Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου.



Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2012, καθώς υπερκάλυψε το στόχο v+3, συμβάλλοντας παράλληλα ουσιαστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου κάλυψης των δεσμεύσεων έναντι του Μνημονίου.

Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διάρκεια του 2012, ανήλθαν σε 61 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση σε 171 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,40% (έναντι 110 εκ. ευρώ και 33.7% που ήταν το 2011).



Με την ολοκλήρωση σήμερα των πληρωμών σε δικαιούχους η Περιφέρεια Ηπείρου υπερκάλυψε κατά 77 εκ. ευρώ το στόχο ν+3 για το 2012 ( 171 εκ. ευρώ έναντι ορίου 94 εκ. ευρώ), ενώ έχει ήδη πλησιάσει πολύ κοντά και το στόχο του ν+3 για το 2012 που ανέρχεται σε 191 ευρώ.

Παράλληλα η Περιφέρεια Ηπείρου μετέφερε έργα ύψους 25 εκ. ευρώ, από τον Αναπτυξιακό Νόμο, στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφενός μεν για ενισχυθούν οι απορροφήσεις του Υπουργείου και αφετέρου να διατηρηθούν ανέπαφα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για έργα και δράσεις υποδομών του προγράμματος.

Επιπλέον η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη μεταφορά έργων ύψους 2 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στο Interreg III Ελλάδα- Αλβανία, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του.Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης και το γεγονός ότι οι πληρωμές από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, αφορούν έργα που ευρίσκονται σε εξέλιξη και για τα οποία καταβάλλονται εντατικές και επίπονες προσπάθειες για την ολοκλήρωσή τους. 

Στο πλαίσιο αυτό στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αναμένεται η παράδοση προς χρήση σειράς έργων που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις υποδομές και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.Ενδεικτικά, ορισμένα από τα έργα αυτά, είναι τα εξής: 

Εθνική οδός Καρτέρι - Πάργα, Είσοδος πόλης Ιωαννίνων, Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών νοσοκομείου Χατζηκώστα Διδακτήρια σε Θεσπρωτικό, Άρτα, Ανατολή, Ηγουμενίτσα Νηπιαγωγείο Ν. Ζωής Ιωαννίνων Παιδικοί σταθμοί σε Πρέβεζα - Ιωάννινα Αποχέτευση Ηγουμενίτσας Οδικές συνδέσεις Σεισμοπλήκτων - Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων Υδρεύσεις δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. 

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι πιστεύει ότι σε λίγες ημέρες θα αποφορτιστεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου από έργα, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πάρει και άλλα νέα έργα και νέες πιστώσεις. Επίσης με αφορμή άλλη ερώτηση ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την καταβολή ποσού 13.120.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Ηπείρου από τους οφειλόμενους ΚΑΠ του 2012.

Η απόδοση των συγκεκριμένων οφειλών, σημείωσε, επετεύχθη μετά από την πρόσφατη σύσκεψη των Περιφερειαρχών στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε η μεταφορά των πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχα αναφέρει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς λαμβάνουμε το ποσό των 13.120.000 ευρώ, που είναι μέρος των οφειλόμενων ΚΑΠ του 2012. Αυτό έγινε και σε άλλες επτά Περιφέρειες και σπεύδουν και οι υπόλοιπες να κάνουν τις αντίστοιχες διαδικασίες. 

Ευελπιστώ πως στα τέλη Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει ουδεμία οφειλή από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου προς όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί της και εκτελούν είτε έργα είτε προμήθειες», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, υπογράμμισε πως οι οφειλές του κράτους με τη μη απόδοση πόρων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 ανέρχονται σε 17 εκ ευρώ (που ήδη έχουν μειωθεί σε 16 εκ. ευρώ), μετά και τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

www.epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: