Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η Ήπειρος περισσότερο εκτεθειμένη στα παράνομα κυκλώματα. Μας στερούν αστυνομικούς και μέσα. Δεκάδες άνδρες μεταφέρονται στην Θράκη, ενώ μια μόνο από τις πέντε θερμικές κάμερες παρακολούθησης άφησαν στα Γιάννινα. Πήραν ακόμη και πολλά περιπολικά!



Νέος γύρος μετακίνησης αστυνομικών από την Ήπειρο στον ακριτικό Έβρο, νέος «πονοκέφαλος» για τις τοπικές Αρχές, που για ακόμη μια φορά βλέπουν να αποδυναμώνεται η επίσης ακριτική Ήπειρος, με την συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Λίγο πριν την έλευση του νέου χρόνου έφτασε νέα διαταγή για απόσπαση αστυνομικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας κυριολεκτικά οργιάζει το εμπόριο ναρκωτικών και η δράση άλλων εγκληματικών στοιχείων (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κ.α.), με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της Ηπείρου με τα ελάχιστα πλέον μέσα που διαθέτουν, να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα αδίστακτα κυκλώματα παρανόμων, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Με 81 λιγότερους.
Από τους 91 αστυνομικούς που ζητούσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να μετακινηθούν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων στην περιοχή του Έβρου, τελικά ο αριθμός μειώθηκε σε 81, από τους οποίους οι 71 θα πάνε στην Αλεξανδρούπολη και οι 10 στη Δράμα. Μεταθέσεις αστυνομικών βέβαια (λιγότερες αναλογικά) έγιναν και από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας. 
Γι' αυτή την εξέλιξη οι Αστυνομικές Ενώσεις διαμαρτύρονται έντονα, αφού μειώνουν σημαντικά την αστυνομική δύναμη της Ηπείρου, που τόσο ανάγκη την έχει - τα καθημερινά συμβάντα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές - ενώ από την άλλη ταλαιπωρεί και αλλάζει όλο τον προγραμματισμό των οικογενειών των αστυνομικών που μετατίθενται. Μάλιστα οι Ενώσεις ζητούν από τους ανωτέρους τους να βρουν πιο μόνιμες λύσεις, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την αστυνόμευση των άλλων περιοχών. 

Και χωρίς κάμερες!
Το τραγικό της όλης υπόθεσης βέβαια είναι το γεγονός ότι η περιοχή μας δεν αποδυναμώνεται μόνο από έμψυχο δυναμικό, αλλά και από υλικοτεχνικά μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρετούντες στα σύνορα, η περιοχή μας έχει μείνει με μια μόνο θερμική κάμερα (αυτές που «βλέπουν» τη νύχτα από μακριά), αφού οι τέσσερις έχουν από το καλοκαίρι σταλεί στον Έβρο, όπως φυσικά και πολλά περιπολικά αυτοκίνητα. 
«Δεν μπορούμε να κάνουμε έτσι δουλειά, μας δυσκολεύουν συνεχώς.», λένε μάχιμοι αστυνομικοί που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις ενάντια στο έγκλημα. 

Αυξημένη παραβατικότητα.
Στην Ήπειρο που τα ναρκωτικά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την τοπική Αστυνομία, τέτοιες αποφάσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι αστυνομικοί τελευταία έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και περισσότερα κρούσματα κλοπών και ληστειών. Εάν δεν υπάρχει το έμψυχο δυναμικό, αλλά και τα μέσα για περισσότερες περιπολίες, μπορεί να φανταστεί κάποιος πόσο πολύ θα ενταθεί το φαινόμενο. 

Υπερβάλλουν εαυτούς.
Το παρήγορο είναι ότι παρά τις τραγικές ελλείψεις, οι επιτυχίες των αστυνομικών μας, κυρίως στη μάχη κατά των εμπόρων ναρκωτικών είναι συνεχείς. Πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους, ενώ τις περισσότερες φορές υπερβάλλουν εαυτούς. Δεν αρκούν βέβαια οι επιβραβεύσεις και τα καλά λόγια. Το θέμα είναι πώς θα διευκολυνθεί η αποστολή τους, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Δεν αντιλέγει κανείς: Σωστή ήταν η απόφαση του Υπ. Δημόσιας Τάξης να ενισχυθούν τα σύνορα στον Έβρο για να μειωθεί η λαθρομετανάστευση. Κάτι ανάλογο θα πρέπει όμως να γίνει και για την δυτική πύλη της χώρας. Θωράκιση χρειάζονται και τα σύνορα με την Αλβανία, έτσι ώστε να μπαίνει φραγμός στις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που μέσω της Ηπείρου διοχετεύονται στις «πιάτσες» όλης της χώρας.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: