Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τα Κληροδοτήματα και το «τέρας» της διαφθοράς!


Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, φιλόλογος-συγγραφέας


Από την πρόσφατη ενδιαφέρουσα συνέντευξή του κ. Σούρλα, Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (16-12-2012) συγκράτησα δυο χαρακτηριστικά σημεία που μας αφορούν άμεσα ως Γιαννιώτες πολίτες: 

α) «Ή θα χτυπηθεί το τέρας της διαφθοράς ή θα επιστρέψω σπίτι μου». 
β) «Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι τα Κληροδοτήματα· πρόκειται για 11.000 ακίνητα από κληροδοτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα».
Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων (όπως αυτά του Ν. Ζωσιμά, του Γ. Σταύρου, του Τούλη κ.ά) και οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, όχι μόνο παραμένουν ανεκμετάλλευτα και αναξιοποίητα, αφού δεν υλοποιούνται οι κοινωφελείς σκοποί που ορίζουν οι διαθέτες, αλλά – και εδώ βρίσκεται η τραγική κατάσταση για μας – συνδέονται άμεσα με "το τέρας της διαφθοράς", της διαπλοκής, της αδιαφάνειας και της βάναυσης καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα της χώρας μας – όπως είναι η Ισονομία και η Ισοπολιτεία. 

Συγκεκριμένα: 
Είναι τα μόνα Κληροδοτήματα σε όλη την Ελλάδα που δεν εκκαθαρίστηκαν, σύμφωνα με το νόμο 2508/1920, δεν διοικούνται σύμφωνα με τη βούληση των Ευεργετών μας, και δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένας ουσιαστικός οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος. Αυτό το τελευταίο μπορείτε να το διαπιστώσετε διαβάζοντας το παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα από μια Έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε, το έτος 2002 από τους οικονομικούς επιθεωρητές Γρ. Ακονίδη και Αλ. Δήμου. 

Στην έκθεση αυτή αναγράφεται ότι:
α) "Από την Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών Κατ/των Ιωαννίνων έχουν συνταχθεί για τα έτη 1997 – 2001 οι Προϋπολογισμοί, Απολογισμοί και Ισολογισμοί των Α.Κ., πλην όμως, δεν έχουν υποβληθεί στο Εποπτεύον Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και για τα προηγούμενα έτη, αλλ’ ούτε και ελέγχθηκαν ποτέ". 
β) Οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων έπρεπε, όπως συνέβη σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με πέντε νόμους της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας να έχουν παραχωρηθεί κατά κυριότητα διαδοχικά: Στα Ταμεία Εκπαιδευτικής Προνοίας (Ν. 2508/1920 και 2442/1920), στα Σχολικά Ταμεία (Ν. 5019/1931) στο Δήμο Ιωαννιτών (Ν. 1894/1990 και 2009/1992). 

Όχι μόνο δεν παραδόθηκαν, αλλά κατακρατούνται, εντελώς παράνομα, από το μητροπολίτη, ο οποίος μάλιστα, προκλητικότατα, σε έγγραφό του προς Κρατικά Όργανα αναφέρει ότι αυτές οι περιουσίες "ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων". Έτσι, οικόπεδα που αγοράστηκαν από Ευεργέτες και χτίστηκαν σ’ αυτά τα Σχολεία, με την εντολή "να λειτουργήσουν" σ’ αυτά "σχολεία των Ελλήνων Χριστιανών εις το διηνεκές" (όπως το οικόπεδο της Μαρουτσαίας Σχολής) πουλήθηκαν από τη Μητρόπολη, αυλές σχολείων παραχωρήθηκαν σε ευνοουμένους της Μητρόπολης με "χαριστικές πράξεις – άτυπες δωρεές (όπως η αυλή του Β´ Ελισαβέτειου) σε άλλες πάλι χωρίς κανένα σχέδιο χτίστηκαν καταστήματα και πολυκατοικίες (όπως στην αυλή της Καπλανείου Σχολής), ακίνητα που ανήκουν σε Σχολεία (όπως της Ζωσιμαίας και της Καπλανείου) νοικιάζονται, αλλά τα έσοδα δε δίνονται στα Σχολεία, έσοδα από μετοχές των Κληροδοτημάτων οδεύουν προς άγνωστη κατεύθυνση και δεν παραχωρούνται για τις ανάγκες των Σχολείων . Εδώ πρόκειται για κλοπή δημόσιας – εθνικής περιουσίας, εδώ "το τέρας της διαφθοράς" ζει και βασιλεύει, εδώ διαπράττονται πραγματικά "εγκλήματα" αφήνοντας ασυγκίνητα τα διάφορα – παχυλά αμειβόμενα Κρατικά Όργανα, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η Δ/νση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, η αντίστοιχη Δ/νση του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι αυτοί δίνουν την εντύπωση σε μας τους απλούς πολίτες ότι μοιάζουν με τους ανθρώπους της προ – Προμηθέα εποχής. Αυτοί, κατά τον Αισχύλο, "ενώ έβλεπαν, δεν έβλεπαν, άκουγαν και δεν άκουγαν, παρόμοιοι με σκιές ονείρων, μπέρδευαν τα πάντα στην άσκοπη ζωή τους". Το Κράτος έτσι του νόμου έχει αντικατασταθεί στα Γιάννινα από το κράτος της ανομίας και της διαφθοράς. 

Είναι καιρός – έστω και αργά – αυτό "το τέρας της διαφθοράς" που έχει σχέση με τα Κληροδοτήματα και τις Σχολικές περιουσίες Ιωαννίνων, να χτυπηθεί στη ρίζα του, όπως ακριβώς ζήτησαν: 
1) Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων με δυο ομόφωνα Πορίσματά της: 
α) Με το από 25 – 6 – 1999 Ομόφωνο Πόρισμα, εισηγητής και συντάκτης του οποίου υπήρξε ο διακεκριμένος νομικός και σήμερα Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης. 
β) Με το από 1 – 2 – 2011 Ομόφωνο Πόρισμα, εισηγητής και συντάκτης του οποίου υπήρξε ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ., κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 
γ) Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, με το υπ’ αριθ. 51027/498/25-10-2012 έγγραφό του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. 
δ) Πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. 

Θα πρέπει, επί τέλους, ο κ. Γεώργιος Σούρλας, ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να ενημερώσουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά γι’ αυτό "το τέρας της διαφθοράς" που μολύνει τη ζωή της πόλης, ευτελίζει θεσμούς και δυναμιτίζει την ίδια τη Δημοκρατία μας, και να ζητήσουν την προσωπική του παρέμβαση – για να αποφευχθούν άλλες "παρεμβάσεις" εξωθεσμικών παραγόντων, για την άμεση εξάλειψή του, ώστε να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα στην πόλη μας και να κατοχυρωθούν, και για μας τους Γιαννιώτες πολίτες τα βασικά δικαιώματα της Ισονομίας και Ισοπολιτείας. 

Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι ο κ. Γ. Σούρλας πιστός στη δήλωσή του "ή θα χτυπηθεί το τέρας της διαφθοράς ή θα επιστρέψω στο σπίτι μου", θα κάνει αυτό που πρέπει για να μείνει συνεπής στις πεποιθήσεις του. Διαφορετικά, αν διαψευστούμε και αυτή τη φορά θα ισχύουν τα λόγια του Μακρυγιάννη: "Κακόμοιρη Ελλάδα βιαστήκαμε και σ’ ελευθερώσαμε, δεν ήσουν έτοιμη για λευτεριά". Και τότε δεν έχουμε παρά μαζί με το Γιαννιώτη ποιητή, να επαναλάβουμε: "Σαν να μη απελευθερώθηκαν ποτέ τα Γιάννινα".

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: