανεργίας. 


Η Κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη και μάλιστα άμεσα για αυτή την κίνηση, που αποτελεί πάγιο αίτημα φορέων και πολιτών, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη, λόγω κρίσης και κάποιων λαθών, έχασαν ό, τι έχτιζαν επί χρόνια. 
Είδαν, δηλαδή, τις επιχειρήσεις τους να καταρρέουν σαν «χάρτινος πύργος» και πλέον, πολλοί εξ' αυτών στήνονται καθημερινά στα συσσίτια εκκλησιών κ.α. φορέων, για ένα πιάτο φαγητό, ευρισκόμενοι -κυριολεκτικά- στο χείλος του γκρεμού. Άμεσα, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους με πράξεις. 

Το σχέδιο.
Όπως έγινε γνωστό χθες, μελετάται και μάλιστα είναι σχεδόν έτοιμο, το σχέδιο για την καταβολή επιδόματος 360 ευρώ για διάστημα από 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με τα χρόνια που έχει κάποιος ασφαλισμένος. 
Το επίδομα θα δίδεται σε όσους έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και πληρωμής εισφορών τα 3 χρόνια και με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ (κατ' έτος) το 2011 και 2012. Το επίδομα θα δικαιούνται και όσοι έχουν κλείσει την επιχείρησή τους πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν επαναδραστηριοποιηθεί μετά την ημερομηνία αυτή και δεν χρωστούν εισφορές (αλήθεια, πόσοι εντάσσονται στο τελευταίο κριτήριο;). 

Δεν γίνονται διακρίσεις
Συνολικά, αναμένεται να διατεθούν 50 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα πάρουν το επίδομα περίπου 20.000 άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης ξεκινά από ασφάλιση τριών ως τεσσάρων ετών (επίδομα για 3 μήνες) και καταλήγει στην ασφάλιση από 15 έτη και άνω (επίδομα για 9 μήνες).
«Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, ακόμη και αυτά τα χρήματα κάτι είναι. Δεν θα λύσουν τις ανάγκες μας φυσικά, αλλά από το ολότελα.» έλεγε χθες στον «Π.Λ.» επί αρκετούς μήνες άνεργος ελευθεροεπαγγελματίας των Ιωαννίνων. Και σημείωνε, ότι ειδικά στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων, η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. 

Δυο φορές δύσκολη.
Είναι αλήθεια, ότι εάν η ανεργία είναι μια φορά δύσκολη για τους μισθωτούς, για τους ελευθεροεπαγγελματίες είναι δυο φορές. Και αυτό, όχι μόνο γιατί είχαν συνηθίσει να είναι αυτό που κοινώς λέμε «αφεντικά στις επιχειρήσεις τους», αλλά και γιατί την περίοδο των «παχιών αγελάδων» οι περισσότεροι εξασφάλιζαν αρκετά έσοδα, αλλά κυρίως, γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ακόμη και όταν βάλουν λουκέτο στο μαγαζί τους, οι υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν ήσυχους. 
Αρκεί να σημειωθεί, ότι εάν π.χ. κάποιος χρωστά δυο ή τρεις μηνιαίες εισφορές στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη, ακόμη και αν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα! Και βέβαια, δεν γίνεται λόγος για το πόσα μπορεί να χρωστούν σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, Εφορία, ενοίκια κ.α. 
«Η κρίση αρχικά επηρέασε σοβαρά αυτούς που δεν φρόντισαν να κάνουν κάποιο. κουμάντο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, πλέον, έχει πλήξει τα μέγιστα ακόμη και αυτούς που έκαναν σωστή διαχείριση των χρημάτων τους» σημειώνουν μικρομεσαίοι. Και λένε, ότι κανείς δεν φανταζόταν πως η ύφεση θα κρατούσε τόσο πολύ, γι' αυτό και «ό, τι είχαν στην άκρη εξανεμίστηκε.». 

Η ΕΣΕΕ. 
Το «καυτό» θέμα της προστασίας των ανέργων ελευθεροεπαγγελματιών θίγει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Με χθεσινή επιστολή της στο Υπουργείο Εργασίας ζητά τη μέριμνα για ασφαλισμένους και άνεργους εμπόρους. 
Ειδικότερα, ζητά την ένταξη της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ στην επικείμενη Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας των εμπόρων, τη δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ, καθώς και το «πάγωμα» και την κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα οφειλών τόσο προς τον ΟΑΕΕ όσο και προς το ΙΚΑ. 
«Η Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει από διετίας, καλύπτει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για δύο χρόνια μόνο όσους από τους συναδέλφους μας έκαναν οριστική διακοπή του εμπορικού επιτηδεύματος. Ωστόσο, δεν υπάγονται σε αυτήν όσοι έμποροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και δεν έχουν ακόμη κάνει (γιατί δεν μπορούν) διακοπή επαγγέλματος, λόγω των χρεών τους προς τον ΟΑΕΕ και την Εφορία» αναφέρει η ΕΣΕΕ. Σημειώνει τέλος, ότι σήμερα, 1 στους 2 εμπόρους έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και είναι -αυτός και η οικογένειά του- χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξαιτίας της μη θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: