Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Θα πάνε καλύτερα εάν μειωθούν και οι τιμές στις ζωοτροφές. Οι εξαγωγές δίνουν «ανάσα» σε Ηπειρώτες κτηνοτρόφους. Προσπαθεί να .προλάβει τις απεργίες αγροτών το Υπουργείο.


Την άποψη, ότι οι εξαγωγές αγροτικών και κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων μπορούν να δώσουν σημαντική «ανάσα» στην Ηπειρωτική οικονομία εκφράζουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι παραγωγοί, που διαβλέπουν πολλές και σημαντικές προοπτικές δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό. 

Από τη στιγμή που η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμο στάδιο και η οικονομία της χώρας είναι. βουτηγμένη στην αβεβαιότητα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι και κυρίως οι νέοι κοιτούν προς Ευρώπη, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες, μέσω των οποίων μπορούν να έρθουν απ' ευθείας σε επαφή με τους πελάτες τους. Στην Ήπειρο, ήδη οι τρεις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες («Δωδώνη», «Ήπειρος», «Μινέρβα») εξάγουν, όμως πλέον τον ίδιο δρόμο παίρνουν και πολλοί μικρότεροι παραγωγοί. 

Ενίσχυση της παραγωγής.
Την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στον εξαγωγικό τομέα, σημείωσε χθες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, όμως ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά για να αποκτήσει η χώρα ενιαία εξαγωγική προοπτική. 
«Οι αγρότες μπορεί να διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αλλά εφόσον περάσουμε στη σωστή τυποποίηση, κάνουμε σωστή διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, αλλά και εμείς ως Υπουργείο καταλύσουμε αυτήν την εξωστρέφεια, τότε όλη αυτή η προστιθέμενη αξία θα περάσει στην οικονομία μας» τόνισε (Mega). 
Βέβαια, ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθεί είναι η ενίσχυση της παραγωγής, ειδικά στην Ήπειρο και η παράλληλη μείωση των εισαγωγών. Αρκεί και μόνο να αναφερθεί, ότι εισάγουμε σχεδόν το 90% της ετήσιας ποσότητας του βόειου κρέατος! 
Η ενίσχυση της παραγωγής θα έρθει με τη μείωση των τιμών στις ζωοτροφές, που είναι καίριας σημασίας, κάτι που παραδέχθηκε και ο Υπουργός. «Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και με την εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε το καλοκαίρι. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δώσαμε συνολικά 2, 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτών δόθηκε στους κτηνοτρόφους» είπε. 

«Γέφυρα». 
Χθες, ο κ. Τσαυτάρης, μεταξύ άλλων, προσπάθησε να ρίξει και γέφυρα επικοινωνίας με τους αγρότες, που φέρονται διατεθειμένοι να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, κάποιοι ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους! 
Ο κ. Τσαυτάρης αναγνώρισε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζορίζονται. «Σε όλα τους δικαιώνω. Λέω όμως στους αγρότες ότι αυτή την ώρα περνάμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όλη η κοινωνία ζορίζεται και τα χρήματα, 150 εκατ. ευρώ, που μαζέψαμε για να τους καταβάλουμε την εξισωτική αποζημίωση ή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, μαζεύτηκαν δύσκολα, μαζεύτηκαν από το συνταξιούχο που του έκοψαν 100 ευρώ ή από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Να καταλάβουν ότι κάποιοι δίπλα πεινάνε, είναι άνεργοι, δεν υπάρχει περιθώριο να τους κόψουμε κι άλλα. Άρα όλοι θα ζοριστούμε. Θα ζοριστούμε όμως εξίσου» είπε. 

Ρεύμα και πετρέλαιο. 
Ακόμη ένα θέμα που «καίει» τον πρωτογενή τομέα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η Κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών μέσα στην άνοιξη, ενώ προσπαθεί να μειώσει κάπως τις αντιδράσεις για τον φόρο στο αγροτικό ρεύμα, που αφορά τον περιβαλλοντικό όρο, ο οποίος έχει να κάνει με τις ποσότητες διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, από τις γεωργικές δραστηριότητες. 

Στα σχολεία. 
Τέλος, να σημειωθεί ότι όπως έκανε γνωστό χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί για τη διανομή φρούτων και την επιδότηση γαλακτοκομικών σε σχολεία και έχουν υπογραφεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. 
«Θα μοιράσουμε φρουτοσαλάτα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε χιλιάδες σχολεία, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να βοηθήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και να τους εξοικειώσουμε με την ελληνική διατροφή, να τους μάθουμε να τρώνε αγροτικά προϊόντα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: