Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ, Deutsche Bank και Τσίπρας συμμαχούν, με στόχο το "κούρεμα" των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα.

ΔΝΤ, Deutsche Bank και Τσίπρας συμμαχούν, με στόχο το


Κατά ένα παράδοξο τρόπο, το ΔΝΤ ο εκφραστής της σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και εν συνεχεία θιασώτης ευνοϊκότερων μέτρων για την χώρα, η Deutsche Bank που αποτελεί τον εκφραστή της οικονομικής διπλωματίας της Γερμανίας στο εξωτερικό και οπαδό των απόψεων της Καγκελαρίου Merkel και ο Τσίπρας ο Αριστερός πολιτικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια κοινή συνιστώσα: Πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος για να καταστεί βιώσιμο χρειάζεται νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Το ΔΝΤ έχοντας αναγνωρίσει τα λάθη στην πολιτική και οικονομική μεθοδολογία που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την ΕΕ και την ΕΚΤ να υιοθετήσουν πιο ευέλικτες λύσεις για την Ελλάδα, συστήνοντας haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα. Το ΔΝΤ έχει μετεξελιχθεί από ένα σκληροπυρηνικό οργανισμό σε ένα ορθολογικό ταμείο που κατανοεί περισσότερο τις επιπτώσεις από τα μέτρα που υιοθετούνται. Κοινώς το ΔΝΤ δεν είναι τόσο κακό όσο ήταν στο παρελθόν.

Η Deutsche bank που αποτελεί ξεκάθαρα υποστηρικτή της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία (όπως φαίνεται προς το παρόν) θα επανεκλεγεί στις εκλογές του Φθινοπώρου του 2013 τάσσεται επίσης υπέρ ενός νέου haircut ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Haircut 30% ή 35% είναι το πιθανότερο σενάριο για το ελληνικό χρέος που προέρχεται από τα δάνεια του επίσημου τομέα.

Από την μια το ΔΝΤ, από την άλλη η Deutsche bank που είναι ο εκφραστής της επίσημης ορθολογικής σκέψης της Γερμανίας και στη μέση ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα αναρχοαριστερό κομματίδιο, περίπλοκων συνιστωσών, ακατανόητων ιδεών και συνονθυλευματικής ιδεολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει αλλάξει, δεν αποτελεί ακόμη φορέα αξιοπιστίας, παρ΄ ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις έστω και οριακά.
Ωστόσο ο Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί σε ένα Αριστερό αμερικανοευρωπαικών αντιλήψεων. Αριστερό που πάει στην Αμερική για να πείσει τους Αμερικανούς ότι είναι Αριστερός και όχι Κομμουνιστής ενώ συναντάται με τον Σόιμπλε τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για να πείσει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στο ευρώ αλλά μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο.

Ο Τσίπρας πήγε Γερμανία και ΗΠΑ με στόχο να τον γνωρίσουν τα ισχυρά κέντρα εξουσίας και να τους πείσει ότι στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση είναι αριστερός και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη Αριστερός της ελεύθερης οικονομίας.

Το συνονθύλευμα της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, αλλά. ο Τσίπρας κατάλαβε ότι για να κυβερνήσει χρειάζεται να πάρει πράσινο φως από ΗΠΑ και Γερμανία. Στην Ελλάδα και για εσωτερική κατανάλωση μπορεί να αναφέρονται τα πάντα, στα ισχυρά κέντρα εξουσίας στο εξωτερικό λέγονται οι πικρές αλήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: