Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οδηγός για ευκαιρίες απασχόλησης. Με «παλαιά όπλα» γίνεταιο πόλεμος κατά της ανεργίας.

Οδηγός για ευκαιρίες απασχόλησης

«Ο πόλεμος κατά της ανεργίας» αποτελεί τον επίσημο κυβερνητικό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο, που φιλοδοξεί να μετριάσει ή στην καλύτερη περίπτωση να ανακόψει την εκρηκτική εξέλιξη των ποσοστών του προβλήματος.

Παρουσιάζουμε τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών, όπως και όλα τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ο εφιάλτης της ανεργίας έχει πανικοβάλει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προκειμένου να προσδιορίσει την πρώτη προτεραιότητα των επόμενων μηνών και να «ρίξει το βάρος του» στην ανάσχεση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής, τις προηγούμενες ημέρες, για ανεργία 26,8% τον Οκτώβριο του 2012, αλλά και οι προβλέψεις για περαιτέρω κλιμάκωση του προβλήματος εντός του 2013, υποχρέωσαν τον κ. Σαμαρά να αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών του προβλήματος.

Συγκάλεσε ολιγόλεπτη (πεντάλεπτη) σύσκεψη με τους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη, Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι «οι δουλειές για τους πολίτες», δηλαδή η δημιουργία σταθερών θέσεων απασχόλησης, είναι «το πρώτο μέλημα ολόκληρης της κυβέρνησης».

«Ξεκινάμε πόλεμο κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του Πρωθυπουργού» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να συγκεντρώνουν σε εβδομαδιαία βάση από κοινού με τους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων τις αποφάσεις που αφορούν θέσεις απασχόλησης και να τις διεκπεραιώνουν άμεσα.

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει «άμεσα» θέμα ανασχηματισμού, ωστόσο τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους στον «πόλεμο κατά της ανεργίας».

Εν τω μεταξύ τρεις υπουργοί (Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας) ανακοίνωσαν 20 προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων κάτω των 29 ετών (επτά νέα και 13 ήδη εφαρμοζόμενα), τα οποία ωστόσο αποτελούν επανάληψη παλαιότερων.

Πρόκειται για το «σχέδιο δράσης για την ανεργία των νέων», βασικός στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός της ανεργίας των νέων, που έφθασε το 56,6% τον προηγούμενο Οκτώβριο, δίνοντας στη χώρα μας μια θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά.

«Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους νέους ώστε να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,8 δισ. ευρώ).

Πάντως η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα μας κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα για τη μεταπολεμική Ελλάδα (26,8%), ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά ποσοστά των αρχών της δεκαετίας του 1960, όταν χιλιάδες Ελληνες έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν περίπου κατά ένα εκατομμύριο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν, φθάνοντας τα 1.345.715 άτομα τον προηγούμενο Οκτώβριο.


Η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε τον Οκτώβριο στο 56,6% και στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών διαμορφώθηκε στο 34,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Αττική (28,3%) και ακολούθησε η Ηπειρος - Δ. Μακεδονία (28,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην περιοχή του Αιγαίου (16,9%).


Δύο δισ. ευρώ ανάχωμα στις απολύσεις

Μέτρα κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων, όπως επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας από τα οποία ωφελούνται περισσότερα από 1.100.000 άτομα προβλέπει το πρόγραμμα δράσης του ΟΑΕΔ για το 2013. Οι δράσεις αυτές εκτιμάται ότι κοστίζουν περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Τα ως σήμερα εφαρμοζόμενα προγράμματα έχουν αποδώσει τα εξής:

1. Τη διατήρηση 339.910 επισφαλών θέσεων εργασίας, μέσω τριών προγραμμάτων, με συνολική απορροφητικότητα 96,8%.

2. Την ένταξη 156.975 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, μέσω 32 επιμέρους προγραμμάτων. Οι αιτήσεις συμμετοχής ως σήμερα έχουν φθάσει το 65,6%, ενώ οι εντάξεις ανέργων έχει φθάσει το 59%.

3. Τη διατήρηση 11.634 θέσεων εργασίας, καθώς και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 79.473 θέσεις εργασίας.

4. Την επαγγελματική εκπαίδευση 547.130 εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ και των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής, μέσω 20 σχετικών προγραμμάτων. Ειδικότερα στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής επιχειρήσεων άνω των 50 ατόμων υλοποιείται η κατάρτιση-επιμόρφωση 48.542 εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας σε 570 επιχειρήσεις.

5. Τη φοίτηση στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων 43.119 σπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας, στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού, μέσω 9 αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Τα 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη υλοποιούνται


Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά προς υποβολή αιτήσεων τα εξής προγράμματα του Οργανισμού:

1. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 άτομα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης για πλήρη ή μερική απασχόληση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% για το πρώτο έτος και στο 60% για το δεύτερο έτος των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ?.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση προσλάβει άνεργο που ανήκει στις ειδικές ομάδες ανέργων, όπως: α) άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται ως 1.500 ημέρες ασφάλισης ή ως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, β) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών, γ) άνεργες γυναίκες άνω των 50 ετών, δ) πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες, ε) αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και στ) νέοι ως 30 ετών, τότε ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% και για τα δύο έτη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) όπως αναλύονται παραπάνω.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

2.ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας ως 35 ετών).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ? για ανέργους άνω των 24 ετών και στο ποσό των 20 ? για τους ωφελούμενους ανέργους ως 24 ετών.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

3. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού - δήμοι και περιφέρειες - για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας από 55 ως 64 ετών).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμοι και περιφέρειες) για απασχόληση πρώην εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών και μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-64 ετών.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25 ?.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις (3) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

4. «ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ» (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»).

Σκοπός του προγράμματος είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή σε επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αυτών για όλο το χρονικό διάστημα που δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, και στη συνέχεια η επιχορήγηση του 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ?.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο (2) φάσεις.
Η Α' φάση του προγράμματος διαρκεί όσο και το χρονικό διάστημα το οποίο υπολείπεται από την πρόσληψη του πρώην επιδοτούμενου ανέργου (δικαιούχου «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας») στην επιχείρηση ως τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ή έχει δικαιωθεί ο επιδοτούμενος άνεργος.

Η Β' φάση αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα ως τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση και ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) ή στο 100% αυτών σε περίπτωση που έχει υλοποιηθεί κατάρτιση για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ?.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται στους 24 μήνες για αμιγή απασχόληση και στους 30 μήνες όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

5. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (πρόγραμμα επιχορήγησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 5.000 ανέργων ηλικίας 16 ως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης για επιπλέον δώδεκα μήνες, εφόσον η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια.
Η διάρκεια της επιχορήγησης που αφορά το Α' στάδιο ορίζεται ως 12 μήνες. Ως ποσό επιχορήγησης για το Α' στάδιο ορίζεται το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) των κλάδων σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού (511,00 ?) ή επί των ακαθαρίστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου (22,83 ?). Κατά τη λήξη του Α' σταδίου και εφόσον οι επιχειρήσεις μετατρέψουν τη σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας μπορούν με αίτησή τους να επιχορηγηθούν για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες με την υποχρέωση να απασχολήσουν τον νέο επιπλέον έξι (6) μήνες δίχως επιχορήγηση.

Ως ποσό επιχορήγησης για το Β' στάδιο ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ?.

6. ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ολοκληρωμένης παρέμβασης για 600 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γ. Η. Σκούρτης ΑΕΓΑ, Γενική Ενωση ΑΕΕΓΑ (General Union), Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust) και ΕΟΣ ΑΕΑΖ και 200 πρώην εργαζομένους που προέρχονται από την επιχείρηση Commercial Value.

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό μόνο για τις περιφέρειες του Ν. Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδος.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα απασχολήσουν 750 ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 36 ?.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 36 μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.
ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτοαπασχόλησης.

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 50 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στις 30.000,00 ?.

7ΤΟΠΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για 680 ανέργους των επιχειρήσεων ΤΕΞΑΠΡΕΤ ΑΕ, Μaxim Περτσινίδης ΑΕ, Roberto ΑΒΕΕ, ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ ΑΕ, BELLE ΑΕ, Πακ. Κενταποτζίδη ΑΕ, Ευρωβαφή ΑΕ, Eurohouse ΑE, Θεμελιοδομή ΑΕ, ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ και ΑΜΑΣΑ ΑΕΒΕ του Νομού Θεσσαλονίκης.

i. Δράση επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 600 ανέργων

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα απασχολήσουν ανέργους που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 20 ? και για μερική απασχόληση στα ποσό των 10 ?.

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

ii. Δράση προώθησης της επιχειρηματικότητας - αυτοαπασχόλησης

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι 80 άνεργοι που προέρχονται από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ανέρχεται στις 24.000,00 ?.

8.ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απασχόληση 2.500 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από φορέα κύριας ασφάλισης επειδή τους υπολείπονται ως 1.500 ένσημα ή ως πέντε (5) χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους και ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας είναι το ΙΚΑ.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.

Η υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται στις κατά τόπους Υπηρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιδότησης καθορίζεται από έναν (1) μήνα ως και εξήντα (60) κατ' ανώτατο όριο μήνες.

Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης είναι 22 ? για τον πρώτο χρόνο, 24 ? για τον δεύτερο χρόνο, 26 ? για τον τρίτο χρόνο, 28 ? για τον τέταρτο χρόνο και 30 ? για τον πέμπτο χρόνο.

9. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι του προγράμματος είναι «κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» όπως: α) ξενοδοχεία κλασικού τύπου, β) ξενοδοχεία τύπου μοτέλ, γ) ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, δ) ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων, ε) οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).

Ποσό επιχορήγησης: Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των μηνιαίων εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη (εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 1.007,10 ?.
Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης.
Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.

10. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ (ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες - AμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο).

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις αυτών, σωματεία, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς (Ν. 2716/17.5.1999), κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα. Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχει προβεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες. Με τη λήξη της επιχορήγησης οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για δώδεκα (12) μήνες ακόμη δίχως επιχορήγηση.

Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται στο 100% επί των συνολικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ όπως και της τυχόν επικουρικής ασφάλισης εκτός ΕΤΕΑΜ που αντιστοιχούν στην πλήρη ή μερική απασχόληση και για τα τρία έτη από την κάθε πρόσληψη, όπως υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών μέχρι του ύψους των 751,39 ?.

11. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο «Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ανέργων ατόμων με αναπηρίες - AμεΑ, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο» και θα απασχολήσουν άτομα της ανωτέρω ομάδας. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2 ).

Ποσό επιχορήγησης: Οσον αφορά το ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία κτλ.) και μέχρι του ποσού των 2.500,00 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

12.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες (AμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18-64 ετών.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, αποφυλακισμένα και απεξαρτημένα άτομα). Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Διάρκεια επιχορήγησης: Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες.
Ποσό επιχορήγησης: Το ποσό επιχορήγησης καθορίζεται στις είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) ευρώ.

13. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίες (AμεΑ).

Δικαιούχοι: Δικαιούχοι είναι οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες - άτομα με ειδικές ανάγκες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ανέργων ατόμων με ειδικές ανάγκες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ατόμων. Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Γρ. Εργασίας ΕΚΟ ή ΚΠΑ2).

Ποσό επιχορήγησης: Οσον αφορά το ποσό επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμμετέχει σε ποσοστό 90% του κόστους της απαιτούμενης δαπάνης για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις του χώρου εργασίας (προσαρμοσμένες βοηθητικές τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προσαρμογή του χώρου εργασίας, ειδικός εξοπλισμός, αγορά λογισμικού για άτομα με αναπηρία κτλ.) και μέχρι του ποσού των 2.500,00 ευρώ για κάθε μία από αυτές.

14.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ.

Δικαιούχοι: Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν σπουδαστές των ΤΕΙ - ΣΕΛΕΤΕ για την πραγματοποίηση της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης, απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους.


Ποσό επιχορήγησης: Η επιχορήγηση που λαμβάνουν ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί της αποζημίωσης που κατέβαλε ο εργοδότης στον ασκούμενο, η οποία με τη σειρά της ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΤΕΙ συνάπτεται σύμβαση. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ασφαλίζονται από επαγγελματικό κίνδυνο και η είσπραξη της επιχορήγησης πρέπει να γίνεται μέσα στην προθεσμία των έξι μηνών από τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

***

Επτά προγράμματα για άνεργους νέους

Φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 63.000 άτομα

Ξεκινούν, μέσα στον επόμενο μήνα, τα προγράμματα απασχόλησης για νέους ως 29 ετών, τα οποία στοχεύουν στην ωφέλεια 63.000 άνεργων νέων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ με 390 εκατ. ευρώ.

Τα επτά νέα προγράμματα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας εντάσσονται σε ένα μεγάλο πακέτο 20 συνολικά προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων υλοποιούνται ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Ολα μαζί φιλοδοξούν να προσφέρουν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης συνολικά σε 350.000 ανέργους.

Τα νέα προγράμματα είναι τα εξής:

1.Eπιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους ως 29 ετών.
Αφορά 45.000 ανέργους. Ο προϋπολογισμός του φθάνει στα 174,9 εκατ. ευρώ και έχει τρία στάδια:
  • Κατάρτιση ως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες) με αμοιβή 5 ευρώ την ώρα.
  • Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου Stage) για 5 μήνες, με αμοιβή 460 ευρώ τον μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ τον μήνα (όσοι έχουν βγάλει Λύκειο και επαγγελματική σχολή). Η πρακτική άσκηση δεν θα ξεπερνά τις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Η επιχείρηση και ο ωφελούμενος θα υπογράφουν συμφωνητικό εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης.
  • Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το 5μηνο της πρακτικής άσκησης. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό και να παρέχουν πλήρη ασφάλιση στους εργαζομένους που θα κρατήσουν.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:
  • Στον αγροδιατροφικό τομέα. Στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Στις νέες τεχνολογίες. Στην ενέργεια. Στη ναυτιλία. Στις υπηρεσίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.
Οι άνεργοι θα πρέπει υποβάλουν αίτηση σε διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα στοιχεία τους και θα εγγραφούν σε Μητρώο Ωφελουμένων ανάλογα με τα τυπικά προσόντα τους. Θα επιλεγούν στη συνέχεια με συγκεκριμένη διαδικασία βάσει κριτηρίων που θα προσδιοριστούν με την προκήρυξη.

Ως ομάδα-στόχος ορίζονται:
Α. Ανεργοι νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ηλικίας ως 29 ετών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους το αργότερο 36 μήνες πριν από την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι της ως άνω κατηγορίας υπολογίζεται να είναι 20.000 άνεργοι νέοι, ενώ θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 460 ευρώ.

Β. Ανεργοι νέοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως 29 ετών. Οι ωφελούμενοι της ως άνω κατηγορίας υπολογίζεται να είναι 25.000 άνεργοι νέοι, ενώ θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 400 ευρώ. Η δράση θα υλοποιηθεί από 1.1.2013 ως 31.12.2015.

2. Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Απευθύνεται σε 7.000 ανέργους ως 35 ετών.

3. Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Θα καλύψει 3.000 ανέργους ηλικίας ως 35 ετών για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

4. Κοινωφελής εργασία στον πολιτισμό με εξάμηνη ή επτάμηνη σύμβαση και μισθό 625 ευρώ. Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες ως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.). Ο προϋπολογισμός φθάνει στα 15 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξάμηνη ή επτάμηνη (στη διάρκεια ενός έτους) απασχόληση ανέργων σε συγχρηματοδοτούμενα έργα κατασκευής, ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει την ισόχρονη απασχόληση σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες επέκτασης του ωραρίου. Μπορεί να υλοποιηθεί από 1.1.2013 ως 31.12.2014.

5. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 1.600 νέων ως 35 ετών, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση (υπουργείο Ανάπτυξης). Η επιδότηση κυμαίνεται από 20.000 ως και 150.000 ευρώ, ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο.

6. Επιχειρηματικότητα 1.500 γυναικών (υπουργείο Ανάπτυξης) με επιχορήγηση μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο και επιπλέον 12.000 ευρώ για τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας διάρκειας 12 μηνών.

7. Υποστήριξη 500 νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ). Θα ξεκινήσει εντός του α' εξαμήνου του 2013. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: