Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Το σκοτεινό data room του ΟΠΑΠ φέρνει Ευρωπαίο επίτροπο εντός του Μεγάρου Μαξίμου!


Σοκ από το βαθύ σκοτάδι που επικρατεί στο data room του αμαρτωλού ΟΠΑΠ.


Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν την εντύπωση ότι πιο εύκολα θα εντοπίσουν το Ιερό Δισκοπότηρο, παρά τις συμβάσεις του Οργανισμού με τους εταίρους του, όπως εκείνες με την Intralot στις οποίες έχει αναφερθεί κατ΄επανάληψη η Αριστέα Μπουγάτσου με τις έρευνές της στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Ακόμη και η πρόσφατη σύμβαση με τα λαχεία παραμένει απόρρητη και πιο στεγανοποιημένη από τα απόρρητα σχέδια του υπ. Εθνικής Άμυνας που έχει στα χέρια του ο Βενιζέλος. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ο υποψήφιος αγοραστής να αγοράζει γουρούνι στο σακί. Η ιδέα πως αν έλθουν στο φως οι συγκεκριμένες συμβάσεις θα βρεθεί πολύς κόσμος- από το παρελθόν και το παρόν του Οργανισμού- σε δεινή θέση προκαλεί αναταράξεις και σενάρια που κάνουν λόγο για μίσθωση του ΟΠΑΠ κι όχι για πώληση! 
«Aυτό δεν είναι data room. Αυτό είναι dark room.» Με την ατάκα αυτή αντέδρασε ένας από τους υποψήφιους επενδυτές του ΟΠΑΠ-όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Κασιμάτη στο newmoney- όταν είδε τα στοιχεία που έχει θέσει στη διάθεση τους ο Οργανισμός. Οι πληροφορίες είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι έξαλλοι, καθώς κρίσιμα στοιχεία που είναι καθοριστικά για να σχηματίσει κάποιος εικόνα για τον ΟΠΑΠ παραμένουν απρόσιτα στα συρτάρια του οργανισμού. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το data room ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει για τους επενδυτές την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον πληροφορήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από σχετική επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ που έλαβαν στις 16 Δεκεμβρίου. Οσοι όμως είπαν την επομένη να ρίξουν μια ματιά στο data room ανακάλυψαν ότι δεν είχε ανοίξει. Προφανώς υπήρξε κάποια κακή συνεργασία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΠΑΠ. Τελικά οι πόρτες του data room άνοιξαν το περασμένο Σάββατο.
Kι όταν άνοιξαν οι πόρτες, βγήκαν έξω μαύρα φίδια και τους έζωσαν. Έτσι οι επενδυτές σήμαναν συναγερμό και άρχισαν να ενημερώνουν την Τρόικα για τα στοιχεία στα οποία δεν τους επιτρέπει ο ΟΠΑΠ να έχουν πρόσβαση! 

Τα θέμα ήδη παίρνει τεράστιες διαστάσεις μια και ο ΟΠΑΠ υποτίθεται ότι είναι η νούμερο 1 αποκρατικοποίηση του Σαμαρά. Το πρόγραμμα για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Όπως επίσης και η χώρα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του κ. Λουρόπουλου είναι τεράστιες κι όχι μόνο. Άσε που επιταχύνουν τον διορισμό ξένων μάνατζερς ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αστειευόμαστε, αυτό είναι πρόταση του Βόλφαγκ Σόιμπλε προς την Μέρκελ μετά την έκρηξη των υποψήφιων επενδυτών του ΟΠΑΠ, ο κρότος της οποίας έφτασε ως την καγκελαρία!

ΟΠΑΠ:ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

Στο μεταξύ για ιδιωτικοποίηση στην ομίχλη κάνει λόγο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γ. Παπανικολάου στο Euro2day το οποίο έχει ως εξής.

Σαν κερασάκι στην.τούρτα αντιμετώπιζαν χθες στελέχη της αγοράς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει πλέον επίσημα το θέμα των «ορίων» του μονοπωλίου που απολαμβάνει ο ΟΠΑΠ

Παρότι εν πολλοίς αναμενόμενη (η εισήγηση του εισαγγελέα, που κατά κανόνα προδικάζει τις αποφάσεις, ήταν γνωστή από τον Σεπτέμβριο), προσθέτει ουσιαστικά έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα, σε μια ιδιωτικοποίηση που, παρά τη σημασία και το μέγεθός της, φαίνεται πλέον να βρίθει στοιχείων αδιαφάνειας και αβεβαιότητας. 

Σε βαθμό που κάνει χρηματιστηριακούς αναλυτές να διερωτώνται πλέον πώς ακριβώς θα αποτιμήσουν τον Οργανισμό οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να προσφέρουν δεσμευτικό τίμημα! 

Κι όλα αυτά όταν το τελευταίο διάστημα η υπό τον Τάκη Αθανασόπουλο διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναλώνεται σε «διαρροές» που καλλιεργούν προσδοκίες, θέτοντας τον πήχη του τιμήματος για το 34% στην περιοχή των 800-1.000 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για αναντιστοιχία, σημειώνουν έμπειροι παράγοντες, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε νάρκη για την κυβέρνηση, εφόσον τελικά υποχρεωθεί είτε να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο, λόγω χαμηλών τιμημάτων, είτε να πουλήσει σε χαμηλή αποτίμηση. 
Στην πρώτη περίπτωση θα βρεθεί απέναντι στις επιταγές της τρόικας (μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ γνωστοποίησε επισήμως ότι αν δεν υλοποιείται ικανοποιητικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να αντικατασταθεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους!), ενώ στη δεύτερη θα δεχτεί σοβαρά πολιτικά πυρά στο εσωτερικό. 

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, με πείρα σε αντίστοιχες διαδικασίες, το στοιχείο της αβεβαιότητας προεξοφλείται αρνητικά στην υποβολή προσφορών, με αποτέλεσμα τη μείωση του προσφερόμενου τιμήματος. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα του μονοπωλίου, αίσθηση σε αναλυτές έκαναν χθες δύο σημεία: Στο πρώτο (σημείο 17 στο πλήρες κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) σημειώνεται ότι η πλειοψηφία της σύνθεσης του Σ.τ.Ε. (σ.σ. η οποία πάντως έχει στο μεταξύ αλλάξει) έκρινε τότε την εθνική κανονιστική ρύθμιση που παρέχει το μονοπώλιο «μη δικαιολογημένη»! 

Το δεύτερο σημείο (που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών του Οργανισμού) είναι η δυσμενής αναφορά που γίνεται στο ίδιο κείμενο για τη μέχρι τώρα πρακτική της επιβολής χρηματικού ορίου ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη, από τον ΟΠΑΠ, γεγονός που επιτρέπει στους παίκτες να «ποντάρουν» μεγάλα ποσά σε διαφορετικά δελτία. 

Στην ουσία της, πάντως, η απόφαση δεν στρέφεται κατά του μονοπωλίου. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα ύπαρξής του, θέτοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις. 

Ότι το μονοπώλιο θα ανταποκρίνεται «στη μέριμνα για μείωση των δυνατοτήτων συμμετοχής σε παίγνια και για περιορισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν με συνεπή και συστηματικό τρόπο» και, αφετέρου, ότι «διασφαλίζεται αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές της επεκτάσεως του τομέα των τυχερών παιγνίων αποκλειστικώς και μόνο στο μέτρο που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της συναφούς προς τα παίγνια εγκληματικότητας». Και συμπληρώνει ότι εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο (σ.σ. δηλαδή, στο Σ.τ.Ε.) να ελέγξει ότι ισχύουν τα παραπάνω. 

Η απόφαση του Σ.τ.Ε., όμως, δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο μεταξύ, γίνονται ορισμένες κινήσεις προσαρμογής, όπως ότι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ προβλέπεται πλέον η παρουσία τριμελούς ανεξάρτητης επιτροπής, (στην οποία έχει δοθεί μια σειρά από «εποπτικές αρμοδιότητες» περιλαμβανομένου και δικαιώματος «βέτο» σε ορισμένα θέματα), αλλά και το γεγονός ότι ο Οργανισμός στρέφει την προβολή του στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. 

Εντούτοις, έως στιγμής, δεν έχει υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καθοριστούν συνολικά και με σαφήνεια τα όρια κίνησης του μονοπωλίου, παρότι η εισήγηση του εισαγγελέα (που πρακτικά προδίκαζε την απόφαση) ήταν γνωστή από τον περασμένο Σεπτέμβριο! 

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο «σκοτεινό σημείο» της ιδιωτικοποίησης. Υπάρχουν και άλλα: 

- Ήδη διέρρευσε στον Τύπο η αγανάκτηση ενδιαφερομένων για το γεγονός ότι στο data room του OΠΑΠ, το οποίο έχει ανοίξει για την εις βάθος ενημέρωσή τους, δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρά θέματα, γεγονός με το οποίο βαρύνουν τη διοίκηση του Κώστα Λουρόπουλου (στη φωτό). 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τις περίφημες πλέον συμβάσεις προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με την Ιntralot (που κρίθηκαν. απόρρητες παλαιότερα, ακόμη και έναντι της Βουλής) αλλά και για την πρόσφατη υπόθεση των κρατικών λαχείων, όπου οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να δουν τόσο τη συμφωνία μετόχων μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, όσο και τις συμβάσεις προμήθειας μεταξύ τους, μια και ορισμένοι έχουν τον ρόλο του προμηθευτή (θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί εκτενώς το Euro2day.gr)

-Επισήμως, ανοικτό παραμένει και το θέμα της φορολόγησης με ποσοστό 10% στα κέρδη των παικτών που είναι κάτω από 100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προφορικές διαπιστώσεις ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί. Αν εφαρμοστεί, οι επιπτώσεις στον τζίρο του Οργανισμού θα είναι σημαντικές, καθώς ως τώρα τα μικρά κέρδη επανατοποθετούνται σε στοιχήματα σχεδόν αμέσως. 

Σε εκκρεμότητα όμως (αφού ούτε έχουν παγώσει επίσημα, ούτε όμως και υλοποιούνται) παραμένουν επίσης και τα θέματα που αφορούν τη νέα δραστηριότητα των VLTs, την on-line gaming παρουσία του Οργανισμού και τον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου. 

Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών δύσκολα θα ξεπεράσουν τις αρχές ή τα μέσα Απριλίου, το χρονικό διάστημα που απομένει για να εξαλειφθούν τα σημαντικότερα προσκόμματα δεν είναι μεγάλο. Και ο κίνδυνος χαμηλών τιμημάτων εξαιτίας της ολιγωρίας των άμεσα εμπλεκομένων να ξεκαθαρίσουν τα σημεία αβεβαιότητας είναι απόλυτα υπαρκτός. 

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι πιέζουν ήδη παρασκηνιακά για μια «γενναία» χρονική μετάθεση του διαγωνισμού, πατώντας στην υπάρχουσα αβεβαιότητα 

Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είτε λόγω άγονου διαγωνισμού, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με την τρόικα, καθώς η έγκαιρη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων συναρτάται πλέον άμεσα με τη γενικότερη εφαρμογή και τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Που σημαίνει ότι τυχόν ελλείμματα θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ! 

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πολυεπίπεδες, αγγίζοντας πολιτικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με δεδομένη τη σημασία του θέματος αλλά και το γεγονός ότι τόσο ο κ. Λουρόπουλος του ΟΠΑΠ όσο και ο κ. Αθανασόπουλος του ΤΑΙΠΕΔ υπήρξαν εν πολλοίς προσωπικές επιλογές του κ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: